Напишете дума/думи за търсене

С вкус на есен - три рецепти със сезонни продукти

Снимка: Pixabay

Едно от най-добрите кулинарни предложения е да си направите нещо сезонно. Затова ви предлагаме три есенни ястия - вкусни, лесни и много полезни.

 Крем супа от тиква с джинджифил и кокосово мляко

Необходими продукти за 4 порции:

1 кг тиква (обелена и нарязана на кубчета)

1 голям лук

2 скилидки чесън

1 ч.л. пресен настърган джинджифил

400 мл кокосово мляко

500 мл зеленчуков бульон

2 с.л. зехтин

Сол и черен пипер на вкус

Щипка индийско орехче

Пресен магданоз или тиквени семки за гарниране

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете нарязания лук и чесън и задушете до омекване. Добавете кубчетата тиква и настъргания джинджифил. Разбъркайте за 2–3 минути, за да се освободят ароматите. Залейте с бульона, покрийте и оставете да къкри около 20 минути, докато тиквата омекне. Пасирайте супата с блендер до гладка консистенция. Добавете кокосовото мляко и подправете със сол, черен пипер и щипка индийско орехче. Оставете да се загрее още 5 минути. Сервирайте с магданоз или запечени тиквени семки за текстура и финален аромат.

Печени ябълки с канела и орехи

Необходими продукти за 4 порции:

4 големи твърди ябълки (като Грени Смит или Джонаголд)

50 г орехи, нарязани на едро

2 с.л. мед или кленов сироп

1 ч.л. канела

Щипка индийско орехче

20 г масло

Малко вода

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180°C. Измийте ябълките и внимателно извадете сърцевината с нож или специална приставка, като оставите дъното непокътнато. В малка купа смесете нарязаните орехи, меда, канелата и индийското орехче. Напълнете ябълките с тази смес и поставете по малко масло отгоре. Подредете ябълките в тавичка и добавете малко вода на дъното, за да не загори плодовата смес. Печете 25–30 минути или докато ябълките омекнат, но не се разпаднат. Сервирайте топли, може с лъжица крем или натурално кисело мляко.

Ориз с гъби и печена тиква

Необходими продукти за 4 порции:

200 г ориз (например басмати или жасмин)

300 г гъби, нарязани на филийки

300 г тиква, нарязана на кубчета

1 голям лук

2 скилидки чесън

750 мл зеленчуков бульон

3 с.л. зехтин

Сол и черен пипер на вкус

Щипка мащерка

Пресен магданоз за гарниране

Начин на приготвяне:

Загрейте 2 с.л. зехтин в голям тиган. Добавете нарязания лук и чесън и задушете до прозрачност. Добавете гъбите и тиквата и запържете леко, докато леко се карамелизират. Добавете ориза и разбъркайте, за да се обгърне с мазнината. Налейте бульона, добавете щипка мащерка и подправете със сол и черен пипер. Намалете котлона и оставете да къкри около 18–20 минути, докато оризът абсорбира течността. Разбъркайте внимателно и оставете да „почине" 5 минути преди сервиране. Гарнирайте с пресен магданоз и малко зехтин за финален вкус.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X