Напишете дума/думи за търсене

Как токсичните отношения между родителите вредят на децата

Децата изпитват стрес по същия начин като възрастните. Приблизително 13% от хлапетата изпитват тревожност, тъй като растат в нездравословна среда. Токсичните взаимоотношения между родителите са опасни за настоящия и бъдещия живот на наследника им и е важно да се знаят начините за избягване на последствията.

1. Децата може да боледуват често
„Кажи на баща си, че няма да говоря с него.“ Тази фраза, наситена с негативни емоции към вашия партньор, показват на детето погрешен начин за това каква трябва да е атмосферата в едно семейство. Ако не контролирате емоциите си, те може да повлияят на физическото здраве на вашето дете.
Опитайте се да контролирате чувствата си, ако имате спор или скандал с половинката, а наблизо има дете. Между родителите трябва да има споразумение да не използват детето като част от взаимната си манипулация.

2. Свикват да бъдат жертва
Когато има психическо насилие от страна на партньора, което най-малкото е унизително, това е форма на косвено насилие над детето.
То става жертва и може да изпита върху гърба си лошо емоционално изживяване.

3. Чувстват се виновни
Когато сте чат о токсични отношения, по време на тежки времена или развод, чувството за семейството може да се изгуби или да се размие. Много често децата се чувстват виновни за кавгите между родителите си и вярват, че от тях зависи да решат всичко. Малчуганите може да се опитат да обединят и сдобрят мама и тате по свой начин или да реагират непредсказуемо: да крещят, да плачат или да отказват да направят нещо.
В такива случаи е добре да кажете на детето си, че не е негова вината, че имате такива отношения с партньора си. Това ще го освободи от тежко бреме и няма да остави психологически отпечатък върху него.

4. Обвиняват себе си
Когато родителят се чувства виновен през цялото време, този вид настроение може да се пренесе върху детето. В някои случаи мама и татко купуват много играчки и бонбони, за да зарадват наследника си, докато в други случаи те не забелязват нищо освен собствената си болка.
Всеки път, когато започнете да се чувствате виновни, най-доброто лекарство е да прекарвате време с детето си. Спрете да го разглезвате с играчки, защото най-добрият подарък е вашето внимание.

5. Смятат, че чувствата им не са важни
Отрицателните чувства също са важни емоции и родителите не трябва да ги игнорират. Вашето дете може да се държи агресивно или изведнъж да стане твърде чувствително. Обърнете внимание, може би се е случило, когато сте започнали да се карате с партньора си.
Родителите може да насърчат детето да изразява чувствата си чрез истории, рисунки и игри. Може да го помолите да нарисува вашето семейство. Вижте малките детайли в тази рисунка, за да разберете дали нещо притеснява хлапето.

6. Те са депресирани

Доста изследвания показват, че депресията при майките е значително свързана с по-малко топлина и грижа към малчуганите и това може да доведе до психологически проблеми за тяхното дете в бъдеще.
Щастливият родител е щастливо дете. Изберете си хоби заедно с хлапето. Децата трябва да виждат родителите си усмихнати, а не да плачат и да се карат през цялото време.

7. Притиснати са да изберат страна

Детето не може да се справи с токсичните отношения между родителите, така че често избира страната на единия родител. Но това оставя белег в психиката на малчугана. Така че е важно то да получава достатъчно любов от двамата родители.
Вместо да го карате да загърбва партньора ви, обяснете му, че и двамата му родители го обичат и че трябва да бъдат в живота му.

8. Чувстват тревожни и в опасност
Децата са чувствителни и дори и да не разбират корена на проблема, може да почувстват, че нещо не е наред. Всяко дете може да реагира по различен начин, включително агресия, изолация и лошо поведение. Тревожността на децата и усещането, че са в опасност, може да окажат влияние върху мисленето им, защото възприемат страха като много по-голям, отколкото всъщност е.
Напомнете на детето си, че е в безопасност. Не е необходимо да се обяснява всеки детайл защо родителите му се карат. Просто дайте на детето си усещането, че не е в опасност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X