Напишете дума/думи за търсене

6 хигиенни грешки, с които трябва да се разделим

За да сме здрави, трябва не само да следваме правилата за хигиена, но и да ги правим по абсолютно точен начин. В противен случай ефектът няма да бъде същият. Кои са най-често срещаните грешки, които са потенциално опасни за здравето.

Не мием ръцете си преди да отидем до тоалетната
Бактерии има не само в тоалетната, но и в цялата къща, офис и други заобикалящи пространства. Това означава, че ако не сте мили ръцете си дълго време, вероятно бактериите са се настанили доста удобно върху тях. Когато посещавате тоалетната, докосвате интимните си части, за които микробите са особено опасни. Именно заради това измиването на ръцете преди да отидете до тоалетната е толкова важно, колкото и миенето след посещението й.

Натискаме бутона на казанчето с пръсти
Тоалетната е може би най-мръсното място в апартамента. Изследванията показват, че дори 90 минути след пускане на казанчето, десетки капчици с бактерии все още са на повърхността на тоалетната чиния. Затова се опитайте да натискате бутона на казанчето не с върха на пръстите си, а с тоалетна хартия. Това може да помогне много, в случай че докоснете нещо, преди да измиете ръцете си. Така няма да разпространите бактериите наоколо.

Дълго време спим върху една и съща калъфка
Възглавниците от пера и пух са рай за праховите акари или плесени. С течение на времето те може да се настанят върху лицето на човек и да провокират проблеми като демодекоза. Това е често срещана причина за кожни проблеми. Праховите акари могат да предизвикат алергии, които причиняват запушване на носа, подуване и дразнене на горните дихателни пътища. Всяка седмица перете калъфката на възглавницата на поне 75°С.

Позволяваме на домашните любимци да спят при нас
И през нощта трябва да спазваме хигиенните правила. Едно от тях не препоръчва котките и кучетата да спят в едно и също легло с вас. Дори и най-добре поддържаните животинки имат много бактерии върху козината си.
Някои от тях дори могат да причинят бубонна чума. И не, не говорим за Средновековието, а за настоящето. Между 1977 и 1998 г. е имало 23 случая на инфекция от тази смъртоносна болест, пренасяна от домашни котки.

Мием лицето си със сапун
Някои хора погрешно смятат, че ако мият лицето си със сапун два пъти на ден, това ще пращи от чистота и няма да се появяват пъпки. В действителност сапунът запушва порите и провокира кожни проблеми. Когато използвате сапун върху на лицето, разрушавате защитната бариера и нарушавате нивото на pH на кожата.

Взимаме душ и вана твърде често
Къпането твърде често е също толкова лошо, колкото да не се къпете изобщо. Според екип от специалисти по инфекциозни заболявания от Колумбийския университет взимането на твърде много душове прави кожата суха и напукана, което позволява на микробите лесно да проникнат в тялото през тези пукнатини. Специалистите препоръчват да не се къпем повече от веднъж на ден.

Как да ухаем свежо, ако нямаме достъп до баня няколко дни?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X