Напишете дума/думи за търсене

Можем ли да вярваме на хипоалергенната козметика

Алергиите стават най-големият бич в съвременния свят, в който много смъртоносни болести са отдавна победени от медицината. Затова и често посягаме към козметичните продукти, обозначени като хипоалергенни. Добре ли е обаче можем да им се доверим безрезервно?

Думата „хипоалергенен” започва да се употребява от 1975 в САЩ. Причината е зачестилите жалби от алергии, предизвикани от козметика, играчки, продукти, тъкани. Под означението „хипоалергенен” попадат продукти без съдържание на оцветители, емулгатори, консерванти и аромати, успешно преминали клинични тестове. В миналото продуктите обикновено са се тествали на животни – зайци, мишки и плъхове), но днес все по-малко фирми могат да си позволят да ядосат природозащитниците.

С напредване на технологиите обаче, изследователите все повече разширяват списъка на веществата, които причиняват повечето алергии. В резултат на това анатемосани са оказват и натуралните, и полезните съставки. За основен алерген в козметиката са признати растителни и етерични масла, екстрактите от лайка, маточина, лавандула, магданоз, градински чай, витамин С, лимонена трева, портокалово дърво, колаген, пшеница, авокадо, невен, кокс.

Учените вече са наясно, че най-много раздразнения предизвикват антибактериалните и лечебните компоненти – алое и мед, както и веществата, влизащи в състава на антиейдж козметиката – ретинол, флавоноиди, фитонциди. В декоративната козметика спектърът на алергените също е доста широк. В него влизат синтетичните оцветители, емулгаторите, парабените, някои овлажнители (хилауронова керамиди, глицерин) и витамини.

Как се произвежда хипоалергенна козметика?

Производителите се опитват да намалят риска, като заменят алегенните компоненти с по-безопасни техни алалози. Например, в антиейдж козметиката добавят не ретинол, а фитоестрогени – вещества, които не предизвикват агресивна реакция на кожата. След дълги експерименти учените са установили, че има доста хипоалергенни етерични масла: от карите (ший), слънчоглед, авокадо. Освен това маслата от ший и слънчоглед притежават естествен UV филтър. При декоративната козметика ситуацията е по-сложна, тъй като натуралните компоненти трябва да отговарят и на определена цветова палитра, което свива избора. Продукцията обикновено се тества на доброволци с кожа, склонна към алергии или дерматити. Те нанасят част от продукта не на лицето, а на коляното или сгъвката на лакътя, след което в следващите 24 часа наблюдават реакцията. Ако тя не е негативна, значи проверката е минала успешно.

6 особености, на които да обърнете внимание

1. Производителите не отричат, че в продуктите с отметка „хипоалергенни” могат да присъстват компоненти, които точно на вашата кожа да се отразят негативно. Тоест, дори и най-внимателно тестваната козметика може да крие риск за вас.
2. Хипоалергенна козметика и такава за чувствителна кожа са две различни понятия. Първата се използва за грижа за кожата, а втората – за лечение с цел да се подобри имунитета на дермата и да се увеличи защитна бариера.
3. Всяка козметика, дори и хипоалергенната, трябва предварително да се тества на кожата ви – най-добре на вътрешната страна на лакътя, между 24 и 36 часа, като през това време най-добре не мокрете тази област. Ако за този период се появи зачервяване, раздразнение, оток, значи продуктът не е подходящ за вас. Но истината е, че алергия може да се прояви, дори и след като половин година сте използвали съответния продукт.
4. Най-добре купувайте козметиката от аптека, като предварително си вземете тестер.
5. Ако сте склонни към алергии, консултирайте се с дерматолог преди да купувате козметика.
6. Въпреки разпространеното мнение маските и кремовете, приготвени по „бабини” рецепти, не са хипоалергенни и безопасни за кожата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X