Напишете дума/думи за търсене

Трябва ли децата да си заработват джобните

Когато един ученик ходи на училище, неговите основни задължения са свързани с това да си пише домашните и да си подготвя уроците у дома. Като негови родители вие обезпечавате този процес всячески – осигурявате му всички необходими условия за живот, включително условията за учене, така че на него да не му се налага да работи, за да се прехранва, за да си купува учебници и т.н. В някои семейства финансите не стигат за това да се дават джобни на тийнейджърите, но това не означава, че тези родители, които могат да си позволят да изпратят детето с 2 лв в джоба на училище, трябва да го правят срещу изработването на тези пари. Според психолозите е вредно да даваме пари срещу свършени задължения. Тийнът трябва да е наясно, че за да функционира добре едно семейство, всеки негов член трябва да взима активно участие с каквото може. Затова е най-добре да разграничите двете неща – домашните задължения и парите. Същото важи и за успеха в училище – в никакъв случай не възнаграждавайте за него с пари или с подаръци, защото това корумпира детето и утре, когато по някаква причина вие нямате възможност да си платите за добрата му оценка, то няма да има никаква мотивация да я изкара.

Домашните задължения трябва да бъдат формулирани ясно, да бъдат разпределени и да се спазват без отклонения. Когато не се спазват, бихте могли да включите различни видове регулация, включително ограничаване на джобните. Това ще изиграе ролята на санкция по същия начин, по който може да ограничите на тийна часовете за излизане или пък възможността да отиде на екскурзия със съучениците си. И момчетата, и момичетата трябва да се включват в домакинската работа от рано и да са наясно, че това не е работа срещу заплащане, а начинът, по който „работи“ всяко семейство. На мама и на татко някой плаща ли им, за да изперат, напазаруват и сготвят?

Вероятно ще срещнете силен отпор в това отношение, но не се отказвайте. Ако вашият тийнейджър систематично ви отказва да помага вкъщи, е редно неговите молби към вас също да останат неудовлетворени за известен период от време.

Ако синът или дъщеря ви си намерят работа за лятото, да речем, тогава е най-добре не да им спирате джобните, а да ги мотивирате да спестят част от парите с цел пътуване или много желана покупка. Ако им спрете джобните, те скоро ще се откажат да ходят на работа, защото ще се окаже, че и да си лежат вкъщи на леглото, и да се бъхтят на сергията за вестници или за сладолед, средствата им остават едни и същи. Стимулирайте ги да работят и да се учат да спестяват. В началото няма да могат да спестяват и това е нормално, не ги съдете прекалено строго.

Още съвети за вашите деца и тийнейджъри ще получите в новия брой на в. "Всичко за семейството".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X