Напишете дума/думи за търсене

4 позабравени български рецепти от тефтера на баба

Във времената, когато кухнята беше центърът на дома, а времето течеше по-бавно, бабите ни пазеха своите рецепти като малки съкровища. Тефтерите им бяха пожълтели, прошнуровани, изписани с една и съща спокойна калиграфия, а между страниците почти винаги се пазеше мирис на ванилия, дафинов лист или изсушено стръкче от джоджен. Там имаше всичко – от сезонни супи до празнични сладкиши, от ястия за гости до „нещо за внуците". Много от тези рецепти днес са позабравени, защото никой вече не отделя половин ден да меси или да бърка крем на ръка. Но вкусът им е жив и силен. И си заслужава да го върнем.

Това са четири напълно автентични, старинни български рецепти – две солени класики и два сладки десерта, които се приготвяха в домовете из цялата страна преди десетилетия. Те носят уют, носталгия и онази особена топлина, която само бабините ястия умеят.

Манджа с праз и яйца (старинна селска запеканка)

Една от онези рецепти, които са се приготвяли често през зимата, когато празът е бил изобилен, а кухнята – студена, но ухаеща на запечени зеленчуци и масло. Манджата е типичен селски деликатес – проста, но изненадващо вкусна.

Необходими продукти:
3 големи стръка праз
4 яйца
200 г бяло сирене
3 с.л. брашно
½ ч.л. сода
250 мл прясно мляко
3 с.л. олио или разтопено масло
сол на вкус
черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Празът се нарязва на колелца и се задушава в мазнината до омекване.
  2. В купа се разбиват яйцата, добавят се прясното мляко, брашното и содата. Разбърква се добре.
  3. Прибавя се натрошеното сирене, черен пипер и се посолява леко.
  4. Празът се изсипва в тава и се залива с яйчната смес. Пече се около 30–35 минути в загрята на 180° фурна, докато стане златиста.

Агнешка джолан чорба по селски

Това е чорба, която се е правела основно пролетно време, когато се колело агне. Тежка, богата и изключително ароматна, тя е типично ястие „за сила" и за големи семейни събирания. Днес, когато можем да си купиш агнешко и в студените месеци, е идеална за сгряване на тялото и душата.

Необходими продукти:
1 агнешка джолан
2 моркова
1 глава лук
½ връзка пресен джоджен или сух
½ чаша ориз
2 жълтъка
200 г кисело мляко
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Джоланът се вари на тих огън в около 2 литра вода до пълно омекване.
  2. Изважда се, а в бульона се добавят ситно нарязаните лук и морков.
  3. Отделя се месото от костта, нарязва се на парчета и се връща в тенджерата, заедно с ориза.
  4. Когато оризът се свари, се прави застройка от жълтъците и киселото мляко, които се темперират с малко топла чорба и след това се добавят в съда. Подправя се с джоджен.

Сладкиш „Негърче" 

Това е сладкишът, който е присъствал във всяка бабина тетрадка – мек, тъмен, шоколадов без шоколад, с мирис на какао и детски рождени дни. Стар, прост и великолепен.

Необходими продукти:
2 яйца
1 чаша захар
1 чаша кисело мляко
½ чаша олио
2 ч.л. сода
2 с.л. какао
2 чаши брашно
ванилия

Начин на приготвяне:

  1. Яйцата и захарта се разбиват до побеляване.
  2. Добавят се киселото мляко със содата, олиото и ванилията.
  3. Прибавя се какаото и брашното, като се разбърква внимателно.
  4. Пече се в намазнена тава на 180°. По желание се залива с лек сироп от захар и какао.

Канелени курабийки „както ги печеше баба"

Уханието на тези курабийки е ароматът на зимните следобеди от едно време. Кухнята се изпълва с мирис на канела и масло, а топлите курабийки са меки и уханни.

Необходими продукти:
2 яйца
1 чаша захар
½ чаша разтопено масло
½ чаша кисело мляко
1 ч.л. сода
2 ч.л. канела
3 чаши брашно
настъргана лимонова кора

Начин на приготвяне:

  1. Яйцата и захарта се разбиват добре. Добавя се разтопеното масло и киселото мляко с разтворената сода.
  2. Прибавят се канелата, лимоновата кора и брашното. Омесва се меко тесто.
  3. Оформят се малки топчета, леко се сплескват.
  4. Пекат се на 170°, докато порозовеят по ръбовете.

Тези рецепти са част от онзи топъл свят, който вече рядко виждаме - свят на вкусни домашни миризми, на бавни неделни следобеди и на пълни тави, оставени върху перваза да изстинат. Ако ги приготвиш, не просто ще сготвиш нещо вкусно. Ще върнеш духа на детството в кухнята.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X