Напишете дума/думи за търсене

Детето е бял лист. Внимавайте какво пишете върху него

Че се раждат като малки пролетни листенца, вярно е. Нежни и крехки, току-що обърнали за първи път очи към слънцето. Но наистина ли този лист е бял и можем да пишем върху него, попълвайки го по наш вкус от горе до долу? Не съвсем.

Вярно е, че характерът се изгражда. Това в същото време е твърде опростено твърдение. В него не се отчита фактът, че голяма част от чертите на характера изграждаме у нашето дете напълно несъзнателно. Науката е доказала още през 70-те години на миналия век, че още в утробното си развитие човек започва да развива характер. Пренаталният ни опит се пази в клетъчната памет и се счита, че се отразява през целия ни живот под формата на характер. Ако майката е твърде емоционална или твърде плашлива, това се предава на бебето в утробата й или казано образно, емоционалното състояние на мама са първите щрихи по белия лист на новия човек. Да не говорим как емоционалното състояние на родителите въздейства върху вече роденото им отроче!

Казват, че дори гласът на майката влияе върху бъдещия характер след раждането. Когато интонацията често е пълна с безпокойство, вероятността да отгледате човек със страхове нараства.

За разлика от характера темпераментът е вроден. Това е донякъде успокоително, защото не е в нашата компетенция. Не и пряко. Но и тук не бива да разсъждаваме така опростено. Защото поведението на човека е сбор от много фактори и само един от тях е неговият темперамент. Той винаги „работи” заедно с характера.

Накратко ви запознавам с трите вида темперамент, които психолозите различават у децата:

лесното дете: то се адаптира прекрасно, рядко е разочаровано и не познава терзания и притеснения. Неговото настроение обикновено е приповдигнато, весело.

трудното дете: то се инати, избухливо е, упорито, учителите все се оплакват от него, кара се с приятелите си често.

срамежливото дете: то е напрегнато, плашливо, изпълнено със съмнения и мнително. Не обича да ходи на непознати места и да контактува с непознати хора.

Ако имате лесно дете, най-вероятно ви е лесно. Ако имате срамежливо или трудно дете, трябва да пишете по листа с повишено внимание. Защото качествата, които изграждате у наследника си, трябва да съдействат на облекчаване „симптомите” на по-сложния темперамент.

Един граф на Рочестър беше казал: „Преди да се оженя, имах шест теории за отглеждането на деца, сега имам шест деца и нито една теория.“ Не забравяйте това изказване и никога не бъдете напълно самоуверени в това, че знаете как да възпитате детето си. Напротив – подходете като ученици-родители. Четете много за възпитанието, четете проверена литература и ако искате да сте отлични ученици, потърсете психолог, с когото да поговорите конкретно за вашето дете, във вашата ситуация.

Няма универсални съвети за възпитание. И няма начин да не сбъркате във възпитанието. Въпросът е да имате съзнанието колко е важно да сте добри в запълването на този бял лист – детето, и неговото възпитание.

Внимание! Къде е най-хлъзгаво

Има няколко аспекта, в които можете да се подхлъзнете в стремежа си да отгледате щастлив и устойчив психически наследник. Накратко:

1. Не се дръжте като по-добър от детето си

Първо защото не сте. Второ защото можете силно да му навредите, ако го оставите да расте с идеята, че го превъзхождате. Напротив - изтъквайте при всяка възможност с какво детето ви превъзхожда, но без да си измисляте. Децата са живи детектори на лъжата.

2. Не подценявайте нито себе си, нито тях

Децата реагират конструктивно много повече на похвалата отколкото на критиката! Не говорете пред тях и че самите вие сте загубеняци, че сте нямали късмет, че другите майки се справят по-добре. Така си отглеждате потиснато дете с чувство за малоценност, бъдете убедени!

3. Не мрънкайте

Децата имат нужда от силен, самоуверен, весел, оптимистичен, способен в своята сфера професионалист и любящ родител. Струва ви се невъзможно?! Значи е време да задраскате нещо в собствения си лист и да опитате да напишете наново характера си. Ако вашите родители не са успели с вас, трябва ли за това да плаща вашето дете?! Не мрънкайте, бъдете самоуверени, с положителна нагласа към света и търсещи винаги хармонията и честността.

Малък съвет: 

Пишете внимателно върху белия лист – вашето дете. Защото пишете със затворени очи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X