Напишете дума/думи за търсене

Да възпитаваме детето според зодията - първа част

Отношенията с децата са извор на много радост, но и на много ядове. Понякога сякаш имаме нужда от вълшебна фраза, от таен съвет как да се преборим с това същество, което едновременно може да ни накара да сме най-щастливи в света, а след миг да ни изкара от равновесие. Как астрологията помага във възпитанието?

Овен

Умни, паметливи, природно интелигентни, чувствителни, Овните имат всички необходими качества, за да са едни от най-добрите деца. Но в същото време притежават и тези, които биха ги направили най-изнервящите – палави, инатливи, избухливи, непостоянни. Децата Овен са предизвикателство за родителите и трябва да бъдат възпитавани твърдо, но преди всичко с добър пример и честност. Овните са обсебени от идеята за справедливост и ако говорите едно, а правите друго, те никога няма да следват съветите ви. Много е важно да държите на думата си, да не ги наказвате несправедливо и да следвате собствените си правила.

Те са прекалено чувствителни и ще направят всичко, за да получат вашето одобрение, така че бъдете внимателни и винаги им показвайте, че ги обичате без условия. Никога не им казвайте: „Няма да те обичам, ако не направиш това.“ Напротив, разграничете възпитаването и обичта, за да не им създадете грешна самооценка. Бъдете търпеливи с тях, не отговаряйте с гняв на кризите им, защото сами ще ги провокирате да се държат още по-лошо. Предимството на децата Овен е, че те лесно се палят, но и бързо им минава.

Телец

Децата Телец са обичливи, чувствителни, слънчеви и прекрасни. Но за съжаление изпадат и в дупки, инатят се прекалено, имат способност да се самосъжаляват, прекалено много се интересуват от чуждото мнение и страдат от емоционални кризи.

Те имат нужда от ясно установени граници – срещу които, разбира се, ще се борят, но всъщност наличието им ще им носи сигурност. Телците обичат установения ред и трудно приемат промените. Трябва да им се налагат правила - обаче разумно, да им се обяснява защо се поставят и най-вече да бъдат спазвани от всички. Бъдете честни и открити с детето Телец, то е достатъчно интелигентно да разбере всичко, а и обича да търси логиката във всичко.

Тъй като Телците имат нужда да бъдат харесвани на всяка цена, важно е родителят да възпитава у тях правилна преценка кога мнението на околните е от значение, и кога не. Научете малчугана, че не е възможно всички да го харесват и търсенето на одобрение от всеки е безсмислено усилие. Трябва да ги насърчаваме да харесват сами себе си и да се питат какво наистина искат. Тези деца имат склонност да се водят по акъла на другите и да вървят дори срещу собствената си същност само за да са част от група. Ролята на родителя е да ги отучи от това. Много талантливи са, затова е добре отрано да ги запишете на танци, музика, рисуване или някакъв спорт. Важно е също да им създадете правилно отношение към парите, защото те имат вродена склонност да харчат прекалено.

Близнаци

Любопитни, изпълнени с жажда за живот, ентусиазирани – децата Близнаци са радост, но носят със себе си и своето вечно желание да налагат себе си. Това е може би най-големият им недостатък – винаги държат да са прави, да изрекат своята истина и да убедят другите в правотата си. Навик, който може до крайност да изнерви родителите, а на по-късен етап пречи в училище и сред приятелите.

Родителите на дете Близнаци трябва да се опитат да ограничат вродената му надменност и желанието да обори другите, а да наблегнат на развитието на любопитството и логиката му. Тези деца имат забележителни способности в училище, защото не просто учат наизуст, а търсят логиката във всичко. Те наистина умеят да мислят и имат вроден интерес към всичко.

Имат нужда да бъдат водени на пътешествия, записвани на различни курсове, изпращани на състезания. Колкото по-разнообразни са дейностите, толкова по-добре. Децата Близнаци се открояват със своята сериозност. Това е хубаво качество в очите на родителите, но не бива да се злоупотребява с него, защото никой малчуган не може да издържи на напрежението винаги да се държи като голям. Затова родителите са тези, които трябва да осигурят достатъчно разтоварващи дейности и възможности на сериозния Близнак да се отпусне, да полудува, да бъде истинско дете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X