Напишете дума/думи за търсене

Как да перем правилно пухеното яке

Пухените якета отдавна са извоювали своето място в гардероба ни.

Имат много добра топлоизолация, удобни са и практични за носене, освен това са и достъпни. Но както всяко друго нещо, за да се запази в добро състояние, изисква навременна грижа и пране.

Но как да почистите якето в пералнята, така че пухът да се запази във възможно най-доброто му състояние?

За да направите това, просто трябва да погледнете етикета с иконките от вътрешната страна на якето, където са посочени всички изисквания за прането му. Ако не видите изображение, което позволява само пране на ръка, тогава това означава, че дрехата може да се пере в пералня.

Преди да започнете директното пране на пухеното яке в пералнята, трябва да го подготвите, защото неговото състояние след измиване ще зависи от това.

Първо проверете всички джобове за предмети в тях.
Огледайте якето за петна по него. Много често пухените якета, особено леките, са мръсни в областта на яката, джобовете и маншетите. Ако има петна, те трябва да бъдат допълнително обработени преди пране. За да направите това, разтрийте тези зони с домакински сапун или специален препарат.

След това трябва да обърнете якето отвътре навън и да закопчаете всички копчета и ципове - нищо не трябва да виси.

Не перете две якета наведнъж - това в най-добрия случай не премахва петната добре и разваля формата им.

Проверете шевовете на пухеното яке, ако от тях излезе голямо количество пух, тогава вероятността прането да съсипе дрехата е много голяма.

Използвайте специален препарат за пране на якета.

Не се опитвайте да изперете пухеното яке с обикновен прах, може да съсипете материята му завинаги.

Също така е много препоръчително да използвате специални топки за пране на якета или топки за тенис, които не позволяват да се образуват бучки по време на пране. Същите топки се използват за измиване на спален чувал в пералня, чийто пълнеж е пух.

Ако вашата пералня има специална програма за пране на якета, тогава, разбира се, ползвайте нея. Ако нямате такава програма, тогава не се обезсърчавайте, тъй като почти всяка перална машина разполага с редица подходящи програми в арсенала си, които ще са подходящи.

Най-деликатната програма, която има като функция пералнята, е добра за изпиране на пухено яке - пране на вълна, коприна или други деликатни материи. Моля, обърнете внимание, че прането трябва да се извършва при температура, която не надвишава 30°C.

В допълнение към програмата за пране ще трябва да активирате функцията за допълнително изплакване, ако е възможно или след края на процеса на измиване, започнете друго изплакване, за да отмиете по-добре почистващия препарат, тъй като пухът абсорбира почистващите препарати.

Най-добре е също да се откаже от центрофугата, тъй като при високи скорости пухът може да смени мястото си във вътрешността на якето и дори да излезе през шевовете, което води до увреждане на дрехата.

За да го изсушите правилно, откопчайте всички копчета, ципове и други закопчалки. Препоръчително е също така да обърнете джобовете, за да изсъхнат добре.

След пране пухът обикновено се натрупва на купчини, така че опитайте да разклатите якето и да разпределите перушината равномерно по цялата повърхност. Сега трябва закачете на закачалка.

По време на сушенето редовно изправяйте дали пухът е разположен равномерно, за да изсъхне по-бързо.

Ако пухът не е напълно сух, той може да изгние и да започне да изпуска неприятна миризма.

В никакъв случай не изсушавайте пухеното яке под въздействието на горещ въздух. За по-добро изсушаване осигурете вентилация на помещението, в което якето изсъхне и добра циркулация на въздуха.

За да ускорят процеса, домакините използват сушилня. Силно препоръчваме да не използвате този метод, тъй като този процес напълно унищожава всички топлоизолационни свойства на якето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X