Напишете дума/думи за търсене

Вкусни и здравословни закуски за бързото всекидневие

Снимка:Pixabay

Ясно е, че всекидневието е повече от забързано. Между работата, училището и още куп задължения, закуските искаме от една страна да са вкусни, от друга здравословни и не на последно място, да се приготвят бързо. Затова ви предлагаме три функционални, бързи и балансирани рецепти за закуска, идеални за училище (или за забързана сутрин у дома). Те са създадени така, че да осигуряват енергия, концентрация и ситост за по-дълго време, без да изискват много време за приготвяне.

Овесена енергийна купа с кисело мляко, плодове и ядки

Вкусно, здравословно и готово само за пет минути. Чудесно предложение за ученици, активни деца, хора, които закусват „на крак"

Необходими продукти (за 1 порция):

4 с.л. фини овесени ядки

150 г натурално или гръцко кисело мляко

½ банан, нарязан на тънки колелца

1 ч.л. мед или кленов сироп (по желание)

1 с.л. смлени орехи, бадеми или лешници

1 с.л. чия или ленено семе

Щипка канела

Няколко пресни плодчета (боровинки, малини или нар – за свежест и витамини)

Начин на приготвяне:

В купа смесете овесените ядки с киселото мляко и канелата.   Добавете нарязания банан и разбъркайте леко. Поръсете отгоре с ядките и семената. По желание полейте с малко мед за сладост и добавете плодовете за завършек.

Ако приготвяте закуската за училище, може да я сложите в малко бурканче с капак и да я държите в хладилник вечерта. Сутринта просто я вземете с лъжица за еднократна употреба – готово!

 Пълнозърнест сандвич с яйце, авокадо и сирене

Да, той е вкусен и е готов само за 7–8 минути
Подходящ е както за ученици над 7 г., така и за хора с натоварени сутрини.

Необходими продукти (за 1 сандвич):

2 филии пълнозърнест хляб

1 яйце

2 тънки резена сирене или кашкавал (около 30 г)

¼ авокадо, намачкано с вилица

Щипка сол и черен пипер

Малко масло или зехтин за намазване

Начин на приготвяне:

Сварете яйцето до степен по ваш вкус – рохко (6 мин.) или твърдо (9 мин.). Намачкайте авокадото с вилица, добавете щипка сол и черен пипер. Намажете едната филия с авокадо, подредете нарязаното яйце и сиренето. Покрийте с втората филия. Ако желаете, може леко да го препечете на тостер или сух тиган.

 За по-малки деца може да нарежете сандвича на триъгълници или да го оформите с формичка за бисквити – така става по-забавно и апетитно.

. Мини закуски „Мъфини с овес, ябълка и канела" (без брашно)

Приготвят се само за 15 минути (10 мин. печене + 5 мин. подготовка) и също така са подходящи за училищна кутия, следобедна закуска, или път.

Необходими продукти (за около 6 мъфина):

2 с.л. мед

2 яйца

1 ч.л. канела

1 с.л. зехтин или кокосово масло

1 средна ябълка, настъргана

1 ч.л. бакпулвер

1 чаша (около 100 г) фини овесени ядки

Щипка сол

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180°C и подгответе силиконови формички или малка тава с хартия за печене. В купа разбийте яйцата с меда и зехтина. Добавете настърганата ябълка, овесените ядки, канелата, бакпулвера и солта. Разбъркайте добре. Разпределете сместа във формичките и печете около 10–12 минути, докато станат златисти. 

Имайте предвид, че мъфините са вкусни и студени, и могат да се съхраняват 2–3 дни в кутия с капак. Отличен избор за училищна закуска, тъй като не се ронят и не изискват прибори.

Всички рецепти са богати на фибри, белтъчини и полезни мазнини.

Приготвят се за под 10–15 минути. Могат да бъдат опаковани удобно за училище или работа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X