Напишете дума/думи за търсене

Как да помогнем на тийнейджъра в съзряването

Да си родител на тийнейджър почти никога не е лека задача, но и не трябва да правим драма от това. Голяма част от тях са зрели само на години и като физика, но ментално си остават малки деца за дълъг период от време. Обикновено изнасянето на лекции и крясъците не вършат работа, ако имате такъв тийнейджър у дома. Може би е по-добре да промените начина, по който разговаряте с него, за да постигнете нещо в посока на съзряването му.

Първа стъпка

Припомнете си какво е да бъдеш в тази възраст

Когато сме бясни, много лесно забравяме, че някога и ние сме предпочитали да правим всякакви глупости, вместо да учим. Преди да кажете каквото и да е, се поспрете за миг и се опитайте да видите какво става в главата на отрочето ви. Вашето разбиране и емпатия ще го накарат да се почувства по-близък с вас и по-уверен в себе си. Когато комуникирате с него внимателно и с уважение, той е далеч по-склонен не само да чуе какво казвате, но и да се съгласи с него.

Втора стъпка

Поставете граници и не нарушавайте принципите си

Ако дори само един път вдигнете ръце и се съгласите границата да бъде премината, сте загубени. Да, годините на израстване са период на търсене на независимост и себедоказване на всяка цена, но децата въпреки всичко имат нужда от ясни правила. Когато съществуват такива във вашия дом и във вашите взаимоотношения, атмосферата вкъщи и между вас и вашето дете ще бъде изпълнена с уважение, а уважението означава доверие и комфорт. Разбира се, понякога се случва правилата да се променят, но това трябва да бъде добре премислено от ваша страна, да бъде решено в съюз между двамата родители и да бъде поставено при някакво стриктно условие: например ако детето ви се оплаква, че неговите връстници имат по-късен вечерен час, може да му кажете, че ще удължите и неговия, но ако дори веднъж закъснее и с пет минути, ще се върнете на старата схема. Много е важно също така да го награждавате от време на време за нещата, които прави добре. Не за това, че спазва вашите правила, а за това, че се старае допълнително.

Трета стъпка

Научете го да бъде по-самостоятелен

Ако му възлагате повече отговорности и му помагате да развива нови качества у себе си, необходими, за да изпълнява тези отговорности, той най-вероятно малко по малко ще започне да се държи по по-зрял начин. През ваканциите го окуражавайте да си търси работа – така ще научава нови неща, ще опознава нови хора, ще попада в непознати ситуации и ще придобие самочувствие на възрастен. Дайте му идея да събира пари за свой автомобил например и му обещайте, че ако до 18-годишна възраст е успял да събере някаква конкретна сума, вие ще му помогнете с останалата част. А ако сте много доволни, ще му платите и шофьорските курсове.

Не жалете тийнейджъра и му възлагайте и домашна работа. Бунтарски настроените хлапета ще направят всичко възможно, за да бойкотират намеренията ви да ги включите в домакинството – може да счупят нещо, да наранят друго. Не го позволявайте! За всяка счупена вещ удържайте от джобните му.

Поговорете с него и разберете кое би му било най-приятно. Той ще ви отговори, че цялата домакинска работа е неприятна, но вие не се давайте. Разпределете нещичко и за него и нека е свързано с грижата за самото дете – не го карайте да мие чиниите на цялото семейство, ами го научете как да си изглади ризата например, или как да си направи любимите палачинки сам. Покажете му начини да се грижи за себе си и не хуквайте да го „спасявате“ веднага, щом видите, че не успява.

Четвърта стъпка

Позволете му да бъде изследовател

Най-вече на самия себе си. Ако му харесва някой спорт или музикален инструмент, го мотивирайте да се опита да навлезе в материята. Може да ви се струва, че хлапето не придобива никаква зрялост, ако по цял ден дрънка в мазето ви на китара, но погледнете и от другата страна – музикалните инструменти ни учат на постоянство. А когато вашият тийн придобие самочувствие, че знае и може нещо повече от останалите, това ще му помогне и да бъде по-зрял в поведението си.

Пета стъпка

Оставете го да греши и да се проваля

Разбира се, не в големите неща като например изпитите за гимназия, но недейте и да го дебнете на всяка крачка, изисквайки от него нечовешко съвършенство. Ако искате детето ви да започне да съзрява – да мисли и да се държи по-често като възрастен, си припомнете доброто старо клише, че най-добрият учител са нашите собствени грешки. Представете си следната ситуация: детето ви е на 4 годинки, вие сте го предупредили да не пипа котлоните на печката, но то е любопитно и палаво (като всяко 4-годишно хлапе) и въпреки забраната се е запътило към котлоните. Имате два варианта за действие, ако го виждате какво прави: във вариант 1 вие скачате във въздуха и го хващате в последния момент, то не успява да се опари, но и не разбира защо не може да пипа котлона. Във вариант 2 вие стоически издържате на родителския инстинкт да спасите отрочето си и оставате на място. То отива до котлона, пипа го, пари се и започва да плаче. Струва ви се жестоко?! Може би изглежда така, но има огромна вероятност детето от този момент нататък да чува далеч по-добре какво го съветвате и със сигурност повече няма да пипне котлона. Колкото до изгореното, намажете го веднага с белтък и болката ще мине за секунди. Дори няма да остане белег. На същия принцип трябва да действате и с вашия незрял тийнейджър. Оставете го да се опари, бъдете до него за съвет и му гарантирайте своята опора за всяко негово решение, особено за онези, които е възможно да завършат с провал.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X