Напишете дума/думи за търсене

Мъжко сексуално желание и митовете за него

Един от най-разпространените митове е, че мъжете поддържат постоянно сексуално желание независимо от обстоятелствата.
Да желаеш, означава да искаш нещо силно и копнежно. Желанието винаги е стремежът към нещо, което нямаме в този момент. Това е човешка тенденция, която ни тласка към търсене на това, което отсъства, и без което не може да изпитаме удовлетворение. Същото се случва и със сексуалното желание.
То насърчава човешкото същество да търси сексуална връзка по различни причини - репродуктивни, социални, лични и т.н.

Възниква от възприемана липса на релационно ниво. Това предизвиква серия от поведения, които имат за цел да доближат индивида до дългоочакваната цел - секса.

Сексуалното желание при мъжете се появява в пубертета. По това време често се свързва с неволна еякулация по време на сън. Това желание може да се поддържа до около 50-годишна възраст. След това то започва да намалява, придружено в някои случаи и от намаляване на либидото.

Фактори, свързани със сексуалното желание на мъжа

Биологични фактори
Андрогените, подобно на тестостерона, са от съществено значение за появата на сексуално поведение при мъжете. Изследванията по темата показват, че е необходимо минимално ниво на андрогени, за да се изпита сексуално желание.
Известно е също, че тестостеронът повишава желанието за секс без обвързване и с по-голям брой сексуални партньори.

Задоволяването на тези желания обикновено намалява нивата на тестостерон в кръвта след полов акт, но не и нивото на възприеманото желание.

Половите хормони се освобождават в кръвта от жлезите. Те пътуват до мозъка, където сенсибилизират определени области на кората. Това прави индивида по-възприемчив към сексуални стимули и мисли.

Психологически фактори
Въпреки че е вярно, че определени настроения могат да насърчат или възпрепятстват сексуалното желание, проучванията по темата предлагат противоречиви резултати. Някои изследвания твърдят, че ниските нива на сексуално желание са свързани с липсата на положителен ефект, свързан със сексуалността, отколкото с наличието на повече отрицателни емоции.

Установено е също, че депресията и тревожността са свързани с ниски нива на сексуално желание. Девет процента от мъжете с повишени нива на депресия съобщават за повишен сексуален интерес. Докато 42 процента отчитат спад.

Сексуални фактори
Положителните и отрицателните минали сексуални преживявания имат пряко въздействие върху сексуалния интерес и поведение. Сексуалните проблеми могат да имат отрицателен ефект върху сексуалния интерес и функцията като цяло.

Еректилната дисфункция и преждевременната еякулация са най-често срещаните съпътстващи заболявания сред мъжете с ниски нива на сексуално желание.

Що се отнася до сексуалния отговор, нивото на желание обикновено се повишава по време на всяко сексуално преживяване (мастурбация, полов акт) до оргазъм.

Релационни фактори
Независимо от възрастта или продължителността на връзката, фактори като „чувство за желание“, „вълнуващи и неочаквани сексуални срещи“ и „интимно общуване“ са фактори, които провокират сексуално желание при мъжете.

От друга страна, „отхвърляне“, „физически и негативни заболявания“, „здравни характеристики“ и „липса на емоционална връзка с партньора“ са основните инхибиращи фактори.

Културни фактори
Натискът от връстниците и очакванията за ролята на мъжкия пол са идентифицирани като рискови фактори за нивата на сексуално желание. Установено е, че стигматизирането на намаленото мъжко либидо може да повлияе отрицателно на сексуалното удовлетворение.

Много от културните стереотипи, или митове за мъжкото сексуално желание, могат да имат ефект върху него. Например стереотипната идея, че мъжете мислят за секс цял ден, може да накара господата да се почувстват притиснати да проявяват подобно поведение.

В заключение, сексуалното желание при мъжете се влияе от различни променливи. То мотивира момчетата да търсят сексуална интимност, но не непременно и емоционална. Нещо повече, за много от тях сексуалното желание и неговото задоволяване е начин за създаване на споменатата интимност, а не следствие от нея.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X