Напишете дума/думи за търсене

Алана Шейх: Това не е последната пандемия, която ще видим (видео)

Алана Шейх е експерт и консултант в областта на глобалното здравеопазване от около 20 години. Нейната специалност е здравната система, а работата й е насочена към последствията, които здравните системи по света изпитват след тежки сътресения.
Автор на „Какво ни убива: Практическо ръководство за разбиране на най-големите ни глобални здравословни проблеми“.

В рамките на TED лекция от този месец Алана Шейх говори за текущото състояние на пандемията от коронавирус и на какво това може да ни научи за епидемиите, които предстоят.

---

Преди да почна, искам да поговорим защо съм тук пред вас, защото, честно казано, вие наистина, наистина не трябва да слушате стар човек с мнение за COVID-19.

Аз работя в областта на глобалното здравеопазване от около 20 години и моята специалност е здравната система и какво се случва, когато здравните системи претърпят тежки сътресения. Работила съм и в глобалната здравна журналистика. Писала съм за световното здраве и биосигурност във вестници и уебсайтове, а преди няколко години публикувах книга за основните глобални заплахи за здравето, пред които сме изправени като планета. Ръководила съм по проекти за епидемиология, които варират от оценка на центровете за лечение на ебола до начините за предаване на туберкулоза в здравните заведения и степента на готовност при поява на птичи грип. Имам магистърска степен по международно здраве. Не съм лекар. Не съм медицинска сестра. Моята специалност не е грижа за пациентите или грижа за отделни хора.
Моята специалност са популациите и здравните системи - какво се случва, когато болестите преминават границите на държавите.

Ако класираме източниците на глобална здравна експертиза по скала от 1 до 10 - 1 е някакъв случаен човек, който избухва с някакви теории във Фейсбук, а 10 е Световната здравна организация. Бих казала, че вероятно може да ме поставите под 7 или и 8 по тази скара.
Така че, имайте това предвид, докато говоря с вас.

Ще започна с основната информация, защото смятам, че тя се изгуби в медийния шум около COVID-19. И така, COVID-19 е коронавирус, а коронавирусите са специфична подгрупа от вируси и имат някои уникални характеристики като вируси. Те използват РНК вместо ДНК като свой генетичен материал и са покрити с шипове на повърхността си. Те използват тези шипове, за да нахлуят в клетките. Тези шипове са короната в коронавирус.

COVID-19 е чисто нов коронавирус, защото до декември бяхме чували само за шест коронавируса. COVID-19 е седмият. Ако си спомняте ТОРС - тежък остър респираторен синдром - или БИРС – Близкоизточният респираторен синдром, това бяха коронавируси. И двата се наричат респираторни синдроми, защото това правят коронавирусите. Те атакуват белите дробове. Не ви карайте да повръщате, не ви карат да кървите от очните ябълки, не правят вътрешни кръвоизлив, те се насочват към белите дробове.

COVID-19 не е по-различен. Той причинява редица респираторни симптоми, които преминават от неща като суха кашлица и висока температура чак до фатална вирусна пневмония. И този диапазон от симптоми е една от причините всъщност да е толкова трудно да се проследи тази зараза. Много хора се заразяват с COVID-19, но толкова леко протича при тях, симптомите им са толкова леки, че дори не отиватна лекар. Те не се регистрират в системата. Децата много лесно се справят с COVID-19 - нещо, за което всички трябва да сме благодарни. Коронавирусите са зоонотични, което означава, че предават от животни на хора. Някои коронавируси, като COVID-19, се предават и от човек на човек. Те се разпространяват по-бързо и по-надалеч. Наистина е трудно човек да се излекува от зоонотични заболявания, защото имат животински елемент. Такъв пример е грипът по птиците. Може да го при отглежданипуйки, патици и пилета, но той продължава да се връща всяка година, защото е донесен в питомния свят от дивите птици. Не чувате много за това, защото птичият грип не се предава човек на човек, но ние имаме огнища в птицефермите всяка година по целия свят. COVID-19 най-вероятно е прескочил от животни на хора на пазар за диви животни в Ухан, Китай.

Това не е последната пандемия, която някога ще видим. Ще има повече огнища на зарази и ще има повече епидемии. Тук няма процент на колебание. Това е абсолютната истина.

И е резултат от начина, по който ние, хората, взаимодействаме с нашата планета. Човешкият избор ни води по път, по който ще срещнем повече огнища на зараза. Част от това се дължи на климатичните промени и на начина, по който затоплящият се климат прави света по-гостоприемен за вируси и бактерии. Но става въпрос и за начина, по който навлизаме безразсъдно в последните диви пространства на нашата планета.

Когато изгаряме и изораваме дъждовната гора на Амазонка, за да може да имаме евтина земя за ранчо. Когато последният от африканския храсталаци се преобразува във ферма, когато дивите животни в Китай са ловувани до степен на изчезване, хората влизат в контакт с популации от диви животни, с които преди това никога не са имали контакт. А тези популации носят нови видове заболявания - бактерии, вируси - неща, за които не сме готови.

