Напишете дума/думи за търсене

Ранни симптоми на мускулна дистрофия

Мускулната дистрофия обикновено е причинена от генна мутация и води до прогресивно увреждане и загуба на мускулни клетки в тялото. Тя включва над 150 вида дегенеративни мускулни заболявания, които действат по различен начин, но почти всички от тях започват с някои леки симптоми, които, ако останат незабелязани, бавно напредват във времето.

1. Болка и скованост в мускулите

Загубата на мускулни клетки обикновено предизвиква усещане за слабост в мускулите. Така че, ако имате проблеми, когато ставате от стол, решите косата си, повдигате или пускате неща на пода, най-вероятно страдате от мускулна дистрофия.

Може да забележите намалена гъвкавост и чести болки, което показва, че нещо не е наред с мускулите. Заедно с това симптоми като продължителни спазми, скованост и стягане на мускулите на ръката и краката може да бъдат признаци на миотония (схващане на мускулите при движение).

2. Уголемени прасци

Уголемените мускули на прасците може да бъдат един от признаците на мускулна дистрофия тип Дюшен (МДД). Това заболяване обикновено настъпва в ранна възраст при момчетата и се влошава много бързо.

Ако страдате от МДД, първо мускулите на прасците ще бъдат засегнати, защото те се използват много, когато се опитвате да стабилизирате тялото. Следствие на заболяването мускулите се заменят с мазнини.

3. Изкривен гръбнак

Ако мускулите не са достатъчно здрави, за да държат гръбнака изправен, може да страдате от лоша стойка, която може да доведе до сколиоза с времето. Това е състояние, при което гръбнакът се извива наляво или надясно, така че вътрешните ви органи да променят позицията си.

Сколиозата обикновено се наблюдава при тийнейджърите и по-често се диагностицира при жените, отколкото при мъжете. Болестта може да има много негативни ефекти върху здравето, включително главоболие и постоянна болка в краката.

4. Проблеми с дишането

При тежки случаи на сколиоза прогресивната мускулна слабост може да засегне гръдните мускули, свързани с процеса на дишане. Въпреки че може да не се страдате от недостиг на въздух, може да срещнете някои проблеми, които показват недостатъчни дихателни функции като главоболие, затруднено концентриране и кошмари.

Слабите гръдни мускули затрудняват процеса на изкашляне, което води до повишен риск от сериозна респираторна инфекция. Така че, ако не се лекува правилно, обикновена настинка може бързо да се превърне в пневмония.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X