Напишете дума/думи за търсене

Незабележими признаци, подсказващи, че е време за доктор

Свикнали сме да не обръщаме внимание на незначителни здравни проблеми и много малко от нас действително посещават лекар, когато за по-дълго време страдаме от умора или открием мистериозна пъпка върху тялото си.

Жените са по-внимателни към своето здраве, отколкото мъжете. Те търсят по-често медицинска помощ, дори ако симптомите им изглеждат незначителни или ако болестта е в начален стадий. Мъжете, от друга страна, са склонни да приемат, че малките здравословни проблеми ще изчезнат след известно време без помощта на лекар.

Не искаме да ви накараме да се страхувате за здравето си, но искаме да обясним защо пренебрегването на симптоми може да бъде опасно, дори ако не изглеждат като голяма работа.

1. Често се уморявате и трудно да дишате

Смята се, че основните симптоми на пневмония са продължителната кашлица и треската. Скритата пневмония обаче също е враг на здравето и за съжаление не е толкова рядко явление. Ако наскоро сте имали лека настинка и все още имате затруднено дишане, особено след неинтензивни тренировки или се чувствате изключително уморени след работния ден, това може да е признак на скрита пневмония. Свирене на дробовете при издишване и вдишване, раздразнителност и бледост също са симптоми за това заболяване.

2. Подкожно топче

Инструкциите за самоконтрол за признаци на онкологични заболяване обикновено се свързват с палпиране и проверка за бучки на определени места по тялото като гърдите и слабините.

Въпреки това бучки може да се открият и в други участъци. Те биха могли да се окажат липоми или атероми (разновидности на липоми или кисти), които са относително безвредни, но може да бъдат и симптоми на по-сериозни заболявания. Лекарят, който първо трябва да посетите, е дерматолог.

3. Имате прекомерна загуба на коса

Безспорно ендокринната система засяга всички процеси, които се случват в организма. Ето защо е важно да наблюдавате здравословното състояние на щитовидната жлеза. Един от признаците, че има нещо нередно с хормоните ви, е внезапна загуба на коса или промяна в структурата й. Клетките на косата най-бързо се засягат от хормоналните промени и водят до забавяне на растежа, изтъняване, отслабване и в крайна сметка загуба на коса. Ако усещате раздразнителност и умора, промени в теглото и имате нередовни менструални цикли в допълнение към загубата на коса, това е знак, че трябва да посетите ендокринолог.

4. Задух, който се появява изведнъж

Хората, страдащи от хронични заболявания, свързани с дихателната система, обикновено са наясно с причините за недостиг на въздух.

Но какво правите, когато диспнеята започне неочаквано и без причина? Лекарите назовават 2 широкоразпространени причини - киселинен рефлукс и сърдечни проблеми. При киселинния рефлукс съдържанието на стомаха влиза в хранопровода, но невинаги се проявява с киселини и дискомфорт в стомаха. Недостигът на въздух, особено след хранене, също може да бъде симптом за този проблем. Задухът може да бъде признак за сърдечна недостатъчност.

5. Болезнена менструация

Гинеколозите казват, че много болезнена менструация е нормално нещо за младите момичета, защото цикълът им започва да се развива. Но ако страдате от силна болка по време на менструацията в зряла възраст, по-добре е да посетите гинеколог, за да изключите ендометриозата - причината за много проблеми с репродуктивната система.

При ендометриозата тъканта, която обикновено покрива матката отвътре, се простира отвъд нея и може да расте на места, където не бива - перитонеума, яйчниците и червата. Когато жена с така диагноза менструира, фрагментите, които не са си на мястото, се държат по същия начин, както ако биха били позиционирани в матката. Увеличават се по размер, а някои се отхвърлят по време на менструацията. Тези минипроцеси на ненужни места причиняват невероятна болка.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X