Напишете дума/думи за търсене

Вредни съставки в слънцезащитната козметика

Предпазването от слънцето е изключително важно, и то не само през лятото, а дори и през студените месеци, защото вредните лъчи проникват и през облаците. И все пак е добре внимателно да се избират продукти за защита, защото някои съдържат доста опасни съставки.

Оксибензон - една от най-рисковите съставки в слънцезащитните продукти. Той създава силен филтър срещу вредните лъчи и се използва в множество марки. Специалисти алармират обаче, че прониква в човешкия организъм и може да доведе до хормонален дисбаланс, метаболитни проблеми, алергични реакции. Добавя се също в лакове за нокти, в кремове за тяло и в продукти за коса.

Титаниев диоксид – провокира алергични реакции, дразни очите, уврежда кожния слой, пречи на отделянето на токсините от тялото, затруднява работата на бъбреците. Опасен е, защото се съдържа в над 80% от продуктите против слънце, а именно под влиянието на топлината по-лесно прониква в кожата и вреди. Вреден е и когато се съдържа в продукти, които се пръскат, защото лесно се вдишва и така уврежда и белите дробове.

Октилметоксицинамат – токсичен продукт, който е забранен за употреба в някои от страните членки на ЕС. Официалната причина е, че е вреден за околната среда. Истината е, че е рисков и за хората, защото може да провокира алергии, бъбречни и чернодробни проблеми.

Пропилен гликол - петролен дериват, който води до потискане на централната нервна система, контактен дерматит, проблеми с бъбреците и черния дроб. Съдържа се също в продукти за коса, дезодоранти и дори в лекарства.

Фталати – съдържат се в почти всички козметични продукти, включително в тези против слънце. Специалисти алармират, че провокират безплодие, спонтанни аборти, силни алергични реакции, дори вредно действие върху структурата на ДНК.

Парабени – доказано е, че причиняват рак, метаболитни проблеми, хормонален дисбаланс, свръхтегло, алергии. Добавят се в кремове против слънце, парфюми, дезодоранти, лакове за коса и т.н.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X