Напишете дума/думи за търсене

Рецепти с пчелен восък за красива кожа

Отдавна и широко е известно използването на восъка в козметиката. Като основа или част от нея той винаги е влизал в състава на голяма част от мазните кремове. В съвременни условия и поради това, че той е много скъп, го заменят с производни нефтопродукти (парафин или др.) и животински мазнини (ланолин и др.). В най-скъпите чужди кремове пчелният восък си остава в числото на предпочитаните съставки като основа.

Известният специалист по пчеларство Н. Иойриш препоръчва следните рецепти на маски и кремове с восък:

почистващ крем (восък 6 г, боракс – 0,5 г, масло от праскова – 27,5 мл, вода – 16 г );

подхранващ крем (восък – 3 г, спермацет – 6 г, масло от праскова – 24 мл, глицерин – 4 г);

крем за мазна кожа (восък – 5 г, нишадърен спирт – 5 мл, вода – 7,5 мл);

крем-маска (пчелен восък – 10 г, масло от праскови – 10, ланолин – 10, вазелин – 50 г, цинков сулфат – 0,5 г, бисмутов нитрат – 1, цинков окис – 8 г).

Лимонено-восъчна маска

Да се смесят 20 мл лимонов сок, 10 г пчелен восък, 10 г спермацет, 5 мл спирт и да се поставят на водна баня при температура 60 – 65°С. Когато восъкът се разтопи, сместа се разбърква. Маската се нанася на лицето с тампон памук на тънък слой. След 15 минути се измива с топла вода. Използва се за омекотяване и подхранване на кожата на лицето.

Маска от мед, восък и сок от бяла лилия

Смесват се 15 мл сок от бяла лилия, 70 г мед, 50 г пчелен восък. Сместа се слага на водна баня при температура 60 – 65°С, когато восъкът се разтопи, се разбърква. Маската се нанася с тампон памук на тънък слой върху лицето. След 15 – 20 минути се измива с топла вода. Използва се за омекотяване и подхранване на кожата на лицето.

Медено-восъчна подхранваща маска

Вземат се 50 г пчелен восък, 70 г мед и сок от 1 луковица на бяла лилия. Всичко се слага в глинен съд, разтопява се на слаб огън, след това се охлажда, като се разбърква. Използва се за подхранваща маска.

Мазна кожа

Крем с восък

В неголям глинен съд се слагат 5 г восък, 5 мл нишадърен спирт, 0,5 мл вода, загрява се на слаб огън до разтварянето на восъка. След това се охлажда, като се бърка, и се използва като крем.

Завяхваща кожа

Крем-маска от маргарин, пчелен восък и билки

Да се разтопят на пара 50 г маргарин и 10 г восък. Сместа се бърка постоянно, добавя се 1 суп. л. зехтин, 1 ч. л. маслен разтвор на витамин А и 10 г кашица от пресни листа от касис, офика, коприва, магданоз, хмел, венчелистчета от роза и жасмин, в равни количества. Полученият крем се нанася като маска върху кожата на лицето. Прави се през ден. Курсът е 10 маски. Трудно може да се намери по-ефикасно средство срещу бръчки и за подобряване състоянието на завяхващата кожа от тази крем-маска. Използвайте за нея богата на витамини ягодова и плодова кашица, мед, восък, масла и други натурални продукти.

Маска с прашец

В хаванче се слагат 1 ч. л. леко захаросан мед, 1/2 ч. л. цветен прашец, 1 ч. л. сметана и всичко старателно се стрива. Маската се нанася върху предварително измито лице за 15 – 20 минути. Измива се с топла вода. Тя добре подхранва кожата и изглажда бръчките. Използва се 1 – 2 пъти седмично.

Избелващи маски

Крем от венчелистчета на бяла лилия, мед, пчелен восък и сок от чесън

Вземат се в равни количества от изброените продукти, смесват се на пара, след което се прецеждат, изстиват и разбъркват. Използва се при пигментни петна и лунички (внимателно да се поставя под очите!).

Из „Чудодейната сила на меда”

Книгата може да поръчате тук!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X