Напишете дума/думи за търсене

С какво се хранят дълголетните хора в Япония

Снимка: Кадър от YouTube

Остров Окинава, разположен на 400 мили от брега на Япония и заобиколен от топли, чисти морета и коралови рифове, е дом на една от най-дълголетните популации на планетата. Докато активният живот, ежедневните упражнения (като националната програма радио гимнастика) и силната общност допринасят за тяхното дълголетие, ключов елемент е диетата.

Традиционната окинавска диета е нискокалорична и предимно растителна, богата на соя. Окинавците следват убеждение, наречено нучи гусуи (nushi gusui), което означава „нека храната бъде твоето лекарство". Идеята е проста: яж правилната храна, за да предотвратиш заболявания.

Основните суперхрани на Окинава

Тофуто 

Счита се за протеина на дълголетието. Окинавците консумират повече тофу от всеки друг в света. Тофуто е невероятен протеин и е важен източник на хранителни вещества в диетата, която включва много малко месо. То е естествено по-ниско на наситени мазнини и помага за понижаване на холестерола. Тофуто се прави на ръка, като се започва със сушени соеви зърна, които се смилат, за да се получи мляко. След като се загрее, се добавя нигари (направено от японска морска сол), което кара сместа да се раздели на соево мляко и извара.

Произвеждат се два основни вида тофу: супер меко, копринено тофу, и по-познатото твърдо тофу, което се получава, когато изварата се прехвърли в блок-форми и се претегли, за да се отстрани течността.

Сладкият картоф 

Въпреки че може да се очаква оризът да бъде основната храна, доминиращата съставка на трапезата е богатият на хранителни вещества сладък картоф. Лилавият и белият сорт сладки картофи са съставлявали повече от половината от дневния калориен прием на окинавците в продължение на десетилетия. Те са изключително богати на всякакви минерали, хранителни вещества и витамини.

Goya (Горчив пъпеш)

Един от ключовите зеленчуци, отглеждан в градините на Окинава, е Гоя, известна още като горчива пъпеш. Гоя е лятна основна храна, която е изключително богата на витамин С и е фантастична за имунната и нервната система. Хората я включват в диетата си, за да предотвратят болести. Това е местна готвена храна тип запържване. За приготвянето на това ястие Гоя се разрязва наполовина и се отстраняват семената. Други начини за приготвяне на Гоя включват салата, темпура и маринована Гоя.

Водораслите

Окинавците ядат повече водорасли от всеки друг човек в света, дори повече от хората в континентална Япония. Водораслите са били част от японската диета в продължение на хиляди години и съдържат различни силни хранителни вещества. Водораслите съдържат високо ниво на желязо (една малка шепа сушени водорасли съдържа същото количество желязо като две цели торби спанак) и витамин B12, като и двете са много полезни за имунната система. 

Един от любимите сортове на Окинава е Модзуку. Други сортове включват Уми Будо което прилича на морско грозде, и Аса.

С водорасли може да се приготви темпура с водорасли. Това е любимо местно ястие, при което водораслите Модзуку се комбинират с лека панировка и бързо се изпържват. Ястието включва още пролетен лук, моркови и плосък лист от лук. Темпурата се яде гореща, хрупкава и вкусна, като водораслите придават невероятен солен, пикантен вкус. Те също така добавят текстура и служат като подправка и овкусител, освен че са изключително питателни.

Може да се направи и салата с водорасли, която се приготвя със сладко-кисел дресинг. Освен диета хората в Окинава се движат много и спортуват и вярват, че на това се дължи и дълголетието им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X