По-специално, прилепите са носители на болести, които могат да заразят хората. Но те не са единствените животни, които го правят. Така че, докато продължаваме да правим дивите места за човечеството по-малко диви, огнищата ще продължават да идват. Не може да спрем заразата с карантина или ограничения за пътуване. Това е първият импулс на всяко правителство. Нека спрем хората от движение, нека спрем тази зараза да се случи. Но факт е, че наистина е трудно да се организира добра карантина. Наистина е трудно да се установят ограничения за пътуване. Дори страните, които са направили сериозни инвестиции в общественото здравеопазване, като САЩ и Южна Корея, не могат да постигнат такова ограничение достатъчно бързо, че всъщност да спрат епидемията моментално. Има логистични причини, има и медицински причини за това.

Досега се разбра, че COVID-19 е вирус, при който може да сте заразени и да не проявите никакви симптоми в рамките на 24 дни. Така че хората се разхождат с този вирус, който не показва признаци. Те няма да бъдат поставени под карантина. Никой няма да знае, че се нуждаят от карантина. Има и някои реални проблеми, свързани с карантината и ограниченията за пътуване. Хората са социални животни и те се съпротивляват, когато се опитате да ги задържите на едно място и когато се опитате да ги разделите от околните.

В епидемията от ебола видяхме, че веднага щом поставите под карантина дадено място, хората започват да се опитват да го избягат. Отделните пациенти, ако знаят, че има строг карантинен протокол, може да не потърсят здравни грижи, защото се страхуват от медицинската система или не могат да си позволят грижи и не искат да се разделят със семейството и приятелите си. Има политици и правителствени служители, които крият реална информация за зараза и смъртни случаи от страх от задействане на карантинен протокол. И, разбира се, тези укривания на данни и непрозрачност са точно това, което прави толкова трудно да се проследи едно огнище на зараза. Може да станем по-добри при карантините и ограниченията за пътуване и би трябвало.

Но те не са единствената ни възможност и не са най-добрият ни вариант за справяне с тези ситуации. Истинският начин за справяне с огнищата на зараза и с намаляването на тяхната ярост е да се изгради глобалната здравна система, която да поддържа основните функции на здравеопазването във всяка страна по света, така че всички държави, дори бедните, да могат бързо да идентифицират и лекуват нови инфекциозни болести още с появата им.

Китай понесе много критики заради отговора си на COVID-19. Но фактите са следните:
ами ако COVID-19 се беше появил в Чад, където се падат по 3,5 лекари на всеки 100 000 души? Какво ще стане, ако се появи в Демократична република Конго, която току-що изписа последния си пациент с ебола от болнично лечение? Истината е, че държави като тези нямат ресурси да реагират на инфекциозно заболяване, да лекуват хората и да докладват за това достатъчно бързо, за да помогнат на останалия свят. Правих оценка на центровете за лечение на ебола в Сиера Леоне. И факт е, че местните лекари в Сиера Леоне много бързо идентифицираха кризата с ебола. Първо като опасен, заразен хеморагичен вирус, а след това като самата ебола. Но след като го идентифицираха, те нямаха ресурси да отговорят на тази заплаха. Те нямаха достатъчно лекари и болнични легла. Не разполагаха с достатъчно информация за лечението на ебола или как да контролират разпространението на инфекцията. Единадесет лекари починаха в Сиера Леоне от ебола. Страната имаше само 120 доктора, когато започна кризата.

За сравнение, в Медицинския център Бейлор в Далас работят над 1000 лекари. Това са видовете неравенства, които убиват хората. Първо убиват бедните хора, откъдето започват огнищата на зараза, а след това убиват хора по целия свят, когато пандемията се разпространи. Ако наистина искаме да забавим тези огнища и да намалим до минимум тяхното въздействие, трябва да сме сигурни, че всяка държава в света има капацитет да идентифицира нови заболявания, да ги лекува и да докладва за тях на останалите.

COVID-19 ще бъде огромна тежест за здравните системи.
В този разговор няма да говоря за нивата на смъртност, защото, честно казано, досега няма единно медицинско единодушие за смъртността на COVID-19. Но цифра, за която може да се съгласим, е, че около 20% от заразените със COVID-19 ще се нуждаят от хоспитализация. Нашата медицинска система, в Съединените американски щати, ще се справи с това едва-едва. Но какво ще се случи в Мексико?

COVID-19 разкри някои реални слабости в нашите глобални вериги за здравно снабдяване. Навременните поръчки на консумативи са чудесни, когато нещата са в обичайния си ритъм, но в момент на криза това означава, че нямаме резерви. Ако болница или държава изчерпат маските за лице или лични предпазни средства, няма голям склад, пълен с медицински неща, от който да си вземем допълнително.
Трябва да поръчаме повече на доставчика, да изчакаме да го произведат и трябва да изчакаме да го доставят... като цяло от Китай. Това е забавяне във време, в което най-важно е да се движим бързо.

