Със застудяването на времето ви предлагаме три класически рецепти от българската кухня, които може редовно да включваме в менюто си.
Традиционна боб чорба с чубрица и моркови
Необходими продукти (за 4 порции):
300 г бял боб
1 морков
1 глава лук
1/2 червена чушка
1 домат (или 2 с.л. доматено пюре)
2 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. джоджен
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте боба и го накиснете във вода за една нощ. На следващия ден излейте водата и го сварете в нова, докато зърната омекнат. В отделен съд загрейте олиото и задушете ситно нарязания лук, морков и чушка. Когато омекнат, добавете червения пипер и разбъркайте бързо. Прехвърлете зеленчуците при боба, добавете настъргания домат, сол и подправките. Варете още около 20 минути на тих огън, докато чорбата се сгъсти и ароматите се смесят. Поднесете с люта чушка или резен лук. Ако желаете чорбата да има по-наситен вкус, запържете 1 с.л. брашно с малко червен пипер и добавете в края като запръжка.
Домашна мусака с кайма и заливка от кисело мляко
Необходими продукти (за 4–6 порции):
500 г картофи
300 г смляна кайма (смес свинско и телешко)
1 глава лук
2 с.л. олио
1 морков
1 домат (или 1 с.л. доматено пюре)
сол, черен пипер, червен пипер, щипка чубрица
За заливката:
2 яйца
200 г кисело мляко
1 с.л. брашно
щипка сол
Начин на приготвяне:
Нарежете картофите на малки кубчета и ги оставете в студена вода.
В тиган загрейте олиото, добавете ситно нарязания лук и настъргания морков. Когато омекнат, сложете каймата и бъркайте, докато се разпадне. Добавете домата, сол и подправки, и гответе още 5–6 минути. В намазнена тавичка разпределете картофите, залейте ги със сместа от кайма и разбъркайте добре.Залейте с около 200 мл вода и печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 40 минути.Междувременно пригответе заливката – разбийте яйцата с млякото, брашното и солта.Когато картофите омекнат, излейте заливката равномерно и върнете мусаката във фурната за още 15 минути, докато получи златиста коричка. Поднесете ястието топло с чаша айрян или зелена салата.
Класически тиквеник с орехи и канела
Необходими продукти:
1 пакет (400 г) готови кори за баница
700 г настъргана тиква
150 г смлени орехи
150 г захар
1 ч.л. канела
100 мл олио или разтопено масло
1 с.л. грис (по желание, за по-сочна плънка)
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган загрейте 2 с.л. олио и добавете настърганата тиква. Задушете я за 5–6 минути, докато омекне леко. Добавете захарта, канелата, орехите и, ако желаете, гриса. Разбъркайте и оставете да изстине.Намажете корите с олио и сложете по няколко лъжици от плънката по дължината им. Навийте на рула и подредете в намаслена тавичка.Намажете горната част с малко масло и печете в загрята на 180°C фурна около 35–40 минути, докато тиквеникът стане златист.
След като изстине, може да поръсите с пудра захар. Ако предпочитате по-сочен тиквеник, накрая го напръскайте леко с подсладено прясно мляко и оставете да престои 15 минути преди сервиране.

Коментари (0)
Вашият коментар