Напишете дума/думи за търсене

Наръчник за рискови пациенти за домашна изолация в случай на коронавирус

Рискови групи, които трябва да се поставят под изолация и карантина у дома. Кой трябва да се самоизолира? Информацията е предоставена от Националната пациентска организация.

В момента самоизолацията е от значение за няколко групи хора:

- Хората, които чакат резултат от теста COVID-19
- Хора, които са идентифицирани, че са имали близък контакт с някой с коронавирус – в момента се предприема проследяване на контактите, за да се предотврати разпространението на инфекцията. Проследяването на контакти, може да доведе до препоръки повече хора да се самоизолират.

Пътуващи в засегнати региони в последните 14 дни:

- Иран

- Северна Италия, райони поставени по карантина, определени от правителството на Италия

- Зони за специални грижи в Южна Корея, определени от правителството на Република Южна Корея
- Провинция Хубей (ако сте се върнали в рамките на последните 14 дни)
- Мианмар
- Лаос
- Камбоджа
- Виетнам
- Китай
- Тайланд
- Япония
- Република Корея
- Хонг Конг
- Тайван
- Сингапур
- Малайзия
- Макао

Ако пътували до специфични райони, в които има наличие на коронавирус, можете да използвате откритата телефонна линия на Министерството на здравеопазването: тел. номер: 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17.00 часа). Трябва да избягате избягвате контакт с други хора и да останете вкъщи, дори ако нямате симптоми.

Тук можете да проследите, актуалните данни за разпостранение на COVID-19.

В случай че попадам в друга група?

В момента не се препоръчва на хора извън групите, изброени по-горе, да се самоизолират.

Необходимостта от самоизолирането на по-широки групи от хора със симптоми е мярка, която понякога се използва при инфекцията се разпространява в общността, например през зимата, ако подозирате, че имате грип, трябва да останете у дома, за да избегнете предаването му на хора от вашето обкръжение или на работното ви място.

Какво означава самоизолация?

Ако ви е препоръчано да се самоизолирате, ще трябва да стигнете до мястото, на което ще отседнете, след като останете на закрито и задължително избягвате контакт с други хора. Това ще ви попречи болестта да се разпространи сред семейството ви, приятелите ви и по-широката общност.

На практика това означава, че след като стигнете до мястото, където живеете, трябва да:

- останете вкъщи
- да не ходете на работа, училище или обществени места
- да не използвайте обществен транспорт като автобуси, влакове, метро или таксита
- да избягвайте посещения във вашия дом
- помолете приятели, членове на семейството или фирми за доставка да доставят поръчки, направени от вас – например получаване на хранителни стоки, лекарства или други необходими неща, като това трябва да стане до вратата на дома ви.

Ако нямате никакви симптоми, трябва ли да се самоизолирате?

Важно е, ако попадате в някоя от изброените по-горе групи, да следвате съответните съвети за самоизолация, дори и да нямате никакви симптоми.

Какво се случва, ако симптомите се проявят през тези 14 дни?

Ако имате кашлица, треска или затруднено дишане, обадете се на горещата линия на Министерство на здравеопазнането и ги информирайте, че ви се налага да се самоизолирате, поради съмнения за коронавирус. Те ще ви информират за следващите стъпки.

Дори ако симптомите изглеждат като леко респираторно заболяване, по-добре е да потърсите помощ и съвет.

Ако имам други отговорности, като работа и грижа за семейството?

За съжаление, ако имате COVID-19 или сте изложени на по-висок риск от заразяване, трябва да дадете приоритет на намаляването на риска от предаване на болестта върху други хора, особено на хора, които могат да бъдат по-уязвими, като възрастни хора или хора с хронични заболявания.

По време на епидемия е важно всички да направим всичко възможно, за да намалим риска от по-нататъшно разпространение на инфекцията. Това изисква разбиране и подкрепа от работодатели, членове на семейството и приятели.

Говорете с хората около вас, включително с вашия работодател, за значението на самоизолацията, за да намалите риска от разпространение на инфекция по време на работа. Ако сте добре, можете да работите от вкъщи.

Направете планове със семейството и приятелите си как да управлявате пазаруването, кой да се грижи за децата и да ги води на училищи или други меропирятитя, свързани с тяхното обучение.

Помолете вашите приятели да не посещават дома ви през периода на карантина; ако през това време се нуждаете от посещение в здравно заведение или грижи у дома, информирайте ги, че сте се самоизолирали предварително, за да могат да следват указанията на местните власти.

Трудно ми е, какво да правя?

Ние разбираме, че за някои хора самоизолацията може да бъде скучна или разочароваща. Може да откриете, че настроението и чувствата ви се променят, може да се чувствате депресирани, притеснени или да имате проблеми със съня. Може да се почувствате изолирани и сами.

Не бихме ви молили да го направите, ако не е толкова наложително и важно. Има много елементарни неща, които може да помогнат, като например да поддържате връзка с приятели и роднини по телефона или чрез социални медии. Разговорите с родни и приятели биха ви се отразили добре.
За пациентите, поставени в карантина и изолация

Останете у дома

Вие или лицето, за което се грижите, трябва да останете в дома си, с изключение ако имате нужда от медицинска помощ. Не ходете на работа, училище или в обществени зони и не използвайте градски транспорт или таксита, докато не ви кажат, че е безопасно. Ще трябва да помолите за помощ, ако се нуждаете от хранителни стоки, други доставки или лекарства. Като алтернатива, можете да поръчате по телефона или онлайн. В инструкцията за доставка е необходимо да се посочи, че предметите, трябва да бъдат оставени през входната врата.

