Напишете дума/думи за търсене

Съвети за родители: Влюбен тийнейджър вкъщи

До вчера тийнейджърът ви си е бил съвсем „нормален” – училище, срещи с приятели, игри. Сега се е затворил в стаята, води безкрайни разговори или чатове, прекарва по-голямата част от времето си извън дома или лежи на дивана, гледайки в една точка. Първата любов на детето е един от най-сложните етапи във взаимоотношенията родител–дете. Психолозите предлагат няколко стъпки, които ще ви помогнат да се справите със ситуацията.

Установете граници

Взаимното уважение на границите е основа на всички междуличностни отношения. Когато няма граници, няма безопасност и развитие. На първо място, договорете час за прибиране вкъщи. За тийнейджъра усещането за контрол и опека има не само практическо, но и психологическо значение: той чувства стабилност в живота си заради здравата родителска позиция. Вероятно е да протестира или ще заплашва – запазете спокойствие и твърдост (поне видимо) и не викайте. Ако иска да получи повече свобода, тийнейджърът трябва да спечели доверието ви, като спазва собствените си обещания.

Уважавайте личното му пространство

Когато разберете, че детето ви е влюбено, вероятно веднага ще искате повече информация. Не се поддавайте обаче на изкушението да го разпитвате – запазете правото му да има свои собствени интимни тайни. Може да му предложите да сподели с вас преживяванията си, но не настоявайте, оставете на него избора дали ще говори с вас за личния си живот. В никакъв случай не си позволявайте да подценявате емоциите му – покажете съпричастност и уважение.

Предложете помощ

Когато тийнейджърът е щастлив, той ще се оправи и без вас. Но ако преживява несподелена любов или разрив във връзката, трябва да му дадете възможност да сподели и да се оплаче – изслушайте го търпеливо и да му дайте съвет. Опитайте деликатно да му обясните, че отказът от взаимност не означава, че нещо в него не е наред, че хората са различни и чувствата им невинаги съвпадат. Ако почувствате, че между вас и детето в момента има контакт и то ви се доверява, може да споделите личен опит – но не се опитвайте да сравнявате собствената си ситуация с неговата. Всяка съвместна дейност – спорт, пътуване, разходки, гледане на филм, четене, рисуване, ще помогне на тийнейджъра да издигне отново срутилия се отгоре му свят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X