Напишете дума/думи за търсене

Три рецепти за феноменален чийзкейк

Снимка: Pixabay

Чийзкейкът е едно от онези вкусни изкушения, които винаги могат да намерят място на масата. Кремообразният вкусен десерт може да бъде сервиран на празници, но и в обикновени дни, в които искаме да се усмихнем с любимите си хора. Представяме ви три различни вариации на чийзкейк, който да си приготвите у дома.

Класически ванилов чийзкейк с печене

Необходими продукти:

  • За основата:

200 г бисквити (тип „ГраХам" или чаени)

100 г разтопено масло

1 с.л. захар (по желание)

За крема:

600 г крема сирене (на стайна температура)

200 г захар

200 мл заквасена сметана

3 яйца

1 ч.л. ванилов екстракт

1 с.л. лимонов сок

Щипка сол

  • За топинга (по желание):

200 г сладко от горски плодове или карамелен сос

Начин на приготвяне:

За основата - натрошете бисквитите на ситно (в блендер или с точилка). Смесете ги с разтопеното масло и захарта. Изсипете сместа във форма с подвижен ринг (∅ 22–24 см) и притиснете добре към дъното. Изпечете основата за 10 минути на 170°C, след което оставете да се охлади.

За сместа в голяма купа разбийте крема сиренето и захарта, докато сместа стане гладка. Добавете едно по едно яйцата, като разбивате след всяко. След това прибавете ванилията, лимоновия сок и щипка сол.Накрая сложете заквасената сметана и разбъркайте до еднородност.

Изсипете крема върху изпечената основа. Печете на 160°C за около 50–60 минути, докато краищата са стегнати, а центърът леко се поклаща. Изключете фурната и оставете чийзкейка вътре за още 1 час с открехната врата.

След като изстине напълно, покрийте и приберете в хладилник за поне 4 часа (най-добре за една нощ). Размажете отгоре сладко или карамелен сос и украсете с пресни плодове. За по-нежен резултат, изпечете чийзкейка на водна баня – поставете формата в по-голяма тава с гореща вода.

Чийзкейк без печене с маскарпоне и ягоди

Необходими продукти:

  • За основата:

250 г бисквити

120 г разтопено масло

За крема:

250 г маскарпоне

250 г крема сирене

150 мл течна сладкарска сметана

100 г пудра захар

1 ч.л. ванилов екстракт

1 пакет (10 г) желатин + 3 с.л. вода

  • За глазурата:

300 г пресни или замразени ягоди

2 с.л. захар

1 ч.л. лимонов сок

1 ч.л. желатин

Начин на приготвяне:

За основата, натрошете бисквитите и ги смесете с разтопеното масло.Притиснете сместа към дъното на форма с подвижен ринг. Приберете в хладилник за 30 минути. За крема, разтворете

желатина в 3 с.л. студена вода и го оставете да набъбне. В купа смесете маскарпонето, крема сиренето, пудрата захар и ванилията.

Разбийте сметаната до меки върхове и внимателно я прибавете към сиренената смес. Разтопете набъбналия желатин на водна баня и го добавете към сместа при непрекъснато бъркане. Изсипете крема върху бисквитената основа и загладете повърхността.

 

В касерола сложете ягодите, захарта и лимоновия сок. Варете 5–7 минути, докато омекнат. Пасирайте и добавете разтворения желатин. Оставете да се охлади леко. Изсипете внимателно върху чийзкейка и оставете в хладилник поне 4 часа. Украсете с пресни ягоди и листа мента. Резултатът е нежен, лек и свеж десерт.

Шоколадов чийзкейк с бисквитена основа

Необходими продукти:

  • За основата:

200 г какаови бисквити (или „Орео")

80 г разтопено масло

За крема:

500 г крема сирене

200 г черен шоколад

100 г захар

100 мл заквасена сметана

2 яйца

1 ч.л. ванилия

Щипка сол

  • За топинга:

100 г тъмен шоколад

50 мл сметана

Начин на приготвяне:

За основата, смелете бисквитите и ги смесете с разтопеното масло.

Притиснете сместа на дъното на форма и изпечете за 8 минути на 170°C. За крема, разтопете шоколада на водна баня и оставете леко да се охлади. В купа разбийте крема сиренето със захарта до гладка консистенция. Добавете едно по едно яйцата, после заквасената сметана, ванилията и солта. Накрая прибавете разтопения шоколад и разбъркайте.  Изсипете сместа върху бисквитената основа. Печете на 160°C за около 50 минути. Изключете фурната и оставете в нея с открехната врата за още 1 час.

За топинга, загрейте сметаната. Добавете натрошения шоколад и

 разбъркайте до гладък ганаш. Изсипете върху охладения чийзкейк и приберете в хладилник за минимум 4 часа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X