Напишете дума/думи за търсене

Как да лекуваме зъбите и устната кухина със сода за хляб (+рецепти)

Красивите, бели и здрави зъби винаги привличат погледи и правят добро впечатление. Грижата за зъбите изисква време и още повече средства. Най-добрия вариант е, ако не ни се налага да ползваме услугите на стоматолозите често. Затова трябва сами да се научим да поддържаме добра устна хигиена и да се грижим както за зъбите, така и за венците си.

Предлагаме ви няколко прости и лесни рецепти, които ще предотвратят появата на кариеси, стоматит, парадонтит и др. освен това от откъса ще научите какво трябва да направите, за да имате бели зъби и сияйна усмивка.

Болести на зъбите

Ако се грижите за здравето на вашите зъби, не бързайте да купувате модни и вредни дъвки! За профилактика на кариеса плакнете устата след хранене със следния разтвор: 1 чаена лъжичка сода в чаша вода. Този начин позволява да се неутрализира киселинният налеп и да се предпази от появата на кариес. Плакненето на устата със сода добре премахва болката в зъбите. Особено е ефективно при флюс (възпаление на надкостницата). Пригответе горещ соден разтвор, плакнете с него устата 5 – 6 пъти на ден. Понякога това позволява да се избегне хирургично лечение.

 Хлебна сода – 1 чаена лъжичка, готварска сол – 1 чаена лъжичка, йод – 3 капки в чаша гореща преварена вода. Плакненето става в горещ вид. След плакненето зъбната болка трябва да се успокои. Ако носите свалящи се протези, поставяйте ги за през нощта в соден разтвор. За да приготвите разтвора, вземете 1 чаена лъжичка сода в 2 чаши вода. За избелване на протезите може да ги почистите със суха сода с помощта на специална четка. Болката в зъбите по време на бременност – също достатъчно разпространено явление, може да се случи даже и при тези майки, които се грижат за устната кухина и редовно посещават стоматолог. Зъбната болка не представлява опасност за здравето на бъдещата майка и детето, но се явява мощен източник на стрес, а стресът, както е известно, по време на бременността е противопоказан. А ако зъбът ви боли силно, то е по-добре да се обърнете към специалист, но ако няма такава възможност, да се избавите от болката, могат да ви помогнат подръчни средства, най-ефективното от които е содата! Пригответе разтвор: 2 чаени лъжички хлебна сода в 1 чаша преварена вода (топла). Изплаквате устата с този разтвор на всеки 40 – 50 минути.

Стоматит

Стоматитът е много неприятно заболяване, от него боледуват всички, особено често – децата. Отначало неголеми язвички в устата и бял налеп предизвикват дискомфорт, но по-нататък, ако не предприемете мерки и не излекувате стоматита в ранния му стадий, то обезателно възниква болка в гърлото, сърбежи, неприятни усещания в устата, а може да се вдигне и температура. Ако стоматитът е предизвикан от някаква инфекция, тя може да проникне по-нататък в организма и да предизвика разстройство в храносмилането и други неприятности.

Децата особено се поддават на стоматит, тъй като източниците на заразяване не са малко: това са и пясъчниците, и тренажорите, и даже неизмитите ръце. Ето затова е необходимо винаги да имате подръка прости народни средства, които помагат да се спре развитието на стоматита.

 Най-разпространеното средство против стоматит, което действа безотказно – това е содата! Лечението протича така: 1 чаена лъжичка сода в 1/2 чаша топла вода. Намотайте на пръста си стерилен бинт или вземете чист памучен тампон, потопете го в соден разтвор и намажете с него устата. Процедурата се прави 3 пъти на ден. Също така по време на лечението се препоръчва да се изключи от порциона сладкото, за да нямат бактериите идеална среда за размножаване, тогава лечението ще тръгне по-бързо. Вие имате афтозен стоматит? В устата имате язвички, цялата ви уста гори, невъзможно е нито да ядете, нито да пиете! Вземете 1/3 супена лъжици мед, нагрейте. Когато закипи, постепенно посипете меда с щипка сода. С образувания на повърхността пласт намазвайте афтозните язвички в устата. След няколко процедури ще има резултат.

Кариес

Кариесът е заболяване, което се характеризира с увреждане на твърдите тъкани на зъбите. 90% от хората в целия свят страдат от това. Известно е, че рН на плодовите сокове и на газираните напитки е много ниско, което способства за разпространението на кариеса. Употребата на тези напитки значително се увеличава в последните години, поради което е необходимо да се информират пациентите за възможността тези напитки да предизвикват кариес на зъбите. При сравнение на ерозивния потенциал на различните напитки тяхната буферна активност се разполага в следния порядък – натурален плодов сок – газирана напитка на плодова основа – газирани напитки не на плодова основа – съскащи газирани минерални води – натурални минерални води. Сред натуралните сокове най-голям ерозивен потенциал притежава сокът от черно френско грозде, а най-малък – ябълковият. По този начин е необходимо да се препоръчва на пациентите при избора на напитки да се отдава предпочитание на натуралните негазирани минерални води. Перспективно направление в профилактиката на кариеса е създаването на напитки с нисък ерозивен потенциал. Тъй като кариесът е последствие от киселинна атака върху зъбите, очевидно е, че един от пътищата за профилактика е снижаването на съдържанието на киселини в напитките, предизвикващи кариес. Това обаче повишава трудността за създаване на рецепти, тъй като вкусът на напитката зависи от нейната киселинност. Безалкохолните напитки съдържат киселини в два различни варианта: а) плодови киселини и киселини, отговорни за вкуса; и б) карбонови киселини за създаване на газове.

А) Плодовите сокове варират в зависимост от нивото на киселинност, и следователно е възможно да се повиши съдържанието на потенциално ниско ерозивните киселини за сметка на по-ерозивните. Например доказано е, че лимонената киселина е по-ерозивна от малеиновата и ортофосфорната. На базата на тези данни малеиновата киселина е най-добрият избор при производството на напитки в сравнение с лимонената или ортофосфорната.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X