Напишете дума/думи за търсене

Натурални рецепти за маски за сияйна кожа и красива коса

Рецепти от тефтера на баба с продукти от хладилника

Пролетта е време за пробуждане не само на природата. Кожата и косата ни също трябва да се възстановят. Ние можем да им помогнем с лесни стъпки и продукти от хладилника.

Пролетна грижа за косата:

Жълтък, лук и ракия за силна коса

През зимните месеци косата е станала слаба, чуплива и дехидратирана. С тази рецепта ще я подсилите и възстановите. Необходими са ви:

1 жълтък

1 с. л. ракия

1 с.л. мас, рициново масло или друга мазнина

1 с. л. сок от лук

1 с. л. мед

Смесете продуктите до получаване на хомогенна смес, а след това ги нанесете в корените на косата. Покрийте с найлон и оставете съставките да подействат половин-един час.

Оцет за блясък

Оцетът също е много полезен за косата и ѝ придава блясък. Особено ако тя е мазна. Разтворете 2-3 с. л. ябълков оцет в 1 л. хладка вода и нанесете върху измита коса. Час-два по-късно измийте пак косата, за да се отървете от лошата миризма.

Ако искате да си приготвите подхранващ балсам, са ви необходими:

1/2 банан

1/2 ч.ч. кисело мляко

3 с.л. мед

Разбъркайте съставките добре и нанесете на косата. Измийте след 15 мин.

Картофи срещу

косопад

Картофите вършат вълшебства, особено ако говорим за косопад. За да приготвите вълшебна маска срещу опадане на коса, са ви необходими:

1 суров картоф

2 с.л. сок от алое вера

2 с.л. мед

Настържете картофа на ренде или с робот, изцедете водата от него и отделете 2 с.л. Смесете с останалитепродукти и нанесете в корените на косата с масажиращи движения. Сложете шапка за душ или найлонов плик и оставете да престои около 2 часа. След това измийте косата с топла вода, шампоан и балсам.

Коприва и яйце дават нов цвят на косата

Копривата е друг верен пролетен съюзник в съживяването на косата ви. Освен с полезните си съставки тя помага и на тъмнокосите красавици с това, че потъмнява цвета на косата. За маската са ви необходими:

2 с.л. сок от свежа коприва

1 с.л. зехтин

1 яйце

Разбийте яйцето и добавете останалите съставки. Нанесете сместа върху косата, сложете шапчица за душ или найлонова торбичка и увийте главата си с кърпа. Оставете маската да подейства за около 30 минути и след това измийте както обикновено.

Освежаване на лицето през пролетта

В тефтерите на баба най-вероятно сте срещали лесни рецепти за маски за лицето. Ето и най-разпространените от тях:

Маска с овесени ядки

Овесената каша има благотворно въздействие върху кожата, действа провивовъзпалително и освежаващо.

За да си я приготвите, ви трябват:

1 яйце

кората от 1 лимон

1 с. л. овесени трици

1 ч. л. лимонов сок

Смесете добре тези съставки и с кръгови движения нанесете маската върху лицето, докато е още влажна. След 20-ина минути измийте с хладка вода.

Маска с мед

Медът и лимонът са особено полезни съставки, а в комбинация с кафява захар едновременно подхранват, освежават и премахват мъртвите клетки на кожата. За приготвянето ѝ ви трябват:

1 л. мед

1 ч. л. зехтин

лимонов сок

Смесете всичките съставки и нанесете с кръговидни движения по кожата на лицето и шията. Оставете да подейства за 10-ина мин, след което измийте с хладка вода. Тази смес ще ви стигне за повече от едно нанасяне, но спокойно може да си я пазите в бурканче в кутийка в хладилника.

Маска със спанак

Освен за косата, спанакът е полезен и за кожата на лицето. Смесен с мед и бадемово масло, се превръща във вълшебен еликсир. Пригответе си:

1 шепа спанак

1 с. л. мед

1 ч. л. бадемово масло

Измийте спанака, нарежете го на ситно или смелете, докато се получи гъста смес. Добавете меда и бадемовото масло, сложете на лицето и изчакайте 20 мин. Накрая измийте със студена вода.

Шопска салата за лицето

Всички свързваме шопската салата с ракия, лято и спокойни вечери. А сега си представете, че поставена на лицето, може да избелва кожата и да свива разширени пори. Вземете:

1/2 домат

малко парче краставица

сока от половин лимон

1 с.л. зехтин

Обелете краставиците и доматите, пасирайте или настържете на ситно ренде. Добавете лимоновия сок и зехтина и разбъркайте добре. Нанесете внимателно върху марли и ги поставете на челото, бузите и брадичката.

Изрежете парчета от марля за челото, брадичката и двете бузи. След 10-15 мин махнете марлите и измийте със студена вода.

Всички тези маски са абсолютно безвредни, евтини и ефективни. На тях дължат красотата си безбой популярни жени, родени преди подема на козметичните фирми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X