Напишете дума/думи за търсене

Да се опазим от слънцето с натурални UV филтри

Все повече хора се въздържат от използване на козметичните продукти с UV, за да предпазят тялото си от поредната доза химически вещества. Ако сте от тях, ви предлагаме няколко натурални начини за защита от вредното въздействие на слънчевите лъчи.

Честата консумация на риба е изпитано средство за получаване на тен без изгаряне. Причината е, че рибата съдържа много полунаситени мастни киселини, които предпазват от UV-лъчите. Морковеният сок помага за синтеза на колаген и възстановяване на еластичността на кожата. Специалистите съветват през лятото да включваме в менюто си кисело мляко, цитрусови плодове, боровинки, бобови храни – те също са в състояние да помогнат на организма ни да се защити от слънцето.

Още едно изпитано средство за предпазване от изгаряне е черният чай. Препоръчва се около 20–30 мин преди излизане на слънце лицето да се обтрие с памучен тампон, напоен със запарка от черен чай.

Разбийте един жълтък от прясно яйце и намажете обилно лицето. След като изсъхне, го отмийте с вода и сапун. Това предпазва лицето не само от изгаряне, но и от негативното действие на вятъра.

Може да изпробвате и още една натурална маска за защита от слънце, вятър и прах: смесете 1 яйчен белтък с 1 ч.л. мед, 1 с.л. ром, 1 малък домат и краставица, пюрирани в блендер. Нанесете на предварително почистено лице за 25 мин, след което отмийте с вода на стайна температура.

За да си направите домашен лосион срещу изгаряне, залейте ? ч.ч настъргана краставица с 1 ч.ч. вода. Оставете за 2 седмици на тъмно, като периодично разклащате съда. Прецедете и разредете с преварена вода на стайна температура в пропорция 1:1. Обтривайте лицето сутрин и вечер.

Ако вече сте изгорели, вземете топла вана, в която сте добавили 8–10 капки етерично масло от лавандула и лайка – така ще облекчите болката и паренето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X