Напишете дума/думи за търсене

Хранителен протокол за дълголетие

Снимка: Кадър от YouTube

"Ние сме първото поколение, което няма да умре." С тази амбициозна идея екипът на Брайън Джонсън се впуска в задълбочено проучване на научната литература, за да създаде най-добрия хранителен протокол за дълголетие. В него всяка калория трябва да се бори за живота си и подробно всичко е отбелязано във видеоклип в YouTube.

Менюто се състои от три основни хранения на ден. Те варират, но споделят обща основа – суперхрани, подбрани заради доказаните им ползи. Дори самото готвене е оптимизирано – приготвя се храна за три дни напред.

 Критерии за ястията в Протокола "Не умирай":

  • За да бъде одобрено, всяко ястие трябва да отговаря на следните строги критерии:
  • Използва елитни съставки, свързвани с дълголетие.
  • Поддържа макронутриентите в пропорции:
  • 25% протеини
  • 35% въглехидрати
  • 40% мазнини
  • Всички съставки трябва да фигурират в официалното ръководство "Don't Die Food Guide".
  • Изключени са "лошите неща" като захар, пържени храни и ултрапреработени продукти.

Три ястия за борба със стареенето

1. Къри със сладки картофи 

Това ястие включва ключови суперхрани от Протокола, като макадамия, карфиол и куркума. Готово е за под 30 минути.

Оптимизирани съставки и техники:

Съдове: Ползват се само тенджери от неръждаема стомана или керамика. Избягват се незалепващи покрития, които отделят PFAS – "вечни химикали", свързвани с хормонални нарушения и безплодие.

Мазнина: Готви се с авокадово масло – издържа на по-висока температура и образува по-малко токсини. Температурата не трябва да надвишава 190°C.

Сладки картофи: Съдържат повече фибри от обикновените, забавяйки усвояването на захарите и удължавайки усещането за ситост.

Броколи и карфиол: Нарязват се и престояват 40 минути преди готвене. Това активира ензима мирозиназа, който отключва сулфорафан – мощно противораково и детоксикиращо съединение.

Куркума с черен пипер: Пиперинът в черния пипер увеличава усвояването на куркумина, засилвайки неговите противовъзпалителни и метаболитни ефекти.

Макадамия мляко: Придава кремообразна текстура и е богато на здравословни мазнини.

Лайм/лимон: Добавят се в края, за да се запазят ароматите и антиоксидантите.

2. Зелено смути

Освежаващо и пречистващо смути, пълно с фибри, антиоксиданти и здравословни мазнини.

И защо да изберем смути пред сок: Докато соковете премахват фибрите и предизвикват бързи скокове в кръвната захар, смутитата запазват фибрите, забавят абсорбцията и подхранват чревната микробиота.

Ключови съставки:

Нар: Богат на уникални полифеноли, които предотвратяват окисляването на холестерола.

Тъмни череши: Подпомагат сърдечното здраве и съдържат мелатонин, който подобрява съня.

Конопено семе: Източник на пълноценен растителен протеин (32%) и есенциални омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Зеленолистни, ядки и мазнини: Допълнително регулират усвояването на захари и удължават ситостта.

3. Купа с печени зеленчуци, нахут и леща

Изключително засищащо и богато на растителни протеини ястие. Зеленчуците стават сладки и сочни при печене, а дресингът от нахут и зехтин е с терапевтични ползи.

Ползи от бобовите култури:

Леща: Съдържа 18% протеини и 16% фибри.

Доказано е, че 10 г фибри от бобови култури на ден намаляват риска от рак на дебелото черво с 32% (сравнено с 10% при други фибри).

Специални съставки и техники:

Гъби шийтаке: Съдържат три ценни съединения: ерготионин, лентинин и еротадин, с доказани противовъзпалителни свойства.

Готвене без залепване: Тиган от неръждаема стомана се нагрява до точката, в която водна капка „танцува" – знак, че повърхността е естествено незалепваща.

Дресинг: Приготвен със зехтин с високо съдържание на полифеноли – повишава добрия холестерол (HDL) и намалява риска от сърдечни заболявания. Добавя се и чесън за допълнителни ползи за имунитета и кръвното налягане.

Експертите подчертават, че презентирането на храната (plating) е също толкова важно, колкото и самото приготвяне. Подредената и визуално апетитна чиния насърчава бавна, осъзната консумация, която подпомага храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X