Напишете дума/думи за търсене

Ранното влизане в пубертета е опасно

Всички знаем, че момичетата влизат в пубертета по-рано от момчетата. Една много опасна тенденция обаче се наблюдава през последните години. Скорошно проучване показа, че пубертетът при момчетата настъпва с четири години по-рано, отколкото преди 50 години. Тогава те са влизали в тази фаза на 16-17-годишна възраст, днес 12-13-годишните хлапета вече са в пубертет. Учените са притеснени от този факт и алармират за няколко причини това да се случва. Една от тях е, че много момчета държат мобилните си телефони в джобовете, в близост до половите органи и това е възможно да води до нарушения в половата система. Друга причина за аномалията е затлъстяването, което води до понижаване нивата на тестостерона. По-ниската физическа активност, вредните влияния в околната среда, нездравословното хранене също са много опасни и водят до преждевременно влизане в пубертета.

За съжаление при момиченцата ситуацията не е много по-добра. Особено по-пълните девойки влизат категорично по-рано във фазата на пубертета, тъй като телесните мазнини и производството на женския хормон естроген са тясно свързани.

Проблемите, до които води преждевременното влизане в пубертета, са множество – децата не са полово и емоционално зрели и се справят по-трудно с половите промени в организма си. Другият голям проблем е, че по този начин децата са подложени на по-голям риск от някои болести като например рак на гърдата.

Кога какво се случва

Много родители говорят за предпубертет и с право. Предпубертетната фаза може да настъпи още на 8-9-годишна възраст – отново по-рано при момичетата, отколкото при момчетата. При всяко дете този период се проявява по различен начин, което зависи от сбор от фактори: наследственост, хранене и начин на живот.

В предпубертета при момиченцата се наблюдава издуване на таза и леко нарастване на зърната на гърдите. В началото на пубертета гърдите вече растат, появява се окосмяване на подмишниците. Нормално е първата менструация да дойде между 12- и 14-годишна възраст. Ако менструацията е дошла след 8-годишна възраст, няма място за силна тревога, има множество такива случаи.

При предпубертета половият член на момченцата нараства, както и техните тестиси. В началото на пубертета се окосмяват подмишниците и областта на половите органи, а мустаци е нормално да очаквате след 14-годишна възраст.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X