Напишете дума/думи за търсене

Рецепта за ефикасен домашен дезинфектант за ръце

Дезинфектантът за ръце изведнъж се превърна в дефицитна стока, достигаща статуса на златен продукт, благодарение на разпространяващата се коронавирусна епидемия.
Експертите по обществено здраве са категорични, че почистването на ръцете със сапун и вода или с разтвор на алкохолна основа са едни от най-добрите начини за избягване на инфекция.

„Домашните препарати за дезинфекция на ръцете са също толкова ефективни, колкото и тези, които купувате, стига да използвате правилния процент алкохол“, твърди сътрудникът на CBS News д-р Дейвид Агус. „Санитарните препарати трябва да съдържат поне 60% алкохол, за да са ефикасни. Изопропиловият алкохол или етанолът са двете подходящи разновидности. Дезинфектантът за ръце не убива всички вируси, но е ефективен срещу коронавируса. Вирусът е защитен от черупка, наречена "плик гликопротеин", която алкохолът нарушава. Когато отнемете защитната част на вируса, той умира доста бързо", обяснява д-р Агус.

За тези от вас, които не са успели да се снабдят с гел, предпазващ от микроби, ви предлагаме рецепта за домашно приготвен дезинфектант, препоръчана от здравните специалисти.

Ето списък на необходимите съставки, за да направите своя собствена марка дезинфектант:
2/3 ч.ч. изопропилов алкохол или спирт с висок градус 
1/3 ч.ч. гел от алое вера
5-10 капки етерично масло (по избор)
купа за смесване
лъжица
фуния
спрей бутилка или контейнер за течен сапун

Добавянето на алое вера ще улесни нанасянето върху кожата и ще прибави плътност на продукта. А слагането на няколко капки етерично масло ще придаде на сместа приятен аромат.

Изсипете алкохола и гела от алое вера в купа и разбъркайте, докато се смесят добре. Добавете няколко капки етерично масло и отново разбъркайте, за да маскирате миризмата на спирта. С помощта на фунията излейте сместа в спрей бутилка или в контейнер за течен сапун.

Д-р Санджай Маггивар, професор по микробиология в университета "Джордж Вашингтон", твърди, че домашните дезинфекциращи средства могат да издържат седмици, ако се съхраняват правилно в добре затворени шишета и контейнери.


Кои вируси убиват дезинфектантите с поне 60 процента съдържание на алкохол 


MILA.BG призовава: Останете си вкъщи! Пазете живота! Бъдете здрави! 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X