Тиквичките са изключително универсален зеленчук – свежи, леки и лесни за приготвяне, те могат да се превърнат както в основно ястие, така и в вкусна гарнитура. Богати на витамини и нискокалорични, те са подходящи за здравословно хранене, но същевременно позволяват да се експериментира с различни вкусове и текстури. В следващите редове ще ви представим четири внимателно подбрани рецепти с тиквички – от класическа крем супа, до печени тиквички с пармезан, през пълнени с ориз и зеленчуци, до тиквички с крема сирене на тиган.
Крем супа от тиквички
Продукти (за 4 порции):
4 средни тиквички
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
2 картофа
1 морков
1 литър зеленчуков бульон или вода
2 с.л. зехтин
100 мл сметана за готвене (по желание)
Сол и черен пипер на вкус
Малко индийско орехче (по желание)
Пресен магданоз или копър за сервиране
Начин на приготвяне:
Измийте тиквичките и ги нарежете на кубчета. Обелете картофите и моркова и ги нарежете на по-малки парчета. Нарежете лука и чесъна ситно. В голяма тенджера загрейте зехтина и задушете лука и чесъна за 2–3 минути, докато станат прозрачни. Добавете нарязаните тиквички, картофи и моркови. Разбъркайте за 2–3 минути. Залейте със зеленчуковия бульон и оставете да заври. След това намалете котлона и оставете супата да къкри около 15–20 минути, докато зеленчуците омекнат напълно. С помощта на пасатор или блендер пасирайте супата до гладка кремообразна консистенция. Върнете супата на котлона, добавете сметаната (ако желаете), подправете със сол, черен пипер и малко настъргано индийско орехче. Загрейте за още 2–3 минути. Сервирайте супата топла, поръсена с пресен магданоз или копър.
Тиквички на фурна с чесън и пармезан
Продукти (за 4 порции):
4 средни тиквички
3 с.л. зехтин
3 скилидки чесън, ситно нарязани
50 г настърган пармезан
Сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. сушен риган или босилек
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200°C. Измийте тиквичките и ги нарежете на тънки шайби или полумесеци. В голяма купа смесете тиквичките с зехтина, чесъна, солта, черния пипер и сушения риган. Разбъркайте добре. Разпределете тиквичките върху тава, покрита с хартия за печене, на един слой. Поръсете с настърган пармезан. Печете 20–25 минути или докато тиквичките омекнат и пармезанът се запече златисто.Сервирайте топли като гарнитура или лека вечеря.
Тиквички, пълнени с ориз и зеленчуци
Продукти (за 4 порции):
4 средни тиквички
100 г ориз (около 1 ч.ч.)
1 малка глава лук, ситно нарязана
1 морков, настърган
1 чушка, нарязана на малки кубчета
2 с.л. зехтин
2 домата, настъргани или нарязани на ситно
Сол, черен пипер и червен пипер на вкус
Пресен магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180°C. Разрежете тиквичките на половина по дължина и издълбайте вътрешността с лъжица, като оставите около 1 см дебелина по стените. Сложете издълбаната част от тиквичките настрана. В тиган загрейте зехтина и запържете лука до златисто. Добавете моркова и чушката и гответе 5–7 минути. Добавете ориза и разбъркайте за 1–2 минути. След това добавете доматите, сол, черен пипер и червен пипер. Залейте с 1 чаша вода и оставете да къкри 10 минути. Напълнете тиквичките с оризовата смес и поставете в тавичка. Покрийте с алуминиево фолио и печете 25–30 минути, докато тиквичките омекнат и оризът е напълно сварен. Поръсете с пресен магданоз преди сервиране.
Тиквички с крема сирене и чесън на тиган
Продукти (за 2–3 порции):
3 средни тиквички
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
100 г крема сирене
Сол и черен пипер на вкус
Пресни подправки: копър или магданоз
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичките на тънки кръгчета (около 0,5 см). Загрейте зехтина в голям тиган на средна температура. Добавете чесъна и запържете за 30 секунди, докато започне да ухае. Добавете тиквичките и запържете 5–7 минути, като разбърквате, докато омекнат, н о останат леко хрупкави.Намалете котлона и добавете крема сиренето. Разбъркайте, докато се разтопи и обвие тиквичките.
Подправете със сол, черен пипер и поръсете с пресни подправки преди сервиране. Сервирайте веднага като лека закуска или гарнитура.

Коментари (0)
Вашият коментар