Напишете дума/думи за търсене

7 съвета за родители на пораснали деца

Най-добре е, ако дъщеря ви сама дойде при вас, за да сподели своите проблеми и трудности, а не да потърси съвет от съседката или от най-добрата си приятелка. Родителите трябва да са до децата си в тежък момент, за да им помогнат и да ги предпазят от непоправими грешки. Но не във всички семейства съществуват отношения на доверие между деца и родители. За да се случи това, родителите трябва да изяснят за себе си няколко важни правила.

Не забранявайте общуването

Важно е да знаете, че да ругаете, да се възмущавате, да забранявате, да наказвате децата си е безполезно. Въпреки всички мерки, които сте предприели, дъщеря ви ще продължава да се среща със своя любим, само че тайно. А вие и съпругът ви ще се окажете последните, към които тя ще се обърне за съвет, ако й е нужен.

Дозирайте въпросите

Не досаждайте на детето си с разпити. Те няма да накарат тийнейджърката ви да е по-откровена. По-скоро ще имат обратен ефект. Тя ще се затвори още по-дълбоко в себе си. Не зацикляйте в идеята, че всяка среща на млади влюбени хора завършва в леглото. По-добре намерете време да говорите с дъщеря си и й обяснете как да се предпазва от нежелана бременност, венерически заболявания, СПИН и за всички последствия, свързани с това.

Избягвайте упреци и сравнения

В никакъв случай в разговор с дъщеря си не казвайте: “Ти си само на 13 (14) години. За каква любов може да става дума на тази възраст!” Такива разговори няма да донесат полза и нищо няма да променят. Вашето дете ще се отчуждава от вас с всеки изминат ден. Нейното момче за нея сега е “светлината в прозореца”, а вие трябва да приемете, че сте минали на втори план. Родителите трябва да се примирят с това. Нека девойката да е уверена, че ако е откровена с вас и споделя всичко, вие няма да я упрекнете, да я иронизирате или да злоупотребите с откровенията й, а напротив - ще я разберете и ще я подкрепите.

Споделете пред детето своите преживявания и първата си любов

Най-правилното поведение на родителите е да разкажат на сина или дъщеря си какви чувства са изпитвали те самите на тяхната възраст. Та нали в живота всичко се повтаря! Променят се само детайлите. Не си ли спомняте, че това, което на вас на тази възраст ви се е струвало истинска трагедия и даже край на света, сега предизвиква само вашата усмивка, недоумение или удивление - как съм могла тогава да страдам толкова заради него!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X