Напишете дума/думи за търсене

Вкусна свежест: лимонова торта с крем

Снимка: Pixabay

Свежестта на лимона е неповторима, а особено в по-студените месеци, този цитрус е добре да го използваме повече в кухнята. Представяме ви го не като добавка към чая или някое ястие с риба, а при изключителен десерт, който може да приготвите за около два часа. Представяме ви лимонова торта с крем, подходяща и за специални поводи.

Необходими продукти за 10-12 порции

  • За блатовете:

4 яйца

250 г захар

120 мл олио или разтопено масло

200 мл прясно мляко

сокът и настърганата кора на 2 лимона (био, ако е възможно)

300 г брашно

 2 ч.л. бакпулвер

щипка сол

  • За лимоновия курд (крем пълнеж):

 3 яйца

120 г захар

 сокът и кората на 2 лимона

 60 г масло

  • За лимоновия маслен крем:

200 г меко масло

300 г пудра захар

1–2 с.л. лимонов сок

1 ч.л. лимонова кора

Начин на приготвяне

За блатовете: Загрейте фурната на 180°C.  В купа разбийте яйцата със захарта до пухкава смес. Добавете олиото, млякото, лимоновия сок и кората. Разбъркайте внимателно. Пресейте брашното с бакпулвера и солта, и го добавете на части към течната смес. Разделете тестото в две кръгли форми (Ø 20–22 см), застлани с хартия за печене. Печете 25–30 минути, докато клечка, забодена в центъра, излезе суха. Оставете блатовете да изстинат напълно върху решетка.

За лимоновия крем: В малка тенджерка смесете яйцата, захарта, лимоновия сок и кората. Гответе на слаб огън, като бъркате непрекъснато, докато сместа се сгъсти (около 8–10 минути). Махнете от котлона и добавете маслото на кубчета. Разбъркайте, докато кремът стане гладък и лъскав. Покрийте повърхността му с фолио, за да не хване кора, и оставете да се охлади напълно.

За масления крем: Разбийте маслото до пухкавост (около 3–4 минути). Постепенно добавяйте пудрата захар, като продължавате да разбивате. В края прибавете лимоновия сок и кората – за аромат и леко освежаване на вкуса.

Сглобяване:

Разрежете всеки блат на две части (ако желаете по-висока торта – четири пласта).  Намажете първия блат с лимонов курд, сложете втори, отново крем и така нататък.Отвън покрийте цялата торта с лимоновия маслен крем и загладете с шпатула. Охладете в хладилник поне 1 час преди сервиране.

Може да декорирате като нарежете тънки резенчета лимон, потопени в захар и леко изсушени. Да поръсите с капчици лимонов крем. Да добавите бели цветя  (например мини розички или лайка) за свеж вид или малко настъргана кора от лимон за финален аромат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X