Напишете дума/думи за търсене

8 изречения, които не бива да казваме на децата си

Караниците между родители и тийнейджъри са в реда на нещата. Все пак вие сте възрастният човек, затова следете езика си дори когато сте най-афектирани. Има 8 изречения, които никога не бива да произнасяте пред пубера, ако не искате трайно да влошите отношенията си.

1. "Ако не си доволен, се махай от къщи!" Внимавайте, възможно е детето да тълкува думите ви буквално и да избяга. Тогава ще се побъркате от страх и притеснение.

2. "Неблагодарник такъв!" Тийнейджърът не е искал да го раждате, вие сте направили този избор. Оттам нататък е задължение на всеки родител да се грижи за детето си, без да очаква нищо в замяна.

3. "Яж по-малко, момчетата мразят дебелани!" Момичетата страдат от всякакви комплекси, свързани с външността им, така че няма защо да наливате масло в огъня. Освен това, ако все повтаряте на дъщеря си, че е пълна, има опасност да я тласнете в другата крайност - към смъртоносните булимия и анорексия.

4. "Нали ти казах, да ме беше послушал." Вие и тийнейджърът сте две различни личности. Той няма вашия жизнен опит и трябва сам да научи много неща на принципа проба-грешка. Така че си позволявайте да го съветвате само за най-важните неща, за другите го оставете да си троши главата.

5. "Взимай пример от еди-кой си." Излишно е да се опитвате да нагаждате характера и поведението на тийнейджъра според вашите очаквания. Приемете го такъв, какъвто е, с качествата и недостатъците му.

6. "Ти си срамът на семейството." Нима? Замислете се добре и ще откриете сред близките си някои хора, от които се срамувате много повече. Ако тийнейджърът се е издънил, трябва да му помогнете да поправи грешката си, а не постоянно да му я натяквате и да правите гръмки изводи за характера му.

7. "Човек не може да ти има доверие." Съществува психологически механизъм, според който, съзнателно или не, всяко дете иска да се хареса на родителите си. За да го направи, изпълнява "програмата", която му задавате. Щом му казвате, че е лъжец, значи наистина може да стане такъв. Затова си мерете приказките.

8. "Непълнолетен си, нямаш право на мнение." А после се оплаквате, че пуберът не споделял нищо с вас. Оставете го да се изразява и да защитава позицията си. На свой ред се опитайте да го убедите в своята правота. Нека победи онзи, чиито аргументи са по-силни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X