Напишете дума/думи за търсене

Как да лекуваме зъбите и устната кухина със сода за хляб (+рецепти)

Б) Газираните напитки имат по-ниско рН и голяма киселинност. Експериментално доказано е, че газираните напитки водят до по-висока степен на ерозия на емайла в сравнение с негазираните напитки, а поразяването на дентина става даже по-бързо, отколкото при контакта на зъбите с портокалов сок. Следователно ерозията на напитката може да бъде снижена за сметка на намаляването на степента на газиране.

Профилактика на кариеса с помощта на содата

 Ако кариесът вече се е появил, да го излекува може само стоматолог. По-добре е да се предотврати заболяването, отколкото да се лекува, още повече че в днешно време стоматологичните услуги не са евтини. Содата е много ефективна в профилактиката на кариеса. Тя не само избелва зъбния емайл, но и дезинфекцира устната кухина: сода 2 чаени лъжички, вода – 200 – 250 мл. Водата леко се затопля, в нея се разтваря содата и старателно се изплаква устата. Относно почистването на зъбите със сода, тя е ефективна за избелване. Но помнете, че при често използване грубите частици на содата разрушават горния слой на емайла, правейки зъбите по-чувствителни. Оптималният вариант – да се чистят зъбите със сода, примесена със зъбна паста в пропорция 1:1, не по-често от 1 път на месец.

Заболявания на венците

Здравите зъби – това на първо място са здравите венци. Лигавицата на венците изработва ферменти, които защитават устната кухина от патогенни микроорганизми. Това са болки, миризма в устата, а също така постепенно разклащане и падане на зъбите. Най-разпространените заболявания на венците: гингивит, пародонтит, пародонтоза.

Гингивитът се характеризира с повърхностно възпаление на лигавицата на венците. При отсъствие на лечение това заболяване преминава в по-тежка форма – пародонтит.

Други причини за пародонтита: зъбен камък, неправилна захапка, некачествени протези. Когато пародонтитът не се лекува, зъбите се разклащат и след това падат.

Често заболяванията на венците се развиват поради бактериите, които се натрупват на повърхността на зъбите и образуват невидим филм. Ако не се премахне, с времето той става груб и образува порест налеп – зъбен камък.

В процеса на развитие на заболяването токсини разрушават тъканите, които поддържат зъбите, между зъбите и венците се образува празно пространство (джоб), който се запълва с налеп. Костта, която поддържа зъбите, се подлага на постоянно разрушаване и ако не се лекува, зъбите падат.

По този начин гингивитът и пародонтитът фактически са два стадия на едно и също заболяване. Отначало патологичният процес обхваща тъканите на венците, а след това преминава върху тъканите на пародонта.

Пародонтозата – това е заболяване, характеризиращо се с поразяване на тъканта около зъбите. Заболяването се проявява като прогресираща атрофия на алвеоларните израстъци, което довежда до равномерно намаляване на височината на преградките между зъбите. Рентгенът дава възможност да се открият склеротични изменения на костната тъкан. Причините за развитие на пародонтозата не са установени окончателно. Съществува предположение, че има значение наследственият фактор. Освен това пародонтозата възниква при захарен диабет и някои хронични заболявания.

Лечение на заболяванията на венците със сода

При заболяване на венците стоматолозите препоръчват ежедневни промивания със сода със стипца: сода – 1 чаена лъжичка, стипца – 1/4 чаена лъжичка, вода – 200 мл. Водата се нагрява слабо и в нея се разтваря содата. Преди чистенето на зъбите се промива устата, след това със зъбна четка се нанася стипца, почистват се зъбите и се масажират венците. След няколко минути зъбите се почистват със зъбна паста.

Кръвотечение от венците

 Вземат се по 50 грама корени от окопник, кори от плода на нара, пача билка, съцветия от невен и лайка: 1 супена лъжица от сместа и 1 чаена лъжичка хлебна сода се варят 5 минути в 0,4 литра вода, запарва се за 2 часа. Използва се за промиване 5 пъти на ден в продължение на 3 часа. Курсът на лечение е 10 дена. Вземат се по 2 супени лъжици листа от лечебен рани лист и корени от пача билка змеева, 1 чаена лъжичка хлебна сода и се заливат с 0,8 литра гореща вода, запарва се за 2 часа. Устата се промива, а също се пият по 200 мл 3 пъти на ден, преди хранене. В остатъка се поставя кафена лъжичка сол и се изпива. Курсът на лечение е 6 дена.

Периодонтит

Периодонтит се нарича заболяването, характеризиращо се с възпаление на тъканите, които обкръжават корена на зъба.

 Ако имате периодонтит или възпаление на лигавицата на венците, болките могат да се премахнат при помощта на разтвор от сода и сол: 1/2 чаена лъжичка сода и 1/2 чаена лъжичка сол в 1 чаша топла вода. Трябва устата да се промива с разтвора.

В никакъв случай не трябва да се правят топли процедури, тъй като това може да доведе до разпространение на възпалението и като следствие – към оток на меките тъкани на лицето.

Афти

За укрепване и дезинфекция на лигавицата на устата при често възникващи язви (афти) е полезно устата да се плакне след хранене със слаб разтвор: сода – 85 грама, сол – 85 грама, карбамид – 2,5 грама.

Флюс

Флюсът се лекува прекрасно с горещи содени промивки, разтворът се прави по схемата – 1 чаена лъжичка хлебна сода в чаша гореща вода. След промиването венците се намазват със спиртен разтвор на йод.

Из „Чудодейната сила на содата”

Книгата може да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X