Напишете дума/думи за търсене

5 проблема, които мъчат всеки родител на тийнейджър

Ако тийнейджърът не се бунтува по никакъв начин, това не е повод за радост, а сигнал за тревога, единодушни са психолозите. 13-19-годишните момичета и момчета преминават през поредица от кризи, за да могат да се отделят от детството и да пораснат. Колкото и закономерни да са тези процеси, няма начин да не изнервят и детето, и родителите му. "В края на краищата тийнейджърът ще ви уволни. След години отново ще ви наеме, но този път като консултанти, не като мениджъри", обяснява образно американският психолог Стюарт Голдман. Той твърди, че най-често срещаните младежки проблеми са 5. Недопустимо е да се справяте с тях вместо юношата, но може да му помогнете да ги преодолее по-безболезнено.

1. Казва, че ви мрази

Каквато и тема да подхванете, тийнейджърът ви опонира. Дръзнете ли да му направите забележка, започва да пъшка, да върти очи и тича да се скрие в стаята си. Случва се директно да заяви, че ви мрази и съжалява, че е дошъл на бял свят точно в това семейство.

Решението: Ако се разровите в паметта си, ще изпитате усещане за дежавю. Когато е било 2-3-годишно, детето също е казвало "не" на всяка ваша дума или действие. "Закономерно е малко след прохождането си, както и с навлизането в пубертета, момичето или момчето да започне да отхвърля родителите си. Така то символично се отделя от тях, за да стане личност. Първия път го прави на физическо равнище, втория - на психическо", обяснява специалистът.

Той препоръчва да не се хващате за думите и да не отвръщате на отхвърлянето с отхвърляне. Бъдете сдържани, търпеливи и мъдри, защото етапът на омразата обикновено отминава на 16-17 години. В никакъв случай обаче не позволявайте на младежа да ви нагрубява. Посмее ли да го направи, отвърнете спокойно: "Ако нямаш нищо хубаво за казване, замълчи" и прекратете разговора. Постоянно му показвайте, че ако има нужда от вас, сте насреща. Щом се придържате към тази линия на поведение, той малко по малко ще се върне към вас.

2. Залепнал е за "умните" устройства.

Тийнейджърите толкова много общуват във виртуалното пространство, че не им остава време да контактуват очи в очи с хората, с които живеят.

Решението: Избийте си от главата мисълта, че бихте могли да лишите юношата от електронни джаджи, казва Стюарт Голдман. Няма нужда да се ядосвате, ако се справя в училище, пише си домашните и се държи прилично вкъщи. Поставете обаче условия - на масата се сяда без джиесем, компютърът не се използва след 23 ч. Едва ли можете да разберете с какво точно се занимава юношата във виртуалното пространство. Но не спирайте да предупреждавате за опасностите, които дебнат в мрежата. И се надявайте, че е достатъчно разумен, за да си направи сам нужните изводи.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X