Напишете дума/думи за търсене

Основни правила при избора на козметика за тийнейджъри

Суетата си е суета, независимо от възрастта. Всички сме се усмихвали умилително при вида на малка принцеса, откраднала червилото на мама, и сме клатили глава с неодобрение след силно гримираните тийнейджърки по улиците. А напоследък все повече момчета откриват преимуществата на индустрията за красота. Няма как да лишим учениците от козметика, но е важно да имаме предвид някои основни правила.

За момиченцата под 12 години купувайте специални детски шампоани, безцветни балсами за устни, детски пасти за зъби и парфюми. Обяснете им търпеливо, че за да използват крем за лице, грим и червило, трябва да почакат няколко години.

Горният слой на кожата на малките е два пъти по-тънът от този на възрастните и защитата им е слаба – избирайте продукти без парабени, без минерално масло, най-добре сертифицирани биопродукти, на които е указано, че са противовъзпалителни и антиалергични.

Внимание

Специалистите предупреждават, че деца под 8 години в никакъв случай не бива да ползват лак за нокти.

Най-често срещаният проблем при тийнейджърите е акнето, което те обикновено превръщат в истинска драма. Дерматолозите твърдят, че за учениците със суха и нормална кожа е достатъчно старателно да почистват лицето си, а при тези с мазна и проблемна кожа е задължително посещението при козметик. Колкото по-бързо се посети кабинета на специалист, толкова по-бързо ще бъде решен проблемът. Имайте предвид, че ако се прави почистване на лицето (например с ултразвук) повече от два пъти седмично, може да се предизвика разширяване на порите и активно омазняване. За намаляване на мазния блясък на кожата са подходящи процедурите криомасаж и криойонофореза.

Най-важното в грижите за кожата при тийнейджъри е почистването на лицето сутрин и вечер с вода на стайна температура – използването на студена или гореща вода води до повишено производство на себум, което задълбочава проблемa с мазната кожа. За да е здрава кожата, не бива да се използва сапун, тъй като той променя киселинността на кожата и разрушава защитното й „фолио” от липиди – което създава условия за размножаване на микроби. Затова подберете специално средство за измиване – гел, пяна, мус. Завършващият етап е обтриване на лицето с тоник или лосион – за хидратация, затваряне на порите и насищане с полезни вещества. Най-добре е да се използват продукти за тийнейджъри само от една линия, за да не се неутрализира действието на активните съставки.

Когато избирате козметика за деца и тийнейджъри, се спрете на биопродукти. Все още няма правно одобрени стандарти за био козметика, но можете да сте сигурни, че не сте се натъкнали на менте, ако видите някой от следните знаци: Natrue, BDIH, Ecocert, ICEA, NSF/ USA, Soil Association. Задължително за кремът за ученици е да бъде с лека текстура и да съдържа антибактериални вещества – цинк, витамини, морски водорасли. Ако при момичетата кожните проблеми се появяват от време на време – например малко преди менструация, най-доброто решение са кремовете с билкови екстракти.

Няколко часа, прекарани в училище, физическо, пътуване с градския транспорт – всичко това прави използването на дезодорант абсолютно необходимо. Купете на тийнейджъра си не парфюмен дезодорант, а такъв, който потиска размножаването на бактериите. Не е добра идея да се ползват антиперспиранти и продукти със съдържание на спирт, тъй като те запушват порите и дразнят кожата. Вместо тях пробвайте био дезодорантите с кристали, които не спират изпотяването, а само неутрализират неприятната миризма.

Основни грешки, които допускат тийнейджърите

Най-разпространеният проблем е неправилен избор на козметика – понякога тийнейджърите грешат, когато определят своя тип кожа, и използват продукти, които задълбочават проблема им. Или пък си избират продукт само по уханието и консистенцията.

Втора грешка е използването на козметиката на мама или татко, които са напълно неподходящи за млада кожа. Козметичните средства, както и лекарствата, могат както да помогнат, така и да навредят. Затова когато избирате козметика за своя тийнейджър, най-добре се консултирайте с дерматолог.

Момичетата правят грешки при използването на тонален крем – той маскира дефектите на кожата, но не е безопасен за тези, които страдат от акне, тъй като създава филм на повърхността на кожата, който изостря възпалението. По тази причина трябва да се използват само т. нар. дишащи тонални кремове. Пудрата не се препоръчва, понеже запушва порите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X