Напишете дума/думи за търсене

Как да разберем дали живеем в "болна сграда"

Проблемът синдром на болната сграда се изразява в главоболие, инфекции на дихателните пътища, на очите, носа и гърлото, алергии, гадене, замайване, трудно концентриране. Затворени в офиси, много хора се оплакват от разсеяност, отпадналост, умора, намалена работоспособност. Прекарваме над 80% от времето си в затворени помещения, но дори и новата, модерна сграда не е гаранция, че в нея ще се чувстваме добре, обяснява д-р Антония Корчева, началник отдел "Болнична хигиена и епидемиология" в Токуда болница, София.

Замърсяването на въздуха е един от петте най-големи риска за здравето

Синдромът на болната сграда още не е добре познат и изучен у нас. Проблемът се неглижира, а чистият въздух е ключът към здравето на хората, категорична е лекарката. В САЩ замърсяването на въздуха в затворените помещения е регистрирано като един от петте най-големи екологични риска за здравето. Почти 60% от сградите в САЩ са засегнати от синдрома на болната сграда.

Какво може да ни навреди:

Когато вентилационните съоръжения не се почистват дълго време, могат да доставят не свеж въздух, а различни микроорганизми - бактерии, гъбички, плесени; прахови частици и други вредни вещества.Свалянето на решетката и почистването на филтъра не означава почистена инсталация. У нас няма нормативни изисквания за почистване на вентилационните системи и това не е правено в годините назад, дори в болници и държавни учреждения.Относителната влажност на въздуха трябва да е 30-70 %. При стойности над 70%, особено в съчетание с висока температура, здравето ни може да бъде застрашено от натоварване на сърдечно-съдовата система и от появата на конденз и плесени.Въздухът не бива да е и прекалено сух. Подходящото овлажняване може да предотврати сухота на гърлото, кожата и запушване на носа.Плесените могат да предизвикат алергични реакции, астма и други респираторни проблеми, дразнене на очите, носа, белите дробове и влошаване качеството на въздуха в сградите.Обеззаразяването на съоръженията за овлажняване на въздуха е важно, за да не се разпространяват болестотворни микроорганизми в сградата.Химичните съединения от строителни материали, мебели, препарати за санитарни обработки, канцеларски материали, лепила ни влияят със своята токсичност, канцерогенност, алергенност, дразнещо действие.

Климатиците - нож с две остриета

Те са практични, но ако не се използват правилно, могат и да ни навредят. Рязката промяна на температурата между помещението и извън него може да предизвика стрес за организма и отслабване на защитните сили. Това може да провокира простудни заболявания - от обикновени схащания до хреми, ангини и пневмонии, като преки причинители могат да са хламидии, микоплазми, легионели и други микроорганизми.

Добре е вън и вътре да има разлика до от 6 до 10 градуса

Климатикът изсушава въздуха в помещението, а оттам и лигавиците, кожата и косата, което предразполага към различни заболявания. Той намалява и отрицателните йони във въздуха, които имат позитивен ефект върху организма ни.

Във филтрите на климатиците могат да се задържат микроорганизми, прахови частици, алергени, затова трябва да се почистват всеки месец, а на 2 години да се сменят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X