Напишете дума/думи за търсене

Митове за грипа и настинката, в които трябва да спрем да вярваме

Обикновено обвиняваме климатиците, вятъра и ниските температури за настинките. Има хора, които смятат, че трябва да се пият антибиотици, за да не се превърна настинката в грип.

Предлагаме ви 10-те най-често срещани митове, свързани с настинката и грипа, за които трябва да забравим.

Мит 1: Настинката може да се превърне в грип

Настинката и грипът са причинени от различни вируси, така че една болест не може да се превърне в друга. Хората обикновено бъркат ранните признаци на тези заболявания. Как да ги различаваме:

- Настинката започва с възпалено гърло, главоболие, треска и хрема. Това се случва в рамките на 3-5 дни. Грипът, от своя страна, се придружава от треска, главоболие, мускулни болки, които се проявяват бързо.

- Ако страдате от настинка, температурата на тялото обикновено не се повишава (или ако го направи, тя се покачва само малко). Ако имате грип, температурата се повишава до 38°С и нагоре.

- Не кихате много, когато имате грип, това е симптом на настинката.

Мит 2: Настинката може да се лекува с антибиотици

Антибиотиците не може да победят вируса, тъй като тяхната структура се различава от бактериално заболяване. Антибиотиците в действителност може да влошат нещата: симптомите на настинка няма да изчезнат и вирусът ще продължи да се разпространява.

Не е добре да се вземат антибиотици "за всеки случай". Резултатът ще бъде с обратен знак - ще отслабят вашата имунна система и ще създадат добра среда за процъфтяването на вируса. С течение на времето лекарството става по-малко ефективно, защото когато бактериите да влязат в контакт с антибиотици, те може да се променят, за да оцелеят.

Мит 3: Може да не лекувате настинката

Обикновено симптомите на настинка траят 3 дни. Но ако просто чакате и не я лекувате, може да получите усложнения или да изпитате гадни симптоми за още 20-30 дни.

Мит 4: Трябва да останете в леглото

Ако имате настинка и останете в леглото цял ден, може да получите бронхит или пневмония. Освен това кръвообращението ви намалява. Разбира се, не казваме, че трябва да се отдадете на усилени тренировки във фитнеса, но малко упражнения няма да навредят.

Мит 5: Студеният въздух може да причини настинка

Може да хванете настинка само ако сте в контакт с вирус. Няма значение дали носите шапка или не. Няма причина да обвиняваме вятъра, климатика и самолетния полет (поради ниските температури на борда). Те не са виновни за простудата, а сухият въздух, който изсушава лигавицата и за тялото е трудно да се предпази от вируси.

Мит 6: Ако излезете с мокра коса, ще настинете

Мократа коса, както вятърът или дъждът не може да причинят настинка или грип. Има 3 начина за хващане на вирус. Не забравяйте, че вирусите са доста силни и жизнеспособни. Те оцеляват:

- върху повърхности у дома повече от 7 дни

- върху дрехи, тапицерия или хартия за около 12 часа

- върху ръцете за няколко минути или час (в зависимост от вида на вируса)

- върху дръжките на вратите до 6 часа

Разбира се, не се препоръчва да излизате навън с мокра коса, тъй като студеното време отслабва имунната система и ви прави по-уязвими към вируси.

Мит 7: Настинката може да бъде излекувана за 1 ден

Има хора, които мислят, че ако приемат много различни хапчета, ще се излекуват за ден. Но това е опасен мит. Тялото се нуждае от време, за да се възстанови и ако приемате лекарства, които само облекчават симптомите, те засягат сърцето и последствията може да бъдат наистина опасни. Трябва също така да внимавате с лекарства, съдържащи парацетамол. Прекомерната доза може да доведе до чернодробна недостатъчност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X