Изолирайте се от другите хора в дома си

Трябва да отседнете в добре проветриво помещение с прозорец отвън, който може да се отвори, отделно от другите хора в дома ви. Дръжте вратата на стаята си затворена. Използвайте отделна баня, ако има такава. Ако трябва да споделите тези помещения, ще се изисква редовно почистване и деизнфекция.

Ако не е налична отделна баня, трябва да се обмисли изготвянето на план използване за банята за миене или къпане, като изолираният човек използва последното оборудване, преди да почисти самата баня. Уверете се, че изолираното лице използва отделни кърпи от другите членове на домакинството, както за сушене след къпане, както и за хигиена на ръцете.

Ако живеете в общи помещения за настаняване (университетски общежития или подобни) с обща кухня, бани и дневна, трябва да останете в стаята си със затворена врата, като излизате само когато е необходимо, носете маска за лицето, когато напускате вашата стая.

Ако споделяте кухня с други хора (например университетски общежития и хостели), по възможност избягвайте да я използвате, докато има други хора. Ако това не е възможно, тогава носете маска за лице. Хранете се в стаята си. Използвайте съдомиялна машина (ако има такава), за да почистите и подсушите използваните съдове и прибори за хранене. Ако това не е възможно, измийте ги на ръка с почистващ препарат и топла вода и ги изсушете старателно, като използвате отделна кърпа за подсушаване.

Ако тези препоръки не могат да бъдат приложени, изолацията в дома трябва да се избягва и да се търсят други варианти.

Обадете се, преди да посетите Вашия лекар

Всички медицински срещи трябва да бъдат обсъдени предварително. Това е така, за да може здравното заведение да предприеме стъпки, за да сведе до минимум контакта ви с други хора.

Носете маска за лице, ако сте посъветвани

Ако са ви били предоставени маски за лице, тогава трябва да носите маската, когато сте в една и съща стая с други хора и когато посещавате медицински специалист. Ако не можете да носите маска за лице, хората, които живеят с вас, трябва да носят такава, докато са в една и съща стая с вас.

Покрийте с ръка лицето си при кашлица и кихане

Покрийте устата и носа си с тъкан за еднократна употреба (салфетка), когато кашляте или кихате. Лицата, които се подлагат на изследване за 2019-nCoV инфекция, трябва да използват кърпички за еднократна употреба, за да избършат слузта или храчките, след като са кихали или кашляли.

Изхвърлете салфетките в найлонова торбичка за отпадъци и незабавно измийте ръцете си със сапун и вода за най-малко 20 секунди, изплакнете и изсушете старателно. Лицата, които полагат грижи, трябва да мият ръцете си. Използвайте дезинфектант.

Мийте ръцете си

Мийте ръцете си или помогнете на лицето, за което се грижите, в измиването на ръцете. Това трябва да се прави често и обилно със сапун и вода, в продължение на най-малко 20 секунди, изплакнете и подсушете старателно. Същото се отнася и за тези, които се грижат за всеки, който се тества за SARS-CoV-2. Избягвайте да докосвате очите, носа и устата с немити ръце.

Избягвайте споделянето на предмети от домакинството

Не трябва да споделяте съдове, чаши, прибори за хранене, кърпи, спално бельо или други предмети с други хора в дома си, когато сте ги използвали (или след като детето ви или лицето, за което се грижите, ги е използвало). След като използвате тези съдове или прибори за хранене, трябва да ги измиете обилно със сапун и вода; съдомиялни машини, са препоръчителни за почистване на съдове и прибори за хранене.

Пране, спално бельо и кърпи трябва да бъдат поставени в найлонов плик, след като се знае, че тестовете за SARS-CoV-2 са отрицателни. А

Наблюдавайте за симптоми

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако заболяването ви се влошава, например, ако имате затруднено дишане или ако човекът, за когото се грижите се влошава и симптомите ескалират. Ако не е спешна ситуация, трябва да се обадите на тел. 112.

Ако ситуация е спешна и трябва да се обадите на линейка, уведомете оператора, че в момента сте в очакване на тест за SARS-CoV-2 (или че се грижите за някой, който се тества за SARS-CoV-2, според случая) .

Недопускайте в дома си посетители

Само хората, с които живеете в дома ви, могат да остават с вас, като следвате правилата за самоизолация. Не канете и не позволявайте на посетителите да влизат в дома ви. Ако смятате, че има основна нужда някой да ви посети, първо обсъдете това с личния Ви лекар. Ако е спешно да говорите с някой, който не е член на вашето домакинство, направете това по телефона.

Отпадъци

Всички отпадъци, които са били в контакт с вас, включително използваните салфетки и маски, трябва да се поставят в найлонова торба за боклук. След това пластмасовата торбичка трябва да се постави във втора торба и да се върже.

Не изхвърляйте и не поставяйте за събиране боклука, докато не разберете, че пациентът няма коронавирус. Ако индивидуалният тест е положителен, ще бъдете инструктирани, какво да направите с отпадъците.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X