Напишете дума/думи за търсене

За да не отглеждаме тирани, трябва да спрем да побеждаваме

Когато става дума за отношенията родители-деца от основно значение е възрастните да се научат, че понякога може да случи да не победят и затова те не бива да се налагат и да се стремят не винаги да става точно каквото искат. Това подчертава Алисън Шейфър в книгата си „Скъпи, провалих децата!“.

Тя учи родителите, че колкото и странно да звучи, за някои деца е важно невинаги да става така, както казват възрастните. Тя изтъква: „Може и да успеете да натикате в устата на четиригодишното си дете онова парче броколи, за което сте така непреклонни, че трябва да изяде, но това само подхранва битките за превъзходство в семейството“.

Истината е, че когато печелим, само даваме пример за доминиране на детето, а то неизменно иска да ни следва и ще се опита и то да доминира. Освен това, когато им налагаме нещо, без те да осъзнават, че е напълно необходимо за тях – тогава показваме неуважение към децата, поставяме ги в позицията на вечно губещи. А това е изключително непоносимо за тях и те ще направят всичко възможно, за да излязат от схемата.

Алисън Шейфър подчертава, че не бива да се стремим да побеждаваме на всяка цена винаги и да се налагаме за всичко. Трябва да изберем битките си и да настояваме само за нещата, които са наистина важни – тези, които засягат здравето и сигурността им. Но от време на време е добре за някои неща за отстъпваме, да оставяме децата да се чувстват поне равни, имащи и те поне малко право на глас. Но и отстъпването трябва да се прави със стил, за да не дадем пък пример на губещи.

Психоложката подчертава, че не може и да си позволим да губим, особено когато това означава да се отказваме от думите си и изискванията си, когато нещата станат непоносими. Ако отстъпим и купим играчката, която първо категорично сме отказали, след като детето ни е направили сцена на истерия в магазина, следващият път то ще знае, че отказът ни не значи нищо и може да бъде превъзмогнат само с малка сцена.

Напротив, когато положението е крайно, не бива да отстъпваме. Но е хубаво да се научим да търсим верния изход заедно, да покажем на детето, че сме отбор, обяснява психоложката и съветва да се научим да помагаме на детето да се чувства, че и то има някаква власт за определени решения и да му показваме, че зачитаме мнението му.

От друга страна, когато става дума за нещо наистина важно – например пиенето на лекарства, не може да отстъпваме, но вместо насила да тикаме лекарството, е по-добре да се опитаме да обясним на малчугана, че разбираме, че лекарството не му харесва, но не зависи от нас и трябва да го изпие, защото в противен случай ще трябва да отиде в болница и да му слагат инжекции, което е още по-лошо. По този начин нито ние губим, нито детето – а му показваме, че забелязваме чувствата му и ги уважаваме, но не всичко зависи от нас.

Тоест нека не избираме налагането, нито карането, нито дори отчаяните преговори, а решаването на проблемите заедно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X