Напишете дума/думи за търсене

Водна алергия - симптоми и лечение

Много хора не са чували за така наречената водна алергия, тъй като това е много рядко и доста опасно състояние. Досега е известно, че само 40 души в света са получили тази диагноза.
Водната алергия кара човек да развие червени петна или други видове раздразнения по кожата си, когато влезе в контакт с течността. Няма значение дали е топла или студена.

Хората с това състояние дори стават непоносими към собствената си пот или сълзи.

Какво представлява водната алергия?
Водната алергия е популярното име, дадено на състояние, наречено аквагенна уртикария. Това е форма на уртикария, която се появява при контакт с вода, през кожата или чрез поглъщане.

Това рядко състояние се среща повече при жените и първите симптоми обикновено се появяват в юношеска възраст. Това е парадоксален проблем, тъй като 60% от тялото се състои от вода. Въпреки това засегнатите индивиди развиват сърбяща уртикария, ако влязат в контакт с течността.

Причини за водна алергия
Науката все още не е успяла да определи точно причините за водната алергия. Има обаче няколко хипотези. Една от тях сочи генетичен произход. По-конкретно, това би съответствало на мутация в ген 2q21 - същият ген, който е свързан с вроден дефицит на лактаза.

Друга хипотеза твърди, че водата като такава не е причината за алергията, а по-скоро някои вещества, които са разтворени в нея. Също така се посочва, че при контакт с течността някои кожи създават токсично вещество, което води до образуване на копривна треска.

Предполага се също, че възниква, защото засегнатите хора имат антиген в кожата си, който се разтваря при контакт с вода. Това вещество ще активира имунната система.

В последния случай се предполага, че при разтваряне антигенът ще премине през външните слоеве на кожата. Това би довело до освобождаване на хистамин от белите кръвни клетки. След това веществото причинява оток, разширяване на капилярите и всички симптоми на уртикария.

Генетична промяна може да е обяснението за водната алергия, тъй като само 40 души в света страдат от нея.


Симптоми
Характерният симптом на водната алергия е появата на малки червени петна, между 1 и 3 милиметра, по кожата. Те се появяват 5 до 30 минути след контакт с течността и обикновено изчезват сами след 30 до 60 минути.

Също така е възможно да имате усещане за парене или сърбеж по кожата. Раните се появяват по ръцете, шията и гърдите.
Тази алергия може да доведе до анафилактичен шок. Симптомите на тежест са както следва:

• Хрипове при дишане
• Недостиг на въздух
• Подуто лице
• Усещане за пречка в гърлото

Диагноза
Диагнозата водна алергия трябва да се постави от дерматолог. Обикновено се извършва прост тест, при който се поставя върху гърба на човека хартиен компрес, напоен с вода, с температура 35 градуса по Целзий. Изчаква се от 15 до 30 минути. Ако след това време се появят характерните уртики, експертът ще заключи, че тестът е дал положителен резултат за водна алергия.

Въпреки това е важно да се изключат други подобни състояния:
• Аквагенен пруритус: Тази реакция не причинява копривна треска, а сърбеж. Почти винаги се ограничава до долните крайници.
• Холинергична уртикария: Лезиите са подобни, но не се образуват само от контакт с вода.
• Студова уртикария: Има алергична реакция към студена вода и всичко друго студено.

Лечение на водна алергия
Водната алергия е нелечима, но е възможно да се предложи палиативен подход.
Обичайното лечение, когато симптомите са по-интензивни, се фокусира върху употребата на антихистамини. Те трябва да се приемат 2 часа преди контакт с вода.

Следните лечения също могат да бъдат ефективни:
• Ултравиолетова светлина: Използва се UVA лъчение заедно с перорално приложение на псоралени. Това може да намали реакцията на кожата при контакт с вода.
• Десенсибилизация: Това е техника, използвана при различни алергии. Действа като ваксина. Състои се от излагане на пациента на вода постепенно, докато развие толерантност.

UVA светлинната терапия се използва в естетиката, но също и в дерматологичните лечения на патологии като псориазис.

Консултации и грижи за пациентите
Никой не може напълно да се въздържа от контакт с вода. Затова е препоръчително да се вземат мерки патологията да не е тотално ограничаващ фактор.
• Вземайте кратки душове само 2 или 3 пъти седмично.
• Носете леки памучни дрехи под душа, ако директният контакт не може да се толерира.
Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци. Това помага да се компенсира липсата на хидратация.
• Заменете водата с безалкохолни напитки или плодови сокове.
• Пийте вода със сламка. Това предотвратява контакта на водата с устните.
• Защитете се от дъжда.
• Не се занимавайте с физически дейности, които водят до прекомерно изпотяване.
• Нанесете ланолиново масло или кремове за защита на кожата.
• Избягвайте контакт с море и басейни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X