Едно от най-добрите кулинарни предложения е да си направите нещо сезонно. Затова ви предлагаме три есенни ястия - вкусни, лесни и много полезни.
Крем супа от тиква с джинджифил и кокосово мляко
Необходими продукти за 4 порции:
1 кг тиква (обелена и нарязана на кубчета)
1 голям лук
2 скилидки чесън
1 ч.л. пресен настърган джинджифил
400 мл кокосово мляко
500 мл зеленчуков бульон
2 с.л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус
Щипка индийско орехче
Пресен магданоз или тиквени семки за гарниране
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете нарязания лук и чесън и задушете до омекване. Добавете кубчетата тиква и настъргания джинджифил. Разбъркайте за 2–3 минути, за да се освободят ароматите. Залейте с бульона, покрийте и оставете да къкри около 20 минути, докато тиквата омекне. Пасирайте супата с блендер до гладка консистенция. Добавете кокосовото мляко и подправете със сол, черен пипер и щипка индийско орехче. Оставете да се загрее още 5 минути. Сервирайте с магданоз или запечени тиквени семки за текстура и финален аромат.
Печени ябълки с канела и орехи
Необходими продукти за 4 порции:
4 големи твърди ябълки (като Грени Смит или Джонаголд)
50 г орехи, нарязани на едро
2 с.л. мед или кленов сироп
1 ч.л. канела
Щипка индийско орехче
20 г масло
Малко вода
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180°C. Измийте ябълките и внимателно извадете сърцевината с нож или специална приставка, като оставите дъното непокътнато. В малка купа смесете нарязаните орехи, меда, канелата и индийското орехче. Напълнете ябълките с тази смес и поставете по малко масло отгоре. Подредете ябълките в тавичка и добавете малко вода на дъното, за да не загори плодовата смес. Печете 25–30 минути или докато ябълките омекнат, но не се разпаднат. Сервирайте топли, може с лъжица крем или натурално кисело мляко.
Ориз с гъби и печена тиква
Необходими продукти за 4 порции:
200 г ориз (например басмати или жасмин)
300 г гъби, нарязани на филийки
300 г тиква, нарязана на кубчета
1 голям лук
2 скилидки чесън
750 мл зеленчуков бульон
3 с.л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус
Щипка мащерка
Пресен магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
Загрейте 2 с.л. зехтин в голям тиган. Добавете нарязания лук и чесън и задушете до прозрачност. Добавете гъбите и тиквата и запържете леко, докато леко се карамелизират. Добавете ориза и разбъркайте, за да се обгърне с мазнината. Налейте бульона, добавете щипка мащерка и подправете със сол и черен пипер. Намалете котлона и оставете да къкри около 18–20 минути, докато оризът абсорбира течността. Разбъркайте внимателно и оставете да „почине" 5 минути преди сервиране. Гарнирайте с пресен магданоз и малко зехтин за финален вкус.

Коментари (0)
Вашият коментар