Напишете дума/думи за търсене

Как да говорим с детето за секс

На родителите не им е лесно да разискват с децата въпросите, свързани със сексуалността. Но колкото повече отлагат, толкова по-трудно става.

Според канадската сексоложка и педагожка Жоселин Робер, автор на поредицата “Моето сексуално образование”, родителите правят основна грешка като представят темата за сексуалното възпитание като табу, защото така създават грешното впечатление, че това са неудобни въпроси, които не бива да бъдат разисквани. Тя е категорична, че разговорите на тема полово възпитание трябва да започнат още в най-ранна възраст – 3-4 години.

Наричайте нещата с истинските им имена

Жоселин Робер обяснява, че сексуалното поведение на детето свидетелства за здравословно, нормално и естествено развитие: нужда да откриваш, любопитство, склонност да имитираш. Възрастните трябва да се научат да приемат открито детската сексуалност, да я осъзнаят като неизменна част от личността, да не й придават нито повече, нито по-малко от значимостта, която заслужава.

Много важно е още, когато детето усвоява езика, да не го лишите от думите, свързани с пола и сексуалността. На малчугана му доставя удоволствие да разпознава всички части на тялото си. Ако не изключва половите си органи от останалите части, то ще може естествено да приеме сексуалността си като част от цялостното си развитие. Точните термини за означаване на половите органи не бива да се поднасят по различен начин от този, по който го учите какво е ръка, носле, лакът и т.н.

Откъде идват бебета?

Тайнствеността, която обгръща раждането, буди в детето истинско очарование. То обича да му говорят за всичко свързано с този феномен. Информацията, поднесена по разбираем за него начин, му помага да осъзнае кой е и откъде идва. Заради това е важно да не прескочите някой от етапите, за да може детето да възприеме логическата последователност: любовта и сближаването между мъжа и жената, актът на зачеване, оплождането на яйцеклетката, развитието на плода, раждането.

Сексуалността е много повече от секс

Често, родителите обясняват на малките за раждането, но след това години наред избягват въпросите около сексуалността, чак докато дойде време да говорят с подрастващите за трудностите през пубертета. Все едно между тези два периода развитието на детето е на stand by. А това съвсем не е така, подчертава Жоселин Робер. Сексуалното образование трябва да присъства почти всекидневно. Разговорите за секса не бива да се ограничават единствено до въпроси за самия акт, а трябва да обхващат цялата палитра от физически и психологични промени, които предстоят на подрастващия. Родителите трябва да засегнат въпросите за идентичността, за ролите на мъжете и жените в обществото, за равенството между половете, за стереотипите, с които трябва да се борим.

Превенция на сексуални злоупотреби

Да говорите за сексуалността открито и естествено е идеалният начин да подходите към темата за сексуалните злоупотреби. Ако сте искрени с детето, ще му помогнете да развие своята отговорност и да различава докосването с обич от нежеланото докосване.

От изключително значение е, още от най-ранна възраст малчуганът да знае, че неговото тяло принадлежи единствено на него и че то има право да каже „не”, когато не му е приятно и най-вече, че винаги може да говори с родителите си за нещата, които се случват с него – добри или лоши. Не става дума да го стреснете или изплашите, а да го информирате за съществуването на такава реалност.

Как да реагирате, ако го хванете гледа порно!

Първата реакция на повечето родители, ако заварят тийнейджъра си да гледа порно, е да изпаднат в паника и да му се скарат. Това е изключително безполезно, дори вредно. На тази възраст младежите намират в порното най-вече отговор на много въпроси, които се притесняват да зададат и най-вече успокоение за своята собствена сексуалност.

Психолозите подчертават, че младежите имат право на свое собствено пространство, където да изразяват своята сексуалност и родителите трябва да го уважават. Според специалистите, ако заварите младежа да гледа такъв филм, е най-добре да го оставите на мира и да поговорите по въпроса по-късно, а не под ефекта на емоциите си.

В никакъв случай не го упреквайте и не осъждайте поведението му. “Това е отвратително” е изречение, което ще прекъсне възможността за по-нататъшни сериозни разговори на темата.

Това, че гледа такъв филм в никакъв случай не означава, че нещо не му е наред, напротив – показва, че подрастващият се интересува от сексуалността, че се опитва да научи повече, да се подготви за собствения си сексуален живот.

Важно е обаче да поговорите с детето до каква степен тези филми може да се различават от действителността. Порното представя механичната сексуалност, без никакви чувства, една измислена реалност, където всички са добре изглеждащи, много надарени и винаги готови за секс. На младежът ще му е от огромна полза да разбере, че порното съвсем не отговаря на реалността.

--------------------

Според проучване във Великобритания сред 16 хиляди младежи – 71% от момчетата между 14 и 19 години и 40 % от момичетата са гледали повече от веднъж филми с порнографско съдържание.

54% от момчетата признават, че тези филми ги забавляват, 34 % - изключително много ги харесват, 16 % ги намират изключително полезни за развитието си.

56 % от момичетата обаче заявяват, че такива филми ги отвращават, 28 % - че ги карат да се чувстват неудобно, 26 % - че ги шокират.

---

Сложете ограничения

Всички кабелни оператори предлагат функцията някои от телевизионните канали да бъдат заключвани. Настройките може да са различни според оператора, затова най-добре се обадете в център за обслужване на клиенти и попитайте.

Инсталирайте програма за контрол на достъпа и съдържанието, което децата ви използват чрез домашния компютър. Някои са платени, но има и безплатни варианти като например Child Defender, която може да се свали от страницата www.childdef.com.

Посетете www.safenet.bg, където може да намерите различни съвети за безопасност в интернет, да подадете сигнал при проблем или да потърсите съвет от консултант.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X