Напишете дума/думи за търсене

Грешки при прането на дрехите, които ги прецакват

Едва ли някой си мисли,че работата с пералня изисква академична диплома и висок коефициент на интелигентност. Да, но прането на дрехи в този уред изобщо не е толкова безобидно. Има доста фини нюанси, с които е добре да сме наясно, ако искаме да ползваме по-дълго време любимите си рокли и панталони. Кои са най-често срещаните грешки при измиване, които намаляват издръжливостта на нашите дрехи.

1. Прекалено висока температура на водата

Дрехите ще запазят по-добре формата и цвета си и ще износят по-бавно, ако ги перете при по-ниски температури. Няма значение дали водата е топла, студена или гореща, ако имате добра пералня и качествен препарат мръсотията няма никакъв шанс. Само бельото и кърпите е добре да се перат на 90°С за дезинфекция. Всички останали дрехи може да се перат на по-ниски температури.

2. Силно замърсени дрехи в пералнята

Силно замърсените дрехи трябва да бъдат предварително третирани с почистващ препарат за петна, преди да ги поставите в пералната машина. В противен случай мръсотията може да не се изпере. Ако не обичате да ползвате на всяка цена битова химия, опитайте с лимонов сок. Комбинацията от оцет и течен препарат може да премахне следите от трева. Петната от вино ще изчезнат след прилагане на смес от вода и сода за хляб в съотношение 3:1.

3. Твърде много прах за пране или омекотител

Излишък от прах може да запуши контейнера за този препарат и да причини неприятна миризма, а прекаленото количество омекотител прави дрехите по-трудни за изплакване. Внимателно прочетете дозите, посочени на опаковката, и не забравяйте да използвате измерителната чашка. Ако дрехите са наистина мръсни, използвайте режима за предпране.

4. Използване на омекотител за всички видове дрехи

Освен че прави тъканите по-кадифени, омекотителят улеснява гладенето. С течение на времето обаче той намалява абсорбацията на тъканите, така че не бива да го използвате за пране на кърпи, спортни дрехи или други одежди, изработени от микрофибър, еластан или спандекс.

5. Пране на бельо в пералнята

Прането на сутиени в пералнята води до бързо разтягане и загуба на формата на този вид бельо. Най-добре е да ги перете на ръка. Същото важи и за дантеленото бельо и банските костюми.

Това не важи за чорапогащниците, но и при тях има няколко особености.

- Използвайте специален препарат за деликатно пране

- Перете на 30°С и при ниски обороти на центрофугата

- Поставете чорапогащниците в специална торба за пране

- Обърнете ги обратно

6. Използване на белина за еластан, ликра или спандекс

Избелването с хлорид е доста агресивно средство, което отслабва влакната, така че с него не бива да се злоупотребява. Това особено важи за еластан, ликра и спандекс, които бързо губят еластичност, ако се перат с белина.

Няколко съвета как да се грижите за тези дрехите от тези материи:

- Перете ги само с хладка вода

- Не използвайте омекотител

- Не ги изсушавайте в сушилня

- Не ги гладете

7. Перете дънките твърде често

Производителите на деним имат радикално мнение по този въпрос: съветват да се откажем изцяло от пералнята, за да запазят дънките цвета си по-дълго. Ако не сте готови да изпълните тази препоръка, оптималният интервал между две изпирания е от 2 до 6 месеца в зависимост от това колко често носите дънките и от индивидуалните характеристики на тялото си. Шокиращо, нали?

8. Сушите ги грешно

не само неправилното пране, но и неправилното сушене оказва влияние върху дрехите. Ето някои съвети, които ще ви помогнат да избегнете грешки:

- Не използвайте сушилня твърде често: по този начин дрехите губят цвета си по-бързо. Този уред не е препоръчителен за тънки и деликатни материи

- Не пресушавайте прането - това го прави по-трудно за гладене

- Не простирайте изправени плетените и вълнените дрехи, тъй като ще загубят формата си. Разстелете ги хоризонтално върху кърпа.

- Преди да сложите дрехите върху простора, изтупайте дрехата, за да предотвратите свиването и набръчкването.

9. Лоша грижа за пералнята

Мръсотията, остатъци от прах и омекотител и всичко, което се натрупва в пералнята с течение на времето, ще попадне в дрехите рано или късно, което ще доведе до лоша миризма и бели петна. За да предотвратите това, следвайте няколко прости правила за поддръжка на уреда:

- Аерирайте пералнята след всяко пране

- Отстранете остатъчния препарат от гуменото уплътнение на вратата след всяко пране

- Измивайте контейнера за праха често

- веднъж месечно пускайте празна пералня с 1 ч.л. прах за пране и 4 ч.ч. оцет за дезинфекция

Как да перем правилно пухено яке

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X