Напишете дума/думи за търсене

Вариации с тиквички - вкусни и леки рецепти

Снимка: Pixabay

Тиквичките са изключително универсален зеленчук – свежи, леки и лесни за приготвяне, те могат да се превърнат както в основно ястие, така и в вкусна гарнитура. Богати на витамини и нискокалорични, те са подходящи за здравословно хранене, но същевременно позволяват да се експериментира с различни вкусове и текстури. В следващите редове ще ви представим четири внимателно подбрани рецепти с тиквички – от  класическа крем супа, до печени тиквички с пармезан, през пълнени с ориз и зеленчуци, до тиквички с крема сирене на тиган.

Крем супа от тиквички

Продукти (за 4 порции):

4 средни тиквички

1 голяма глава лук

2 скилидки чесън

2 картофа

1 морков

1 литър зеленчуков бульон или вода

2 с.л. зехтин

100 мл сметана за готвене (по желание)

Сол и черен пипер на вкус

Малко индийско орехче (по желание)

Пресен магданоз или копър за сервиране

Начин на приготвяне:

Измийте тиквичките и ги нарежете на кубчета. Обелете картофите и моркова и ги нарежете на по-малки парчета. Нарежете лука и чесъна ситно. В голяма тенджера загрейте зехтина и задушете лука и чесъна за 2–3 минути, докато станат прозрачни. Добавете нарязаните тиквички, картофи и моркови. Разбъркайте за 2–3 минути. Залейте със зеленчуковия бульон и оставете да заври. След това намалете котлона и оставете супата да къкри около 15–20 минути, докато зеленчуците омекнат напълно. С помощта на пасатор или блендер пасирайте супата до гладка кремообразна консистенция. Върнете супата на котлона, добавете сметаната (ако желаете), подправете със сол, черен пипер и малко настъргано индийско орехче. Загрейте за още 2–3 минути. Сервирайте супата топла, поръсена с пресен магданоз или копър.

Тиквички на фурна с чесън и пармезан

Продукти (за 4 порции):

4 средни тиквички

3 с.л. зехтин

3 скилидки чесън, ситно нарязани

50 г настърган пармезан

Сол и черен пипер на вкус

1 ч.л. сушен риган или босилек

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200°C. Измийте тиквичките и ги нарежете на тънки шайби или полумесеци. В голяма купа смесете тиквичките с зехтина, чесъна, солта, черния пипер и сушения риган. Разбъркайте добре. Разпределете тиквичките върху тава, покрита с хартия за печене, на един слой. Поръсете с настърган пармезан. Печете 20–25 минути или докато тиквичките омекнат и пармезанът се запече златисто.Сервирайте топли като гарнитура или лека вечеря.

Тиквички, пълнени с ориз и зеленчуци

Продукти (за 4 порции):

4 средни тиквички

100 г ориз (около 1 ч.ч.)

1 малка глава лук, ситно нарязана

1 морков, настърган

1 чушка, нарязана на малки кубчета

2 с.л. зехтин

2 домата, настъргани или нарязани на ситно

Сол, черен пипер и червен пипер на вкус

Пресен магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180°C. Разрежете тиквичките на половина по дължина и издълбайте вътрешността с лъжица, като оставите около 1 см дебелина по стените. Сложете издълбаната част от тиквичките настрана. В тиган загрейте зехтина и запържете лука до златисто. Добавете моркова и чушката и гответе 5–7 минути. Добавете ориза и разбъркайте за 1–2 минути. След това добавете доматите, сол, черен пипер и червен пипер. Залейте с 1 чаша вода и оставете да къкри 10 минути. Напълнете тиквичките с оризовата смес и поставете в тавичка. Покрийте с алуминиево фолио и печете 25–30 минути, докато тиквичките омекнат и оризът е напълно сварен. Поръсете с пресен магданоз преди сервиране.

 Тиквички с крема сирене и чесън на тиган

Продукти (за 2–3 порции):

3 средни тиквички

2 с.л. зехтин

2 скилидки чесън, нарязани на ситно

100 г крема сирене

Сол и черен пипер на вкус

Пресни подправки: копър или магданоз

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквичките на тънки кръгчета (около 0,5 см). Загрейте зехтина в голям тиган на средна температура. Добавете чесъна и запържете за 30 секунди, докато започне да ухае. Добавете тиквичките и запържете 5–7 минути, като разбърквате, докато омекнат, н о останат леко хрупкави.Намалете котлона и добавете крема сиренето. Разбъркайте, докато се разтопи и обвие тиквичките.

Подправете със сол, черен пипер и поръсете с пресни подправки преди сервиране. Сервирайте веднага като лека закуска или гарнитура.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X