Ако бяхме отлично подготвени за COVID-19, Китай щеше да идентифицира огнището по-бързо. Здравната им система щеше да е готова да осигури грижи за заразените хора, без да се налага да строят нови сгради. Властите щяха да споделят прозрачна информация с гражданите си, за да не се разпространяват тези налудничави слухове в социалните мрежи в Китай. И тамошното правителство щеше да информира глобалните здравни власти, за да могат те да докладват на националните здравни системи да се подготвят за това, което предстои.

След това националните здравни системи биха съхранявали необходимите предпазни средства и биха обучили здравни специалисти за лечение и контрол на инфекциите. Бихме имали базирани на науката протоколи какво да правим, когато се случи зараза от такъв мащаб. Бихме знаели как да реагират екипажите на заразени круизни кораби. И бихме имали реална информация, която се казва на хората, така че не бихме ставали свидетели на смущаващи, срамни инциденти като ксенофобия, заради които хора от азиатски произход са нападнати на улицата във Филаделфия.
Но дори и при всичко това, пак щяхме да имаме огнища на зараза. Изборът, който правим за това как населяваме тази планета, прави това неизбежно.

Доколкото имаме експертен консенсус относно COVID-19, изводите са следните: тук, в Америка, и в световен мащаб положението ще стане по-лошо, преди да стане по-добро. Виждаме случаи на заразяване на хора, които не се връщат от пътуване. И виждаме хора, заразени със COVID-19, при които дори не знаем откъде е дошла инфекцията. Това са признаци на епидемия, която се влошава, а не е огнище, което е под контрол. Потискащо е, но не е изненадващо.
Глобалните здравни експерти, когато говорят за възможни нови вируси, това е един от сценариите, които разглеждат. Всички се надявахме да се измъкнем лесно. Но когато експертите говорят за вирусно планиране, това означава, че обсъждат начина, по който те очакват вируса да се движи.

Искам да завърша с някои лични съвети. Мийте си ръцете! Мийте си ръцете много! Знам, че по принцип си миете ръцете, защото не сте мърльовци. Но мийте ръцете си още повече. Ако трябва, си навивайте алармата, за да се подсещате да миете ръцете си. Мийте ръцете си всеки път, когато влизате и напускате сграда. Мийте ръцете си, когато влизате и излизате от среща. Чистете телефона си. Докосвате този телефон с мръсни, немити ръце през цялото време. Знам, че го взимате със себе си в тоалетната.
Така че, дезинфекцирайте телефона си и се опитайте да не го използвате толкова често на публично място. Може би TikTok и Instagram могат за известно време да бъдат само за домашно ползване.

Не докосвайте лицето си. Не търкайте очите си. Не гризете ноктите си. Не избърсвайте носа си с опакото на ръката.
Искам да кажа, не го правете така или иначе, защото това е отвратително.

Не носете маска за лице. Маските за лице са за болни хора и медицинските лица. Ако сте болни, вашата маска за лице държи кашлицата и кихането ви далеч от околните и ги предпазва.
И ако сте лекар, санитар, медицинска сестра, лаборант, вашата маска е един от набора с инструменти, наречени лични предпазни средства, които сте обучени да използвате, за да можете да предоставяте грижи за пациента и да не се разболявате и вие.

Ако сте обикновен, здрав човек, който носи маска за лице, това просто прави лицето ви потно. Оставете маските за лице в магазините за лекарите, медицинските сестри и болните хора.

Ако смятате, че имате симптоми на COVID-19, останете вкъщи, обадете се на лекар за съвет.

Ако сте с диагноза COVID-19, не забравяйте, че като цяло това заболяване е леко за прекарване. И ако сте пушач, сега е най-добрият възможен момент да се откажете от пушенето. Искам да кажа, че ако сте пушач, винаги е най-доброто възможно време за отказване от тютюнопушенето. Но ако сте пушач и се притеснявате за COVID-19, гарантирам, че отказването е абсолютно най-доброто нещо, което може да направите, за да се предпазите от най-лошите въздействия на COVID-19. COVID-19 е страшно нещо в момент, когато почти всички новини се усещат като ужасяващи събития.

И има много лоши, но „притегателни” варианти за справяне с него: паника, ксенофобия, агорафобия, авторитаризъм, опростени лъжи, които ни карат да мислим, че омразата и яростта, и самотата са решението на огнищата на зараза. Но те не са, просто ни правят по-малко подготвени.
Има и скучен, но полезен набор от опции, които може да използваме в отговор на огнища, неща като подобряване на здравеопазването, тук и навсякъде - инвестиране в здравна инфраструктура и наблюдение на заболявания, така че да знаем кога идват новите болести; изграждане на здравни системи по целия свят; укрепване на нашите вериги за доставки, така че да са готови за спешни случаи; по-добро образование, така че сме способни да говорим за огнища на болести и математика на риска, без да изпадаме в сляпа паника.
Трябва да се ръководим от справедливостта, защото в тази ситуация, както и в много други, справедливостта е в наш личен интерес.

Много ви благодаря, че ме изслушахте и мога ли да бъда първият човек, който да ви каже: измийте си ръцете, когато напускате залата.

MILA.bg призовава: Останете си вкъщи! Пазете живота!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X