Напишете дума/думи за търсене

Не лекувайте учениците с антибиотици, а с мед

Ако имате дете в училище и все още не е започнало да кашля и подсмърча, да знаете, че сте голям късметлия. Защото, изглежда, има някакво неписано правило всички ученици да се разболяват още през първата седмица от учебната година.

И това не е само сега, а всеки септември, защото причините за масовата ученическа настинка са тривиални и обикновено се подминават от родителите. Повечето смятат, че това е нормално, след като в едно помещение са затваряни много деца, които довчера са общували с други хора, пътували са по време на ваканцията и на практика са събирали голям букет от вируси и микроби. Тъй като те се предават чрез допир или чрез въздуха, обмяната им става светкавично в класната стая. И понеже тази ситуация се смята за неизбежна от майките, те започват трескаво тъпчене на децата с пробиотици и различни имуностимулатори още през последните дни от ваканцията. Смятат, че така са направили необходимата профилактика и са много изненадани, когато детето се разболее. Тогава отново купуват една торба с лекарства и действията се повтарят през цялата година.

Резултатите от няколко изследвания през последните месеци обаче доказаха, че всичко това е погрешно и има редица по-евтини и ефективни методи за справяне с ученическите болести. Израелски учени например

опровергаха

разбирането,

че пробиотиците

подсилват организма

и могат да действат като имуностимулатор. Те са тествали 11 полезни бактерии, които обикновено се съдържат в тях, за да установят доколко наистина създават колонии в храносмилателната система и дали водят до някакви промени в активността ѝ. Проучването им е показало, че половината направо се изхвърлят от организма, а ако останат, се задържат за кратко и съществуващи микроби ги изместват. Освен това прилагането на пробиотици след курс с антибиотици, както предписват много лекари, също не помага, а дори забавя възстановяването на полезните бактерии в тялото.

Британските здравни власти пък излязоха с препоръки към докторите във Великобритания да спрат да изписват антибиотици за обикновена настинка, защото те не само не са ефективни при вирусни заболявания, но и честата им употреба затруднява все повече лечението на наистина сериозни болести. По данни на Световната здравна организация около 700 000 души по света умират всяка година заради резистентни към лекарства инфекции и ако не бъдат предприети ограничения при използването на антибиотици, техният брой може да достигне 10 милиона. Проучване във Великобритания е показало, че 48% от личните лекари предписват антибиотик за кашлица и бронхит. Затова здравните власти съветват гражданите да не изпадат в паника, когато имат настинка, и да бъдат търпеливи, защото обикновено тя продължава 2-3 седмици. През това време могат да облекчават дразненията в гърлото с топли напитки с мед, лимон и джинджифил или пък със сироп за кашлица. На деца под една година обаче мед е забранено да се дава, защото понякога съдържа бактерии, които могат да предизвикат парализа. За запушения нос да се използва солена вода, физиологичен разтвор или капки. Ако симптомите не започнат да отшумяват до две седмици, да се търси лекарска помощ.

Когато в семейството има дете, положението с настинките е доста по-сложно. Проучване на Медицинския факултет на университета в Юта е показало, че на децата под 5 години

в ноздрите има

вируси през

половината от

годината

Те също така много рядко си покриват лицето с ръка, когато кашлят и кихат, което води до бързото им разпространяване. Затова домакинствата без деца страдат от вируси само 3-4 седмици годишно, а тези с едно дете - 18 седмици.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X