Напишете дума/думи за търсене

Деца в пубертет: съвети за родители

Успехът в училище пада, детето ви не слуша и прави всичко напук. Диагнозата е ясна – някои го наричат пубертет, други – тийнейджърство, а трети – преходна възраст. Въпросът е как оцеляват родителите, когато детето им навлезе в този период.

При момчетата преходният период започва около 12–13-годишна възраст, а при момичетата – малко по-рано, около 10–11 години. Промените са съществени и засягат както физиката, така и психиката на тийнейджърите. Основната причина за необичайното поведение на децата са хормоналните промени, които оказват силно въздействие върху психиката и ги правят по-емоционални, неуравновесени и лабилни. Интензивният растеж и измененията във външността също им въздействат. Понякога тези промени се съпътстват от замаяност, учестено сърцебиене, хипоксия (т.нар. кислороден глад), изпотяване, повишаване на телесната маса, засилване на чревната перисталтика, акне.

„Симптомите“

1. Резки промени в настроението. Сутрин детето е пълно е енергия и усмихнато, а когато се върне от училище е апатично и тъжно.

2. Радикални промени в самооценката: от уверен в себе си млад човек се превръща в притеснително, комплексирано хлапе, или обратното.

3. Започва да проявява агресия към околните.

4. Контактите с приятелите стават по-близки. И това е естествено, тъй като с тях детето ви се чувства по-спокойно да сподели преживяванията си.

5. Експерименти с външния вид – пиърсинг, татуировки, боядисване на косата. На тази възраст детето започва да търси начин да изрази себе си и ексцентричността често му се струва най-прекият път към това.

План за родители

Не е тайна, че от помощ за преодоляване на проблемите с тийнейджъра вкъщи се нуждаят самите родители. Неправилната тактика като цяло се дели на два варианта, силно различаващи се един от друг. В първия случай родителите просто не обръщат внимание на промените в поведението на детето си и се пускат по течението. При втория, родителите отказват да признаят, че наследникът им се превръща в самостоятелен индивид.

Психолозите съветват родителите да спазват няколко правила, за да преминат успешно заедно с детето си през преходния период.

- Научете се да разбирате и спокойно да приемате промените, а не да се опитвате да го върнете към предишното послушание.

- Помнете, че основната отговорност за мир и спокойствие в семейството принадлежи на по-възрастните.

- Общувайте със сина си и(ли) с дъщеря си като с равноправна личност, без назидателен тон и израз на превъзходство.

- Не се притеснявайте да говорите с тийнейджъра за собствените си проблеми и неприятности (разбира се, в рамките на допустимото). Така той по-бързо ще осъзнае своята отговорност за семейството и ще се научи да не се фиксира само върху собствените си преживявания.

- Покажете на детето си, че сте готови винаги да бъдете до него, независимо от случващото се.

- Обсъждайте откровено и без насмешка важните за него теми. По-добре е детето ви да научи от вас важните отговори, а не от случайни хора със съмнителни знания.

И най-важното – винаги изразявайте своята любов и загриженост. Не мислете, че само малките деца имат нужда от прегръдки и ласки. Независимо от възрастта си, всеки има нужда да чувства любовта на родителите си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X