Напишете дума/думи за търсене

Дезодорантът - наистина ли знаем как да го нанасяме?

Отделянето на пот е жизненоважно за функционирането на човешкия организъм. В горещо време то предпазва тялото от прегряване и спомага за извеждането на токсините и шлаките. За един ден е нормално да отделяме между един и два литра пот. Важно е да се знае, че до няколко часа след отделянето си потта не мирише на нищо. Неприятният мирис се появява след като в нея се развият бактерии. Върху аромата на потта влияят и храната, която сме консумирали, като най-неприятно въздействие имат алкохола, кафето и чаят. Най-доброто средство срещу негативните ефекти от потенето си остават редовната употреба на вода и сапун. Дезодорантите са втората стъпка, но и те трябва да са грамотно подбрани.

Причините за обилно потооделяне са главно две: високите температури и силните емоции. В подобни случаи дерматолозите твърдят, че е излишно да използвате парфюмни дезодоранти, тъй като те просто заглушават неприятната миризма, което в повечето случаи не съвсем успешно. Затова е нужно да решите проблема генерално. Специалистите препоръчват при повишено потооделяне да изберете антиперспиранти – в състава си те съдържат алуминиети соли (които свиват порите) и антибактериални компоненти (намаляват неприятната миризма, като възпрепятстват размножаването на бактериите).

Въпреки слуховете, алуминиевите соли не запушват порите и не предизвикват раздразнения и възпаления. Изследванията показват, че те остават на повърхността на кожата и се отмиват лесно с вода. Освен това, добрите антиперспиранти са богати на подхранващи компоненти, които хидратират кожата, като например екстракти от лайка и авокадо. Търсете средства с означението „антибактериален ефект”. Те съдържат цинк, който е мощен антибактериален и регулиращ потооделянето агент. Що се отнася до формата и текстурата – ролон, стик, спрей или кремообразен – те нямат значение за качествата на дезодоранта, затова подберете този, с който се чувствате най-комфортно.

Не на петната!

Петната, които дезодорантите оставят по дрехите, са един от най-неприятните проблеми. Светлите петна върху тъмните дрехи се появяват заради солите, които се съдържат във всеки дезодорант. Жълтите петна по светлите дрехи възникват, тъй като дезодорантът прониква дълбоко в тъканта и я деформира. За да ги избегнете, се спрете на съвременното поколение средства с отметка „без петна”. Те са произведени по специална формула, в която алуминиевите соли се съединяват със специални съставки и образуват прозрачна микроемулсия – именно тя не оставя следи по дрехите, възпрепятства дълбокото проникване в нишките на тъканта и предотвратява образуването на петна.

Мислите, че знаете как да го нанесете?

Някои ще сметнат въпросът как се нанася дезодорант за излишен, но има някои основни правила, които ще ви гарантират максимална ефективност срещу изпотяването. Нанасяйте дезодоранта само на чиста и суха кожа на равен, тънък слой. Изчакайте 5 – 6 минути, докато попие в кожата, и чак след това облечете дрехите си. Непременно го отмийте в края на деня. Ако имате чувствителна кожа, най-добре използвайте хипоалергенни дезодоранти. В състава им няма парфюми аромати и спирт, които предизвикват кожни раздразнения. Вместо тях присъстват талк и омекотители, които успешно предотвратяват появата на агресивни реакции.

Малък съвет

Дерматолозите съветват да подбирате дезодоранти без алкохол и парабени. Добър вариант са био дезодорантите, които (ако са от надеждна марка) съдържат само натурални съставки против изпотяване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X