Напишете дума/думи за търсене

"Безопасни" продукти, които може да навредят на кожата на лицето

Много жени харесват домашни маски и скрабовете за лице и тяло. В услуга на това са милиони рецепти в интернет, но трябва да знаете кои продукти са безопасни и кои съставки са наистина опасни и може да доведат до възпаление и други неприятни последствия.

Представяме ви списък с домашни средства, които причиняват повече вреда, отколкото полза, както и продукти, за които дерматолозите предупреждават да не се използват.

1. Содата за хляб причинява излишно ексфолиране

Дори и да ви се струва, че фините гранули на содата наподобяват тези в скрабовете за лице, запомнете, че тази подправка не е добра за вашата кожа. Опитайте се да си припомнете уроците по химия в гимназията - нивото на рН на нормалната кожа варира между 4,5 и 5,7. Нивото на рН на содата за хляб е 9, което е изключително високо.

Нанасянето на сода за хляб би било достатъчно, за да изсъхне кожата. Ако редовно използвате този продукт, това може да причини по-сериозна загуба на влага.

2. Паста за зъби изгаря кожата

Не нанасяйте паста за зъби върху пъпки и червени петна. Първо, вероятно няма да помогне. И второ, този продукти съдържа съставки като мента, пероксид, изкуствени вкусове и алкохол, които причиняват изгаряния на кожата. По-добре е да се използва крем с бензоил пероксид.

3. Топлата вода разпространява акнето

Топлата вода изсушава кожата и уврежда естествената й защитна бариера (вероятно сте забелязвали червени петна по кожата си, след като сте взели гореща вана или душ). Високата температура на водата е наистина вредна за хора, които страдат от екзема, псориазис или кератоза. Нещо повече, това води до разпространение на акне при хора с проблемна кожа.

4. Захарта и солта дразнят и увреждат кожата

Когато става въпрос за тялото (не за лицето), скрабовете със съдържание на сол и захар ексфолират кожата много добре. Смесете малко кокосово масло с кафява захар и ще получите перфектният скраб за тяло. Но имайте предвид, че е твърде груб за лицето. Кристалите на захарта и солта може да увредят гладката кожа.

5. Кремът за ръце изсушава кожата и причинява алергии

Кожата на ръцете не е толкова чувствителна, колкото тази на лицето. Ръцете изпитват въздействието на почистващи препарати всеки ден. Известно е, че кожата на лицето е по-чувствителна и много фактори от околната среда може да я засегнат.

Кремът за ръце, ако се прилага върху лицето, може да запуши порите и да предизвика възпаление или тежки алергични реакции.

6. Спиртът прави кожата по-мазна

Много хора, които страдат от пъпки, смятат, че алкохолът може да им помогне да се отърват от проблема. Но трябва да сте наясно, че когато кожата загуби защитния си слой, който спиртът може да свали, тя започва да произвежда повече себум, за да се предпази. Освен това спиртът разрушава слоя, който предпазва кожата от бактерии, мръсотия и други тормозители.

7. Лимонът причинява изгаряния

Обикновено се препоръчва да използвате лимон, за да се отървете от тъмните петна, пигментацията, луничките и акнето. Ефектът от използването на лимони е обратното на ефекта от използването на сода за хляб. РН-то на лимоновия сок е между 2 и 3. Когато нанесете лимонов сок върху лицето си, това дразни кожата на клетъчно ниво. Маслата, съдържащи се в цитрусовите плодове, са фототоксични - те може да причинят изгаряния, ако прекарате известно време на слънце точно след като използвате сте третирали лицето си с лимонов сок.

8. Канелата причинява изгаряне и обрив

Много блогъри твърдят, че канелата е чудесен продукт, който може да се използва при пъпки, тъмни петна и пигментация. Но това не е вярно. Тази подправка причинява изгаряне, обрив и изсушава кожата. Дерматолозите предупреждават, че прекомерните количества канела може да причинят непоправими увреждания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X