Напишете дума/думи за търсене

Най-честите източници на детска тревожност

Децата могат да изпитват безпокойство по изключително интензивен начин. Причините могат да бъдат доста разнообразни.
Това е много реален проблем и има множество проявления.

Специфични фобии, посттравматично стресово разстройство, селективен мутизъм, паническо разстройство, генерализирано тревожно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство и социално тревожно разстройство са само някои от тях.

Тревожността може да се появи в много ранна възраст, още на 14 месеца. Освен това повечето от тревожните разстройства, които се проявяват в зряла възраст, произхождат от детството. Семейното поведение и моделите на родителство са преки катализатори на тези разстройства при децата.

Основни източници на детска тревожност

1. Семейни конфликти
Експертите предупреждават, че семейните конфликти са един от основните източници на детска тревожност. Определени родителски стилове, скандали между родители, бракоразводни процедури, отношенията между братя и сестри и моделите на наказание, които се прилагат, наред с други елементи, могат да предизвикат или влошат епизоди на детска тревожност.

Степента на привързаност, която съществува по отношение на родителите или лицата, които се грижат за детето, автономията, която имат, свръхпротекцията и наличието на подобни проблеми при родителите (стрес, депресия и други) също оказват пряко влияние. Семейната динамика е наистина важна. Колкото по-стабилно е семейството, толкова по-малка е вероятността катализаторът да произхожда от този контекст.

2. Фобии или патологични страхове
Страхът присъства във всички деца. Те започват да изграждат собствена визия за реалността и да асимилират кое е опасно и кое безобидно. Следователно, честно е да се каже, че до известна степен страхът е изключително често срещан на този етап. Поради няколко причини обаче епизодите могат да се превърнат в специфични фобии.

Най-приетата теория диктува, че страхът от височини, от паяци, от раздяла и от вода е еволюционен остатък. С други думи, те са стимули, които някога са били предизвикателство за човека. Те възникват спонтанно в детството и, в зависимост от много променливи, или ще изчезнат чрез трупането на опит, или ще се запазят в зряла възраст.


3. Тормоз
Тормозът е друг пряк източник на безпокойство при децата. Той се проявява по много начини.
Последствията от него могат да продължат и в зряла възраст. Епизодите на тревожност и депресия са изключително чести при хора, които са преживели тормоз в детството.
Децата, които са обект на тормоз, често изпитват безпокойство.

4. Преживявания със смъртта
Децата изграждат и консолидират своята интерпретация на реалността. Следователно, всяко преживяване с травма генерира по-голямо въздействие върху тях. Прототипният пример е смъртта.
Загубата на член на семейството, приятел, любим човек или домашен любимец несъмнено са едни от основните източници на детска тревожност.

Смъртта е наистина абстрактно понятие. Поради тази причина не се усвоява напълно от малките, докато не го изпитат материално. В зависимост от близостта й и начина, по който родителите я управляват, тя може да бъде фактор за стрес, тревожност и дори детска депресия.

5. Претоварване с отговорности
В един все по-конкурентен свят отговорностите и изискванията към младите хора понякога водят до травма. Това може да се случи както поради високите очаквания и изисквания на академично ниво, така и поради перфекционизма, който може да се изисква от тях у дома.

Подобно на възрастните, децата се нуждаят от свободно време. Ако е потисната тази нужда, това води до проблеми като тревожност.

6. Неподходящо използване на социални медии
Не е тайна, че пристрастяването към устройства, социални медии и интернет е свързано с различни физически и психологически проблеми. Освен това възрастта, на която децата са изложени на социални медии, намалява до степен, че дори малчугани, които са само на няколко години, често вече започват да навлизат в тази територия.

Неправилното управление на тези платформи има последици по много начини. Достъп до неподходящо за възрастта съдържание, кибертормоз и смущения на съня от използване на устройства късно през нощта са едни от основните.

Социалните медии показват реалност, която не съществува, което може да генерира безпокойство у децата.

7. Неправилно използване на видеоигри
Свързано с предишния фактор е пристрастяването към видеоигрите. Неподходящото използване на видеоигри може да доведе до епизоди на тревожност, депресия и самота. Въпреки това видеоигрите не са опасни сами по себе си, безотговорното им използване е това, което причинява проблеми. Следователно, родителите трябва да действат като посредници и да контролират начина, по който децата им ги използват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X