Напишете дума/думи за търсене

Как да научим детето да бъде организирано

Сигурно не помните много от предучилищното си детство или пък от първите школски години. Но легенди се носят за това колко разсеяно човече сте били като дете. Като родител обаче искате децата ви да са различни и да не ви надминат по дезорганизираност. И сте готови на всичко за това, защото знаете колко труд е трябвало да вложите след време, за да се научите да се справяте навреме със задачите. Започнете отрано.

Дайте личен пример

Сякаш почти всеки родителски урок започва с тази мантра. Но е вярно. Какъвто и характер да оформят в себе си мъниците, той е отражение. Не се бунтувайте, възползвайте се. Постарайте се да демонстрирате нагледно своите умения в подреждането, в организирането на времето и задачите си, така че детето да копира добър модел на поведение. Ако в дневната цари тотален хаос, нормално е той да се промъкне и в детската. Обратното е вярно също.

Отделете мястото за учене

Достатъчно е да определите кът, в който детето да има възможност да се занимава само със сериозните неща като уроци и домашни. Не допускайте на това място детето да играе или да се размотава. Организирайте пространство за книгите, за учебниците и тетрадките, за моливите и гумите. Не забравяйте за настолната лампа.

Създайте условия за ред

За да може детето да подрежда, трябва да има в какво. Шкафове, етажерки, полици, контейнери. Изборът зависи от личния ви вкус и предпочитанията на детето. Важното е да направите подреждането максимално лесно и достъпно за хлапето. Ако то ходи на училище, подвържете помагалата по определен предмет е един цвят. Удобно е да обособите и място до входната врата, където детето да може да оставя раницата си, екипа за спорт. Приучете го да ги приготвя от вечерта за следващия ден, за да няма издънки сутринта.

Направете график за деня и седмицата

Съставете го заедно с мъника и го запишете на лист. Закачете го на видно място и отмятайте свършеното. Решете програмата за уикенда и я запишете също. Отброявайте оставащите дни. Запишете кога да приготвите багажа, ако предвиждате пътуване. Позволете на детето да събере своя.

Запознайте детето с календара

Колкото по-рано то започне да се ориентира в делничните и почивни дни от седмицата и месеца, толкова по-скоро ще започне да го използва. А щом свикне с календара, подарете му личен. За да отбелязва кога е на уроци по китара, на плуване или кога баба или най-добрият му приятел правят парти за рожден ден.

Позволете му да готви

Или поне да ви помага. Готвенето развива организационни умения, за следване на инструкции и придържане към правила, което е много важно за детето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X