Напишете дума/думи за търсене

На масата с традиционната българска кухня

Снимка: Pixabay

Със застудяването на времето ви предлагаме три класически рецепти от българската кухня, които може редовно да включваме в менюто си.

Традиционна боб чорба с чубрица и моркови

Необходими продукти (за 4 порции):

300 г бял боб

1 морков

1 глава лук

1/2 червена чушка

1 домат (или 2 с.л. доматено пюре)

2 с.л. олио

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. чубрица

1/2 ч.л. джоджен

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте боба и го накиснете във вода за една нощ. На следващия ден излейте водата и го сварете в нова, докато зърната омекнат. В отделен съд загрейте олиото и задушете ситно нарязания лук, морков и чушка. Когато омекнат, добавете червения пипер и разбъркайте бързо. Прехвърлете зеленчуците при боба, добавете настъргания домат, сол и подправките. Варете още около 20 минути на тих огън, докато чорбата се сгъсти и ароматите се смесят. Поднесете с люта чушка или резен лук. Ако желаете чорбата да има по-наситен вкус, запържете 1 с.л. брашно с малко червен пипер и добавете в края като запръжка.

Домашна мусака с кайма и заливка от кисело мляко

Необходими продукти (за 4–6 порции):

500 г картофи

300 г смляна кайма (смес свинско и телешко)

1 глава лук

2 с.л. олио

1 морков

1 домат (или 1 с.л. доматено пюре)

сол, черен пипер, червен пипер, щипка чубрица

За заливката:

2 яйца

200 г кисело мляко

1 с.л. брашно

щипка сол

Начин на приготвяне:

Нарежете картофите на малки кубчета и ги оставете в студена вода.

В тиган загрейте олиото, добавете ситно нарязания лук и настъргания морков. Когато омекнат, сложете каймата и бъркайте, докато се разпадне. Добавете домата, сол и подправки, и гответе още 5–6 минути. В намазнена тавичка разпределете картофите, залейте ги със сместа от кайма и разбъркайте добре.Залейте с около 200 мл вода и печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 40 минути.Междувременно пригответе заливката – разбийте яйцата с млякото, брашното и солта.Когато картофите омекнат, излейте заливката равномерно и върнете мусаката във фурната за още 15 минути, докато получи златиста коричка. Поднесете ястието топло с чаша айрян или зелена салата.

Класически тиквеник с орехи и канела

Необходими продукти:

1 пакет (400 г) готови кори за баница

700 г настъргана тиква

150 г смлени орехи

150 г захар

1 ч.л. канела

100 мл олио или разтопено масло

1 с.л. грис (по желание, за по-сочна плънка)

Начин на приготвяне:

В дълбок тиган загрейте 2 с.л. олио и добавете настърганата тиква. Задушете я за 5–6 минути, докато омекне леко. Добавете захарта, канелата, орехите и, ако желаете, гриса. Разбъркайте и оставете да изстине.Намажете корите с олио и сложете по няколко лъжици от плънката по дължината им. Навийте на рула и подредете в намаслена тавичка.Намажете горната част с малко масло и печете в загрята на 180°C фурна около 35–40 минути, докато тиквеникът стане златист.

След като изстине, може да поръсите с пудра захар.  Ако предпочитате по-сочен тиквеник, накрая го напръскайте леко с подсладено прясно мляко и оставете да престои 15 минути преди сервиране.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X