Напишете дума/думи за търсене

Храни, които предизвикват алергии, и кой е склонен към тях? - втора част

Какви са различните видове хранителни алергии? Кои се проявяват в ранна детска възраст? Кои се израстват и кои остават за цял живот?

Римският поет и философ Тит Лукреций е казал: "Това, което е храна за един, за друг може да е отрова." Това важи и днес. Още в древността са знаели, че не всеки смъртен случай след хранене се дължи на примесена към храната отрова.

Алергия към мляко

Алергията към мляко може да се прояви заедно с астма, екзема, ринит, стомашно-чревно разстройство с кървене, особена пневмония (наречена пулмонит) и дори анафилаксия. Очевидно всеки пациент трябва да внимава за поява на признаци на млечна алергия.

В млякото се съдържат различни протеини (белтъци), всеки от които е в състояние да предизвика сенсибилизация и алергична реакция. Повечето от тези белтъчни алергени са топлинно устойчиви, така че загряване и преваряване на млякото не помагат особено за снижаване на алергизиращите му качества. Хора, които заради алергия са принудени да избягват мляко, трябва да са сигурни, че взимат достатъчно калций и витамин D от други храни при хранене. Витамин D помага за абсорбцията на калция. Макар и по-рядко, чувствително към мляко лице може да прояви търпимост към кисело мляко и някои видове сирене, например козе сирене. Витамин А също помага за поддържане на калциевото ниво. Възрастните, които спазват диета, не са застрашени здравословно по отношение на калция, но алергичните към мляко жени в менопауза трябва да си набавят допълнителни количества от този елемент.

Алергия към яйца

Алергията към яйца може да бъде много опасна при децата. Белтъкът е алергенът, който предизвиква алергия, а не жълтъкът. Суровият белтък е по-алергизиращ от сварения, но дори топлинно обработени и сготвени, белтъците на яйцето могат да бъдат евентуални алергени. Чувствителни към яйца хора не трябва да консумират жълтък, ако той е дори и малко примесен с белтък. Деца, чувствителни към яйца, рядко са алергични към пилета и други птици.

Реакциите от алергията към яйца включват уртикариален обрив и ангиоедем, обостряне на атопичен дерматит, гадене, повръщане и анафилаксия.

С течение на възрастта децата стават предразположени към яйца, но алергията може да продължи и до напреднала възраст. В тези случаи е задължително да се избягват приготвени с белтък храни.

Ваксини, произведени на яйчена основа, често предизвикват силна реакция. Основният причинител на алергия при инжектирането на ваксина обикновено е желатинът, употребяван при производството.

Алергия към орехи, фъстъци и бобови храни

Соята и фъстъците са чести причинители на алергия при деца и възрастни. Обикновено фъстъченото и соевото масло (често употребявани в САЩ) са безопасни за алергични хора, но за предпочитане е да се избягват. Течните масла се екстрахират чрез пресоване при температура над 120 градуса, която разрушава алергенните протеини, но при студено пресоване те остават незасегнати.

Соевото мляко (като заместител на кравето) понякога също се оказва неподходящо при изкуствено хранени бебета (вж. глава 4).

Един от най-мощните алергени е протеинът на фъстъците, който в миналото е бил отговорен за много смъртни случаи по цял свят. По неизвестни причини алергията спрямо фъстъци се увеличава през последните десет години, като рискът е най-голям при децата. Педиатрите съветват деца под 3 години да не се хранят с фъстъчено масло, за да се намали рискът от развитие на чувствителност към фъстъци.

Човек, който е алергичен към грах, не е изключено да е алергичен и към други бобови храни и дори към мед, защото пчелите събират прашец и от бобови растения.

Алергия към риба и рибни продукти

Чувствителността към определен вид риба може да доведе до чувствителност и към всички други видове костни или хрущялни риби и всякаква морска храна. Рибните алергени причиняват атопичен дерматит, уртикария и ангиоедем. Много чувствителни астматици могат да получат пристъп дори от миризмата при пържене на риба. Рибните алергени са особено опасни, защото често предизвикват анафилаксия (повече за анафилаксията - в глава 17). Алергичен към риба човек трябва да внимава и при употреба на лепила, произведени от рибни екстракти.

Алергия към хранителни добавки

Хранителните добавки водят до най-различни алергични реакции. Повечето не са от алергичен произход, но са способни да доведат до астма или други алергични състояния. Реакциите, изглежда, са неалергични, тъй като не са свързани с имуноглобулин Е.

Много от оцветителите за храна се пускат в продажба само след като са тествани за здравни рискове и въпреки това невинаги и не при всички хора те са безвредни. Един от най-често употребяваните оцветители е жълтата боя тартразин - дериват, получен от каменовъгления катран. Тартразинът реагира кръстосано с аспирин, поради това астматици, които са чувствителни към аспирин, трябва да избягват храни, оцветени с тартразин.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X