Напишете дума/думи за търсене

Как реагира мозъкът, когато гледаме видео на живо

През дългите седмици на изолация всички ние бяхме залепени за екраните на телефоните и компютрите си и наред с всички новинарски емисии, филми и предавания, изгледахме и тонове видеа в интернет. От фитнес инструктори, през йога учители и кулинарни спецове, всички пренесоха своята дейност във видеосъдържание, за да не губят своята връзка с клиенти и последователи.

Беше направено изследване какво се случва с мозъка ни, когато гледаме емисия в Instagram на живо. Оказва се, че това преживяване е подобно на преживяването да се срещнем любимия си автор при раздаване на автографи в книжарница или да се натъкнем на знаменитост в кафенето. Умът ни се изпълва топли чувства и усещаме тази среща като специално внимание и награда.

Има ниво на интимност, което живото излъчване предоставя на зрителите, което е по-ангажиращо от обикновеното видеосъдържание. Изключително приятно е, когато се присъедините към сесия на живо и видите, че името ви е добавено към списъка на присъстващите в чата. Няма задълбочено изследване на мозъчната активност по време на Instagram Lives, но невропсихологът д-р Санам Хафез казва, че взаимодействието в реално време, особено с човек, на когото се възхищавате, може да бъде изключително полезно за психиката. „Когато гледаме Instagram Live, мозъкът ни регистрира преживяването като разговор, защото ние сме в състояние да публикуваме въпроси и коментари, които знаем, че авторът може да чете и да отговори на тях“, казва тя. Това не е същият вид пасивен опит, който имате, когато гледате интервю или видите предварително записана история. Мозъкът ви е нащрек и чака подходящ момент, за да скочи в разговора.

„Мозъкът реагира на това, както би направил в разговор с важен човек“, обяснява д-р Хафез. Начинът, по който този опит се регистрира физиологично, прилича на радостта, която може да почувствате, ако се сблъскате с някого извън своето обкръжение, на когото се възхищавате.

Мозъкът интерпретира това преживяване като специално. Нещо повече, виждайки човека пред вас в лична обстановка, вие се чувствате, сякаш имате личен момент с него. А това със сигурност ви кара да се чувствате специални и оценени.

Така че, ако търсите възможност да общувате с нови хора или да гледате съдържание, което да развълнува мозъка ви повече от други неща в интернет, потърсете емисии на живо, съветва д-р Санам Хафез, невропсихолог, практикуващ в Куинс, Ню Йорк.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X