Напишете дума/думи за търсене

Мандалите - свещените рисунки

Космосът и Земята в едно

Често тибетските монаси създават изключително сложни като структура и форма мандали от пясък, които след това разрушават. И не защото не ценят труда си. Разрушаването символизира разбирането на будизма, че човек не трябва да се привързва към творението, към материалното.

А какво означава думата мандала? На санскрит е “същина” + “има” или “съдържа”, превежда се и като “кръг-обиколка” или “завършване”. Представлява концентрична диаграма от елементи, организирани според законите на свещената геометрия, която изразява ниво на съзнание или енергия. Тя представлява начина на организацията на творението, на Земята и Космоса, като кръгът в мандалата обикновено е Космосът, Вселената в нейната безкрайност, а квадратът е символ на света, създаден от човека. Квадратът може да символизира и Земята, а кръгът - небето, или кръгът да е женското начало, а квадратът - мъжкото. В Индия мандалата се нарича янтра. Има янтри за всеки енергиен център в човешкото тяло.

И снежинката е мандала

Смята се, че Земята, на която живеем, е мандала, атомът е мандала, човекът, снежинката, погледната през микроскоп, също, както и кристалната решетка на водата. В мандалата винаги има център, а около нея различни линии и форми, например наподобяващи листенцата на лотоса. Те участват и в изображението на енергийните центрове в тялото ни. Мрежата от линии, която се вижда в повечето от мандалите, символизира магнитната решетка. Като всяка линия е част от спирала и е организирана според природния закон за златното сечение и числата на Фибоначи.

Синя мандала за вглъбяване и медитация
Синя мандала за вглъбяване и медитация

Съзерцаването й води към самоосъзнаване

Мандалата се използва за медитация. Чрез съзерцаване и потъване в центъра й може да работите за по-добра концентрация и дисциплина на ума. Благодарение на мандалата имате възможност да навлезете навътре в себе си, да разберете от какво имате нужда в своя живот, какво да сътворите. Както можеш да организираш и създадеш мандала, така можеш да организираш и собствения си живот. Човек трябва да се опознае и да реши какво да промени”. Мандалата има свойството да пречиства и енергизира пространството, като внася в него светлина и хармония. И затова е добре да бъде поставена някъде у дома.

Всеки може да я нарисува

Не е необходимо някога да сте рисували. Чрез рисуването на мандали давате възможност на скрития във вас потенциал да започне да се разгръща. В самия процес на рисуване принципите за хармонизация, заложени в мандалата, дават възможност за промяна на съзнанието на рисуващия към интеграция с цялото.

Рисуването стимулира развитието на дясното полукълбо, свързано с творческото мислене и въображението, докато лявото е активно при четене, писане, смятане и е свързано с логиката. И когато двете полукълба на мозъка се развиват паралелно, човек става по-цялостен и креативен.

Розова артистична мандала за радост и жизненост
Розова артистична мандала за радост и жизненост

Цветовете и тяхното значение

Те въздействат по различен начин на съзнанието. Златното в мандалите е символ на по-висше самосъзнание и самоусъвършенстване. Светло розовото се свързва с любовта. Ако то е по-наситено и близко до червеното, е жизнено и енергизиращо.

Зеленото символизира растежа, развитието. Светлосиньото е широта, свобода, простор.

Тъмносиньото помага за вглъбяване, навлизане навътре в себе си. Ако искате да се усамотите, направете мандала в по-тъмносиньо (понижава кръвното налягане), а ако ви липсва енергия - в червено, оранжево или розово (повишава кръвното налягане).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X